Mezitím v Absurdistánu 150:

Požadavek oddělení církve od státu je "revoluce"

10. 11. 2020 / Tomasz Oryński

čas čtení 14 minut
Protesty v Polsku pořád dál pokračují. Není tomu tak, že by hněv pominul, i když se forma protestů mění. A aby zajistili, že lidé budou zuřit dál, vláda a církev dělají všechno pro to, aby přílévaly oleje do ohně. Nedávno založili organizátoři protestů poradní výbor a předložili své požadavky.    Mezi nimi jsou požadavky jako okamžité oddělení církve od státu a zákaz státních dotací pro církev z veřejných peněz. To se může zdát radikální, ale je to jen požadavek, aby byly dodržovány existující zákony.  Avšak demonstranti také požadují, aby vláda přestala diskriminovat komunitu LGBT a aby jednala energičtěji proti klimatickým změnám. Jak že vláda reagovala? Jeden ministr se vyjádřitl, že v "tom seznamu chybí už jen požadavek šampaňského a kaviár" a obvinil stávkující, že "oni prostě chtějí revoluci, nikoliv dialog".  

Mezitím se ukázalo, že vláda chtěla proti stávkujícím zasáhnout daleko brutálněji. Strana právo a spravedlnost naléhala na policii, aby demonstrace brutálně rozehnala, ale šéf policie to odmítl učinit.  Deník Gazeta wyborcza informoval, že to chtěl Kaczyński sám, ale i jeho blízcí spolupracovníci - jako Mariusz Kamiński, ministr odpovědný za výzvědné služby a speciální jednotky - byli proti tomu. Nicméně šéf policie má po 11. listopadu, kdy se normálně konají ve Varšavě nacionalistické oslavy - přijít o svou funkci.
Zdá se, že Kaczyńského taḱtiku sdílí někteří lidé v církvi. Svatyně Jasna Góra napsala na Twitteru: "Ve světě, který prosazuje odpadlictví, si začínáme myslet, že Kristova láska nebude stačit, že bychom možná v boji proti zlu měli použít násilí".  Znamená to, že ty stovky lidí, kteří se v posledních týdnech rozhodli, že už to stačilo a hromadně přispěchali do kostelů, kde oznámili, že vystupují z církve, budou nyní "povzbuzováni", aby v církvi zůstali, hrozbou násilí? A kdo je bude bít? Mohla by to být Národní garda - nacionalistické bojůvky, které reagovaly na Kaczyńského volání a přišly hájit kostely před levičáky? Nutně ne: když se objevily před klášterem v Tarnobrzegu, tamější opat zavolal policii, aby je odehnala.  Kromě toho, ty bojůvky si nejsou samy sebou zrovna moc jisté, soudě z toho, že Robert Bąkiewicz, zakladatel Národní gardy, požadoval sám policejní ochranu, když se vyděsil poté, co někteří demonstranti umístili před jeho domem svíčky. Nemohl si snad zorganizoavt stráž Národní stráže, na ochranu Národní stráže? Nebo tak?

Mezitím je mobilizována Teritoriální armáda - nová vojenská formace, kterou strana Právo a spravedlnost založila před několika lety Někteří lidé se obávají, že je to proto, že policie odmítla demonstrace potlačovat, a tak možná bude chtít použít namísto toho vojáky: Teritoriální armáda - na rozdíl od normální armády smí být legálně použita proti civilistů, což bylo při jejím zakládání považováno za nesmírně kontroverzní, ovšem strana Právo a spravedlnost odmítla znepokojení opozice jako "přehnané". Samozřejmě, vláda tvrdí, že vojáci budou používáni jen pro boj proti covidu-19, avšak totéž říkala o vojenské policii a pak jsme ji viděli, jak ochraňuje před demonstranty kostely a úřadovny strany PiS... Zatím jsou však vojáci skutečně posíláni do nemocnic. Mají příkaz informovat o všech těch prázdných covidových lůžkách.  která prý lékaři před lidem skrývají, protože chtějí vládu naštvat nebotak (ano, vládní narativ o tom, že lékaři sabotují boj proti covidu-19 dál žije!).

Ovšem znepokojena není jen veřejnost. Více než 200 generálů a admirálů polské armády, námořnictva, policie, hasičů, mimořádných jednotek a vězeňských služeb podepsalo dopis vyjadřující znepokojení a žádající všechny strany (ale, samozřejmě, především vládu), aby se vyhýbaly násilí.

A řekněme to jasně: vojáci opravdu mohou pomoci. Zdravotnictví se už pod váhou covidu-19 rozložila, neboť vláda nehnula prstem a vůbec nic nepřipravila pro druhou vlnu pandemie, měla důležitější věci na práci: během léta totiž bojovala proti komunitě LGBT. I jejich rozhodnutí na poslední chvíli vytvořit nemocnici z Národního stadionu ve Varšavě bylo odložena, poté, co tam šel prezident Duda se pochválit a pak, když vyšlo najevo, že je nakažený koronavirem, polovina stavebního týmu, s nimiž se fotografoval, skončila také v karanténě. 

No, ale i jestliže stavba nemocnice bude zdárně pokračovat, mít lůžka není všechno, potřebujete ještě kvalifikované lékaře a zdravotní sestry. Slavný kardiolog Zbigniews Religa je často spojován s výrokem "když máte jen lůžka, v nejlepším případě si můžete otevřít bordel". A vzhledem k tomu, že strategií strany PiS bylodosud vyhnat mladé lékaře a zdravotní sestry pryč z Polska ("Ať si jedou!"  křičela před několika lety jedna poslankyně strany Právo a spravedlnost, když lékaři, frustrováni nulovou vládní reakcí na jejich stávku, jejímž prostřednictvím požadovali nejen vyšší plat, ale i hlubokou reformu zdravotnictví, poukázali na to, že jestliže neseženou slušné pracovní příležitosti v Polsku, prostě se přestěhují do zahraničí), a tak je lékařů v Polsku nedostatek. Varšavský primátor  Rafał Trzaskowski se zhrozil, když zjistil, že se vláda snaží přetáhnout lékaře pracující ve varšavských nemocnicích a nabídnout jim daleko vyšší platy, pokud se přesunou do vlajkové vládní nemocnice.   Mezitím ostatní zaměstnanci nemocnic nemohou doufat ani v tom, že by byla dodržována jejich základní zaměstnanecká práva. Nabídka práce pro uklízeče, pokud možno z Ukrajiny, nabízí plat 16 zlotých (96 Kč) za hodinu pro dvanáctihodinové směny čištění nemocničních pokojů s covidem. A to se týká jen hodin skutečně odpracovaných - pokud se nakazí nebo budou muset jít do karantény, nedostanou nic. 

Avšak alespoň zaměstnanci sanitárně-epidemiologické inspekce, nejzahlcenější služby v dnešním Polsku, jsou respektováni. Náměstek ministra zdravotnictví hrdě oznámil v parlamentu, že si vláda jejich práce natolik cení, že jim za odpracované přesčasy zaplatila!  

Faktem je, že zdravotnictví je na cucky. Posádky sanitek informují na sociálních sítích, že čekají dlouhé hodiny a nemohou vyložit pacienty, protože nemocnice jsou plné. Dokonce i v situacích, kdy je pacient ohrožen na životě, musejí ohrožení občané čekat, než přijede sanitka, po opravdu mnoho hodin. Skupiny dobrovolníků poslouchají radiokomunikaci sanitek a snaží se poskytovat první pomoc tam, kde nejsou sanitky - při jedné příležitosti pomohl náhodný občan nastartovat sanitku, jíž se vybila autobaterie, z baterie jiného vozidla. Mezitím polská vláda odmítla nabídku pomoci z Německa, že prý "my máme dost lůžek i respirátorů a jsme soběstační". A když s tím nesouhlasíte, máte smůlu: známý expert byl právě vyhozen ze svého místa na ministerstvu zdravotnictví, protože kritizoval reakci vlády na pandemii. Dá se říci, že všichni ti lidé, kteří bez lékařské pomoci umírají v sanitkách zaparkovaných před nemocnicemi či před byty, budou obětmi Národní Hrdosti strany Právo a spravedlnost. No, alespoň ale budeme mít možnost sledovat tuto katastrofu v HD: ministerstvo zdravotnictví si právě zakoupilo obrovskou obrazovku za pouhých 450 000 zlotých (2,7 milionů Kč), aby mohlo dělat o pandemii během tiskových konferencí prezentace.  

Avšak samozřejmě covid a demonstrace žen nejsou jedinými věcmi, které se v současnosti dějí v Polsku. Takže se podívejme, co jsme za posledních čtrnáct dní zanedbali, když jsme se zaměřili jen na tato dvě témata:

- V městě Łódź došlo k historické události. Do manželství tam vstoupily dvě ženy.   Bylo to možné jen proto, že jedna z nich byla ještě v procesu změny pohlaví a byla dosud z hlediska práva považována za muže. Navzdory tomu byla svatba zpočátku odmítnuta - zaměstnanci sňatkového registračního úřadu zpochybňovali legalitu sňatku na základě, že "ženich vypadá příliš mnoho jako dáma". Takže, zjevně, v Polsku vás odmítnou oddat i v rámci heterosexuálního sňatku, jestliže z hlediska byrokratů nevypadáte dostatečně mužně.

- Bývalý ředitel Polských státních železnic zvítězil u soudu. Žaloval svého bývalého zaměstnavatele poté, co jemu (a dalším manažerům) odmítla správní rada podniku poskytnout při odchodu z funkce odchodné navzdory tomu, že byla firma ve velmi dobré finanční pozici. Postižení manažeři úspěšně dokázali, že toto rozhodnutí bylo politické, neboť se vláda rozhodla zbavit se dosavadních manažerů a nahradit je nominanty ze strany Právo a spravedlnost. Železnice musejí zaplatit 30 000 zlotých (180 000 Kč) charitativní organizaci podle žalobcovy volby - a tou je Wielka Orkiestra Świątecznej Pomocy.

- provládní ekonomický žurnál udělil Jacku Sasinovi - muži odpovědnému za vyplýtvání 70 milionů zlotých (420 milionů Kč) na protizákonně volby, které se nikdy nekonaly - cenu Polský kompas - "za to, že dokázal, že hospodářské vlastenectví znamená, především, dělat výkonná, odvážná a nekompromisní rozhodnutí". 

- Přicházejí informace, že Kinga Duda, prezidentova dcera, pronásleduje majitele koňských drožek v Krakově a nařizuje bezpečnostnímu důstojníku, který ji doprovází, aby jim vyhrožoval, jestliže neodstraňují z ulic trus svých koní.  Jistě, odstraňování koňského trusu z ulice je chvályhodná věc, ale mělo by se to skutečně dělat takhle?

- Przemysław Czarnek, nový minist školství, oznamuje změny. Podle něho je šokující, že polští akademici nejsou schopni citovat Jana Pavla II. nebo sv. Tomáše Akvinského jako vědecké zdroje  a to se musí změnit. Czarnek slibuje, že se věda v Polsku ostře obrátí směrem k náboženským a vlasteneckým hodnotám.

- Po vyvolávání války se zemědělci ohledně nového zákona o právech zvířat, což vyprovokovalo stávky zemědělců po celém Polsku, se strana Právo a spravedlnost rozhodla se vzdát a tiše návrh zákona zrušila. Prý bude připraven někdy v budoucnu jiný projekt.

- Roman Giertych, nedávno zatčený advokát a bývalý politický spojenec Kaczyńského (více o tom ZDE) nikdy nezaplatil kauci 5 milionů zlotých, jak to vyžadovali prokurátoři. Poukázal na to, že mu obvinění bylo přečteno, když byl v bezvědomí, takže nebyl nikdy řádně obviněn. Prokurátoři nesouhlasí, ale odmítají dovolit soudu, aby v této věci rozhodl (pravděpodobně proto, že vědí, že nemají pravdu). V této chvíli je věc ve slepé uličce.

- V době, kdy píšu tento text, stále ještě odmítla polská státní televizi přiznat skutečnost, že Donald Trump v USA prohrál volby. Není divu, protože přijít o nejsilnějšího (a kromě Viktora Orbána jediného) mezinárodního spojence strany Právo a spravedlnost je obrovskou ranou zahraniční politice strany PiS, která katstrofálně selhala. A tak když všechny televizní stanice na celém světě informovaly, že je příliš brzo vyhlásit vítěze, polská státní propagandistická televize už věděla, že zvítězil Trump. A když se světu objasnilo, že volby vyhrál Biden, TVP spekulovala s ruskými "experty", zda byly volby v USA "zfalšovány". Také Andrzejh Duda, který tak rychle při minulých volbách blahopřál Trumpovi k jeho vítězství (a který se sám prohlásil vítězem polských prezidentských voleb jen na základě pár průzkumů u východů z volebních místností) blahopřál Joeovi Bidenovi k "úspěšné kampani" a řekl, že "čekáme na volební kolegium, až potvrdí jeho nominaci".

- Další drama týkající se myslivců: šestnáctiletý chlapec byl zastřelen v sadu před studentskými kolejemi. Lovci se ani neobtěžovali vystoupit z auta a když slyšeli křik jeho kolegů, prostě odjeli. Zatkla je policie a tvrdili, jako obvykle, že si mysleli, že střílí kance. Pokusí se konečně někdo řešit katastrofu, jíž je polské lovectví?

- Po neočekávaném vládním rozhodnutí nepustit Poláky na Dušičky na hřbitov zůstalo obchodníkům obrovské množství květin, které nemohli prodat. Vláda jim slíbila, že ty květiny od nich koupí (více o tom ZDE), avšak ukázalo se, že nový zákon umožňuje státu koupit květiny jen od firem. Soukromí obchodníci nedostanou nic. "My jsme na ně prostě zapomněli," přiznal jeden člen vlády.

- Někdo byl tak trochu zapomnětlivý i v kontrarozvědce. Během konkursu na dodávku elektřiny zveřejnila kontrarozvědka adresy všech svých pracovišť, včetně tajných.  Takže jak se zdá může být Vladimír Putin spokojený. Může ušetřit tím, že propustí všechny ruské špiony pracující v Polsku. Polská vláda mu poskytne všechno, co potřebuje - zadarmo!

0
Vytisknout
9221

Diskuse

Obsah vydání | 16. 11. 2020