Ukrajina: Výbuchy v Balakleji v roce 2017 vznikly ve skladu dělostřeleckých granátů

3. 5. 2021

čas čtení 3 minuty
V materiálech zvláštních služeb NATO a organizace Bellingcat je publikována nomenklatura munice, kterou Ukrajina zakoupila v roce 2014 - což zjistila ruská GRU a zničila sklady v ČR a Bulharsku, napsal Jurij Butusov.


5 000 nábojů ráže 152 mm ZOF61 s dnovým generátorem [plynu snižujícího aerodynamický odpor střely při letu atmosférou] a dálkovým granátem pro střelbu na maximální vzdálenost 152 mm houfnicí MSTA;

10 000 fragmentačních granátů OG-7V pro ruční granátomet RPG-7;

1 500 termobarických granátů GTB-7VS pro RPG-7;

60 000 nábojů pro automatický kanón [2A42] vozidel BVP-2 a samohybných protiletadlových systémů Tunguska;

20 000 40 mm fragmentačních granátů VOG-25.

Sklady v Česku vybuchly až po uskutečnění této dodávky, ve skladech vybuchlo:

10 000 reaktivních 122 mm střel pro [salvový raketomet] BM-21 Grad;

250 000 23 mm nábojů pro automatický kanón [2A7 systému Šilka a podobné zbraně].

Nomenklatura munice, kterou Ukrajina v roce 2014 zakoupila v Bulharsku a Česku podle prohlášení Generálního štábu VSU ještě před výbuchy našich dělostřeleckých skladů ukazuje, na počátku války ve VSU už chyběly zásoby dálkových granátů nezbytných pro ničení cílů v hloubce bojové sestavy protivníka. Chyběly i snadno postradatelné 30 mm náboje. Chyběly fragmentační granáty podvěsných granátometů.

Také byly od Gebreva zakoupeny a dodány fragmentační a termobarické granáty pro RPG, které jsme neměli, SSSR je nevyráběl a Ukrajina také ne.

(U ikonické "sovětské" pancéřovky RPG-7 některé prameny uvádějí, že "vlastně" původně vznikla v Bulharsku. Každopádně zbraň dodnes vyrábí bulharský podnik Арсенал АД v Kazanlaku - pozn. KD.)

Skupina spolupracovníků GRU pod velením generála Averjanova, včetně Petrova s Boširovem, vyhodila do vzduchu sklad ve Vrběticích a zabila tam dva lidi až poté, co odsud byla uskutečněna dodávka podstatné části munice na Ukrajinu. Na skladě zůstaly ty typy munice, jejichž zásoby ještě máme.

Rusko provedlo teroristické útoky proti těm zemím EU a NATO, které jako první zahájily dodávky munice na Ukrajinu. Emilian Gebrev se synem takřka zázrakem přežili otravu bojovou látkou v jejich kanceláři v Bulharsku.

Výbuchy v ukrajinském skladě v Balakleji začaly právě v místech skladování 152 mm houfnicových granátů. Nyní je zřejmé, že v analogii s Českem to mohl být teroristický útok ruských zvláštních služeb.

Deficit střeliva, který existoval na počátku války, je v danou chvíli ještě naléhavější v důsledku intenzivní bojové činnosti v roce 2015 a výbuchů ve třech našich strategických arzenálech v Blakleji, Kalinovce a Ičně. Neexistence větších nákupů i výroby nábojů ráže 152 mm zůstává jedním z klíčových problémů VSU, o čemž je náš nepřítel samozřejmě velmi dobře informován.

Vzniká otázka, nakolik tuto hrozbu vede v patrnosti vojenskopolitické vedení Ukrajiny. Vždyť nákupy v zahraničí probíhají v homeopatickém množství, které neposkytuje možnost vytvořit byť jen nevelkou rezervu pro případ eskalace bojových operací.

Podrobnosti v ukrajinštině: ZDE

1
Vytisknout
4987

Diskuse

Obsah vydání | 6. 5. 2021