Průběžné zpravodajství:

Vědci reagují pozitivně na oznámení firem Pfizer/BioNTech, že mají z 90 procent účinnou vakcínu.

10. 11. 2020

čas čtení 3 minuty
MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE. Za pondělí 9. 11. je registrováno 2354  nových nákaz. Epidemiologové varují, že oficiálně udávané počty nákaz neodrážejí skutečný stav, protože to závisí na míře testování. Celkem má ČR registrováno  417 181 nákaz. Zemřelo 5028 osob,  hospitalizováno je 7787 lidí.  

- V Británii stoupl v týdnu do 30. řijna počet mrtvých na koronavirus za týden o 41 procent na 1379.

- Palestinský vyjednavač Saeb Erekat zemřel na covid-19.

- Britské zdravotnictví bylo požádáno, aby se připravilo na očkování lidí proti covidu-19 od prosince 2020.

- Austrálie už třetí den nezaznamenala žádné místní nákazy na covid. Všechny případy byly u lidí navracejících se ze zahraničí, kteří byli posláni do karantény. 

 

- V pondělí byl v USA hospitalizován na covid-19 rekordní počet pacientů - 58 982.

- Brazílie zastavila testy čínské vakcíny na covid-19 po "záporném incidentu" s jedním dobrovolným pacientem. Je to zklamání pro vakcínu CoronaVac, kterou vyvinulo čínská farmaceutická firma Sinovac Biotech.

- Svět je možná unaven, ale virus se neunavil, varoval šéf světové zdravotnické organizace Tedros Adhanom Ghebreyes. Také přivítal zvolení Joea Bidena americkým prezidentem a vyjádřil naději, že to bude znamenat těsnější mezinárodní spolupráci v boji proti koronaviru.

- Četní mezinárodní vědci reagují s opatrným optimismem na informaci firem Pfizer/BioNTech, že vyvinuli z 90 procent účinnou vakcínu. Firmu BioNTech založili v Německu dva turečtí vědci a zpráva, že vyvinuli účinnou vakcínu, velmi posílila dobrou pověst turecké komunity v Německu.

- Itálie posílí od středy lockdown v Toskánsku a v dalších čtyřech regionech.

- Nově zvolený americký prezident Joe Biden se postavil do čela mnoha reakcí na vznik účinné vakcíny v Německu. Varoval, že pomine ještě "mnoho měsíců", než bude vakcína široce k dispozici, pokud projde ještě dalšími schvalovacími a distribučními testy. Řekl: "Stále ještě čelíme velmi temné zimě."

- Sir John Bell, jeden z nejvýznamnějších britských expertů na vakcíny, uvedl, že je přesvědčen "s určitou jistotou", že by se měl život na jaře vrátit k normálu. Bell je daleko optimističtější než mnoho jiných vědců, ale jeho názor má váhu, protože je jedním z nejvýznamnějších odborníku na vakcíny.

- Vysoký činitel Světové zdravotnické organizace Bruce Aylward řekl, že pro nejzranitelnější osoby by měla být vakcína na covid-19 k dispozici v březnu 2021.

- V Belgii poklesla druhá vlna hospitalizací na covid. V neděli bylo v Belgii hospitalizováno asi 400 osob, ve srovnání s 3. listopadem, kdy bylo hospitalizováno 879 osob.

- Írán je jednou s četných zemí, které registrují rekordní nárůst denních infekcí. Za posledních 24 hodin zaznamenal Írán 10 463 infekcí, poprvé to bylo více než 10 000.

- Lékaři v Itálii varovali, že do měsíce tam zemře dalších 10 000 lidí, pokud nebude v zemi zaveden celonárodní lockdown.

- Ukrajinský prezident Volodymy Zelenskij testoval pozitivně na koronavirus. Je v karanténě a "je mu dobře". "Bude to v pořádku," řekl.

0
Vytisknout
6618

Diskuse

Obsah vydání | 16. 11. 2020