Další poněkud šílený vývoj ve Spojených státech

10. 11. 2020

čas čtení 4 minuty
(K tomu: Amerika zešílela?)

- Donald Trump vyhodil svého ministra obrany Marka Espera, a to tweetem. V pondělí odpoledne napsal na Twitteru, že "Mark Esper byl ukončen" ("terminated"). Esper v sobě našel odvahu se postavit Trumpovi, když ten chtěl v létě zneužít americkou armádu k zásahům proti pokojným demonstrantům protestujícím proti vraždě George Floyda. Také Esper spolupracoval s americkým Kongresem na přejmenování amerických vojenských základen, pojmenovaných po generálech Konfederace. Trump prý plánuje také vyhodit šéfy FBI a CIA, Christophera Wraye a Ginu Haspelovou, ZDE 

- Trumpova předvolební kampaň tvrdí, že Trump absolutně nemá v úmyslu přiznat volební porážku a chystá se podat nejrůznější bezpodstatné žaloby.

- Americký ministr spravedlnosti, trumpovec William Barr, vydal instrukce prokurátorům po celých Spojených státech, aby vyšetřovali "jasná a zjevně důvěryhodná tvrzení o neregulérnostech" volebního systému. Účelem Barrova memoranda je zpochybnit normy a strategie, které normálně zakazují ministerstvu spravedlnosti zasahovat, než jsou výsledky voleb potvrzeny volebním kolegiem, a vyvolávat nedůvěru a zmatek ohledně volebního systému.

- Spěšně uspořádaná další tisková konference na Kapitolu znovu tvrdila, že volby byly zfalšovány, avšak nepředložila žádný důkaz. Televize Fox News tiskovou mluvčí Bílého domu Kayleigh McEnany při těchto tvrzeních vypnula.

- Předsedkyně Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosi odsoudila Trumpovo rozhodnutí vyhodit z funkce ministra obrany Marka Espera. "Náhlé vyhození ministra Espera je znepokojujícím důkazem, že prezident Trump má v úmyslu využít svých posledních dní v úřadě k vyvolávání chaosu v naší americké demokracii i po světě," řekla. "Kontinuita a stabilita je vždycky důležitá při prezidentském předávání moci, v tuto chvíli jsou absolutně nutné, zatímco se tato historicky nevypočitatelná vláda připravuje na svůj odchod."

- Trumpovo odmítání přiznat volební porážku vyvolává obavy, že jeho sabotáž zpomalí Bidenovu schopnost účinně zasáhnout proti koronaviru a obnovit ekologické předpisy. ZDE

- Horká linka, kterou založila Trumpova předvolební kampaň, jejímž prostřednictvím mají američtí občané udávat údajné volební podvody, se stala pro její organizátory noční můrou, protože byla zahlcena vlnou posměšných telefonátů. V neděli večer se připojil i komik Alex Hirsch: "Tak já vám viděl člověka, jak jde do téhle budovy, měl černý klobouk, černou roušku, pruhovanou košili a červenou kravatu. A v tašce asi měl hamburgery? Víte, byl to asi člen Antify. Můžu mluvit s Rudym Giulianim?" - Správce linky to položil. ZDE 

 

- Právníci, kteří se snaží najít rodiče malých dětí, které jim odebral na mexické hranici Trump, mají ještě 666 dětí o jejichž rodičích nevědí, kde jsou. Rozdělování malých dětí a batolat od rodičů na mexické hranici a umisťování dětí do klecí bylo jednou z neuvěřitelných krutostí, které se dopustil Donald Trump. Většíně těchto dětí bylo méně než pět let.

- Trump podal v pondělí další volební žalobu tentokrát proti Pennsylvánii. Žaloba neobsahuje žádné důkazy. Biden vede v Pennsylvánii asi o 45 000 volebních hlasů.

- Trumpovo lhaní, že volby byly falešné, berou mnozí republikáni vážně. Podle průzkumu veřejného mínění časopisu Politico/Morning Consult si až 70 procent republikánů myslí, že americké prezidentské volby nebyly svobodné a poctivé. 90 procent republikánů volby považovalo za svobodné a poctivé.

- Významné mocnosti, včetně spojenců Ameriky, kritizovaly v pondělí v Ženevě Spojené státy za porušování lidských práv, za používání trestu smrti, za policejní násilí proti Afroameričanům a za oddělování malých dětí od rodičů na americko-mexické hranici.

- Zvolený prezident Joe Biden oznámil vytvoření poradního sboru pro koronavirus.

- Šéf republikánské senátní většiny Mitch McConnell se vyjádřil, že Trump má plné právo zkoumat "neregulérnosti" při amerických volbách a obrátit se na soudy. Žádné důkazy volebních podvodů Trump nepředložil.

- Spojené státy zaznamenaly 10 milionů nákaz koronavirem.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
8216

Diskuse

Obsah vydání | 16. 11. 2020