O čem svědčí ruské "černé operace" v Evropě?

3. 5. 2021

čas čtení 4 minuty
Zástupce šéfa ruské bezpečnostní rady Dmitrij Medveděv v nedávném komentáři pro RIA Novosti napsal, že vztahy s USA se vrátily nazpět k úplné studené válce. Ačkoliv zjevně v současném postavení postrádá reálnou institucionální moc, Medveděv zůstává stálým členem bezpečnostní rady, která představuje Putinův vnitřní národněbezpečnostní kabinet. A tak má blízko k rozhodovacímu procesu i k přísně utajovaným zpravodajským informacím, které jsou této instituci poskytovány. Zdá se, že Medveděvovy názory jsou relevantní a odrážejí konsensus ve vnitřním kruhu Putinových spolupracovníků, napsal Pavel Felgenhauer.


Medveděv ve svém komentáři tvrdí, že americko-ruské vztahy se posunuly od soupeření k akutní vzájemné konfrontaci, nacházejí se ve stavu permanentní krize a každou chvíli mohou eskalovat v něco mnohem horšího kvůli špatnému rozhodnutí nebo nepochopení. Jinak řečeno, mohou přejít v přímý ozbrojený konflikt.

Medveděv současnou situaci přirovnává ke kubánské krizi v roce 1962, která přivedla svět na pokraj jaderné války. V roce 1962 Moskva i Washington dokázaly najít trvanlivý kompromis a krizi utlumit. Podle Medveděva svět nikdy od té doby nebyl tak blízko totální válce, jako je údajně dnes.

Kromě toho obviňuje Bidenovu administrativu, že vysílá rozporné signály, když indikuje ochotu k dialogu a současně s tím uvaluje dodatečné sankce a hrozí "potrestáním Moskvy". (V kauze evropské raketové krize 80. let Američané a NATO právě prostřednictvím "two-track diplomacy" obsahující vyvažování sovětské hrozby svou vlastní a současně nabídku k jednání problém vyřešili - pozn. KD.)

NATO se údajně blíží k ruským hranicím, ruští diplomaté jsou vyhošťováni a konflikt na východní Ukrajině je prý "uměle zintenzívňován". Podle Medveděva americké vedení za studené války zacházelo se SSSR jako rovný s rovným, zatímco dnešní Washington přistupuje k Moskvě jako k mocnosti druhé kategorie. Aby nedošlo ke katastrofálním důsledkům, je třeba současnou situaci pochopit a musí fungovat přímá rusko-americká komunikace. Mluvit však nestačí: Logika a argumenty Moskvy musejí být přijaty a pochopeny druhou stranou. A co je nejdůležitější, musí skončit "hanobení a ultimáta". Západ musí pochopit potřebu kompromisu a najít vůli k ústupkům.

Medveděvův komentář však obsahuje faktické nesrovnalosti. Když vyjmenovává různé historické příklady amerického špatného chování, zmiňuje také rozmístění amerických raket v "Jižním Vietnamu a Libanonu". Americké rakety středního doletu byly ovšem počátkem studené války rozmístěny v Turecku, ale ve Vietnamu a Libanonu nikdy nedošlo k rozmístění těchto zbraní.

Na zvláštním parlamentním jednání 27. dubna v Petrohradě, jehož se Putin zúčastnil, předseda Státní dumy Vjačeslav Volodin, také stálý člen bezpečnostní rady, obvinil Spojené státy, že vyrobily nový koronavirus metodou genetického inženýrství a poté jej vypustily do celého světa.

Ruské zpravodajské služby a sekretariát bezpečnostní rady již dlouho obviňují USA, že údajně provozují globální síť laboratoří s biologickými zbraněmi podél celé ruské hranice. Volodin dále obvinil USA, že financovaly laboratoř v čínském Wu-chanu, kde se poprvé objevila choroba COVID-19, a požadoval, aby ruská vláda požadovala od USA kompenzace za všechny globální ztráty v důsledku pandemie.

Zdá se, že ruské zpravodajské služby plní přísně utajované svodky poskytované bezpečnostní radě falešnou protiamerickou propagandou. Ruská vojenská rozvědka GRU přinejmenším od roku 2014 provádí v Evropě přímé "černé operace" a používá k otravám nepřátel nervově paralytickou látku novičok. Naposledy byla GRU obviněna českou vládou z organizace dvou výbuchů v muničních skladech, údajně aby zabránila odeslání munice na Ukrajinu.

Ruský opoziční lídr Alexej Navalnyj byl vloni v srpnu v Tomsku na Sibiři zřejmě také otráven novičokem.

Hlavním úkolem GRU ve válce nebo v předválečném období je provádět přímé "černé operace" známé v ruském vojenském argotu jako "diverze". A početné síly zvláštního určení GRU (Specnaz) jsou cvičeny primárně jako "diverzanti", jejichž úkolem je vyvolávat a šířit chaos, děs a dezinformace s použitím všech dostupných prostředků.

Pokud jsou ve hře tyto síly a krmí dezinformacemi všechny klíčové činitele, včetně držitelů nejvyšších pozic v Kremlu, bylo by nesmírně těžké nalézt jakýkoliv rozumný rusko-americký nebo rusko-západní kompromis, nebo prostě jen základnu k deeskalaci probíhající krize.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
6142

Diskuse

Obsah vydání | 6. 5. 2021