Nárůst znečištění vzduchu zřejmě poškozuje myšlení starších mužů

4. 5. 2021

čas čtení 3 minuty
 

I krátké, dočasné zvýšení koncentrace partikulátů ovzduší poškozuje zdraví mozku, zjišťuje studie


Dočasný nárůst znečištění vzduchu zřejmě poškozuje paměť a myšlení u starších mužů. Vědci zjistili, že kognitivní schopnosti mužů klesaly v důsledku nárůstu intenzity znečištění vzduchu během měsíce před testováním, i když nejvyšší intenzita znečištění byla nižší, než jsou bezpečnostní limity pro toxické ovzduší, které určila Světová zdravotnická organizace a národní regulační instituce.

 

Tato zjištění prohlubují rostoucí důkazy, že vdechování jemných partikulátů ve vzduchu, především od silničních vozidel a od průmyslu, poškozuje nejen srdce a plíce, ale i jemné neurální tkáně v mozku.

Vědci v USA a v Číně vypracovali mnohonásobně kognitivní výsledky z testů asi 1000 mužů žijících v americkém Bostonu a v jeho okolí a kontrolovali je vůči místní koncentraci PM2.5 - partikulátů menších než dva a půl mikrometry. Muži, kteří se podrobili testům, byli běloši a jejich průměrný věk byl 69 let.

Vyšší intenzita těchto partikulátů v ovzduší způsobovala nižší kognitivní výkon při úkolech od zapamatovávání si slov, čísel a schopnost se vyjadřovat. Záporný efekt byl jasný, i když koncentrace PM2.5 zůstávala pod 10 mikrogramy na krychlový metr, což je hranice Světové zdravotnické organizace, která je běžně překračována v Londýně i jinde. V Praze je koncentrace 38 mikrogramů na krychlový metr. 

Zajímavé je, že studie zjistila, že muži byli méně postiženi, když s brali aspirín nebo jiné nesteroidní léky proti zánětlivosti, známé jako NSAID. "Naše studie naznačuje, že krátkodobé vystavení znečištění vzduchu má zřejmě vliv na změny v kongnitivní funkci mozku a protizánětlivé léky zřejmě tento vztah mění," konstatují autoři. Zdá se, že protizánětlivé léky snižují zánětlivost, kterou způsobují partikuláty, které se dostanou do mozku.

Světová zdravotnická organizace konstatuje, že intnzita PM2.5 by neměla překročit roční medián 10 mikrogramů na krychlový metr, Británie má vyšší limit 25 mikrogramů na krychlový metr. Britská vláda považuje koncentraci nižší než 35 mikrogramů na krychlový metr za "nízkou".

Minulý měsíc konstatoval Philip Barlow, koroner z jižního Londýna, že znečištění vzduchu bylo příčinou smrti devítileté astmatičky Elly Kissi-Debrah. Británie podle něho musí přijmout právně závazné nižší normy znečištění vzduchu.

Záporný vliv toxického ovzduší na kardiovaskulární zdraví a na dýchací systém je dobře znám a důkazy o poškozování mozku sílí. Studie spojují znečištění vzduchu se sníženou inteligencí a s demencí. Letos v únoru zjistila studie, kterou vedl profesor Jamie Pearce z Edinburské univerzity, že vystavování dětí znečištěnému vzduchu vede k snížené schopnosti myslet v pozdějším životě.

Podrobnosti v angličtině ZDE
 

1
Vytisknout
7504

Diskuse

Obsah vydání | 10. 5. 2021