FBI marně varovala Trumpova právníka před ruskou vlivovou kampaní

3. 5. 2021

čas čtení 1 minuta
FBI koncem roku 2019 varovala Trumpova právníka Rudolpha W. Giulianiho, že se stal terčem ruské vlivové operace, jejímž cílem je šířit dezinformace poškozující prezidentskou kampaň Joea Bidena, upozorňují Ellen Nakashimová, Shane Harris a Tom Hamburger.


Varování bylo součástí rozsáhlého úsilí FBI uvědomit kongresmany a přinejmenším jedno konzervativní médium, One America News, že riskují zneužití Ruskem, které se snaží ovlivnit výsledek voleb. Všichni obeznámení svědci hovořili pod podmínkou anonymity.

Giuliani byl varován v době, kdy se zásadním způsobem podílel na Trumpově kampani za znovuzvolení a s tím spojených aktivitách na Ukrajině, které měly vyprodukovat kompromitující materiál na Bidenovu rodinu. Odhalení se objevilo poté, co FBI tento týden zabavila Giulianiho mobilní telefon a další elektronická zařízení v rámci dlouhodobého kriminálního vyšetřování, jehož cílem je zjistit, zda někdejší primátor New Yorku jednal jako neregistrovaný zahraniční agent.

Varování agentů kontrarozvědky odráží širší znepokojení amerických zpravodajských služeb, že někteří vlivní Američané a instituce jsou manipulováni ruskou vládou, aby prosazovali její zájmy. Zdá se, že Giulianimu bylo varování úplně jedno.

Navzdory varování v prosinci 2019 pokračoval v plánované cestě do Kyjeva, kde se sešel s ukrajinským poslancem, jejž později americká vláda označila za "aktivního ruského agenta" a sankcionovala jej za to, že vedl "vlivovou kampaň" proti Bidenovi. Tato operace zahrnovala ukrajinské představitele a politické konzultanty, kteří podle americké zpravodajské komunity jednali jako ruští proxies nejen za účelem poškození Bidenovy kampaně, ale také kvůli podkopání americké podpory Ukrajině.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
5071

Diskuse

Obsah vydání | 6. 5. 2021