Uzamčení evropských zemí zabránilo úmrtí 3.1 milionu osob

9. 6. 2020

čas čtení 3 minuty

 - Údaje MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.  9.6. bylo v ČR registrováno  9697   nakažených, v nemocnici bylo 117 osob a 328 osob zemřelo.  Hodnota R v ČR se zvýšila na 1.1, což hrozí exponenciálním šířením nákazy. ZDE

- Uzamčení zemí v důsledku pandemie zabránilo v Evropě úmrtí do začátku květnu až 3.1 milionu lidí, konstatují vědci z Imperial College v Londýně. Jen v Británii by bez uzamčení země zemřelo 470 000 osob. Počet nákaz byl uzamčením zemí snížen o 81 procent a ve všech zemích míra nákazy R poklesla pod číslo 1. Číslo R menší než 1 znamená, že jeden nakažený nakazí méně než 1 člověka. Nad číslo 1 se nákaza šíří exponenciálně. Do 4. května bylo nakaženo v Evropě asi 12-15 milionů lidí, nejvíce v Belgii (8 procent), v Norsku jen 0,46 procent a v Německu 0,85 procent. V Británii bylo podle článku v časopise Nature nakaženo 5,1 procent populace. Země jsou velmi daleko od státní imunity. Na to by muselo být nakaženo cca 70 procent obyvatelstva.

- Globální počet infekcí přesáhl 7 milionů osob. Oficiální počet mrtvých je 404 304. Obě čísla jsou podhodnocená.

- Brazilské ministerstvo zdravotnictví snížilo počet nových úmrtí na COVID-19 v neděli o 857, protože ultrapravicový prezident Bolsonaro chce méně než tisíc úmrtí denně. V neděli uvedlo ministerstvo, že za posledních 24 hodin zemřelo v Brazílii na koronavirus 1382 osob, posléze ten počet snížilo na 525. V pondělí informoval list Estado de S.Paulo, že počet byl snížen, protože Bolsonaro chce méně úmrtí než tisíc denně. V Brazílii dosud zemřelo na koronavirus 36 455 osob a bylo nakaženo 691 758 osob.

- Polsko od úterka uzavře na tři týdny 12 uhelných dolů ve snaze omezit šíření koronaviru. Téměř 20 procent případů nákazy koronavirem v Polsku je mezi horníky.

- Moskva končí své uzamčení.

- Světová zdravotnická organizace varuje před absencí ostražitosti. Světová pandemie koronaviru se zhoršuje. V neděli byl globálně zaznamenán největší denní nárůst infekci (136 000), především v severní a v jižní Americe. "I když se situace v Evropě zlepšuje, globálně se zhoršuje," varoval šéf WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus.

- Protirasističtí demonstranti by měli nosit roušky, varoval šéf Světové zdravotnické organizace.

- Filipíny neotevřou školy bez vakcíny.

- Jihoafrická republika zaznamenala 50 879 infekcí a 1080 úmrtí. Je to největší počet infekcí v Africe a druhý největší počet úmrtí po Egyptě.

- Světová zdravotnická organizace vydala matoucí zprávu. Rozšířila ji americká televize CNBC. Podle Světové zdravotnické organizace lidé nakažení koronavirem, kteří nemají žádné příznaky nemoci, málokdy někoho nakazí. Potíž je, že zpráva nevyjasnila, že se to týká jen lidí, u nichž se NIKDY neprojeví žádné příznaky. Osoby, které jsou nakaženy koronavirem, ale příznaky se u nich JEŠTĚ neprojevily, jsou šiřiteli nákazy.

- V Los Angeles se zvyšuje počet infekcí: 

- Trump do čtrnácti dnů začne organizovat předvolební shromáždění, bez ohledu na pandemii. Brad Parscale, šéf Trumpovy předvolební kampaně, konstatoval: "Uvidíte zase takové obrovské davy a takové nadšení, o jakém se uspávači Bidenovi může jen zdát." ZDE 

Podrobnosti v angličtině ZDE
Předchozí průběžné zpravodajství ZDE  

0
Vytisknout
7023

Diskuse

Obsah vydání | 16. 6. 2020