„Soudruhu, ty nevěříš Straně“?

3. 5. 2021 / Vít Klíma

čas čtení 3 minuty

Takhle se ptali komunisté, když chtěli náš podpis pod Antichartu, aniž nám text Charty 77 dali přečíst. Podpis pod ní byl chápan jako test naší loajality k tehdejší „rodné máti“. Dnešní test slepé loajality je obdobný: „věříš zprávě BIS? Nevěříš? Pak jsi ruský troll a Putinův poskok! Nebo jak se říkalo za mého mládí: „zrádce a ztroskotanec“!

Jiřina Šiklová ostře odsoudila Antichartu. Viní z ní „svinský režim“, Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/jirina-siklova-charta-77-rozstrel.A170105_134532_domaci_fer

Zkusme si zprávu BIS - na základě veřejných dostupných faktů - namodelovat: „Ukrajinci (?) potřebují vojenský materiál a obrací se s požadavkem jeho koupě na Bulharsko (?). Bulharsko žádosti vyhoví a materiál, který nemá doma, nakoupí u nás, ve skladu Vrbětice. Dříve než se obchod uskuteční, vybuchne v Bulharsku několik vojenských skladů se zbraněmi připravenými pro Ukrajinu a Bulhaři zjišťují, že se na místech výbuchů pohybovalo šest osob z Ruska (zárodek ruské stopy). Vzápětí na to, byl do vzduchu vyhozen i sklad s vojenským materiálem ve Vrběticích“ (vše v roce 2014).

Střih do roku 2018, kdy ve Velké Británii byli Sergej Skripal spolu s dcerou přiotráveni novičokem. BIS na upozornění soukromé detektivní kanceláře (sic!) zjistí, že osoby, které požádali o povolení vstupu do Vrbětického areálu, jsou totožné s vrahy Skripalových! A odsud se začne ruská stopa v „kauza Vrbětice“ odvíjet. BIS zjistí, kdy agenti do ČR přiletěli a pod jakými krycími jmény. Zjistí, že jedním z nich byl Anatolij Vladimirovič Čepiga, plukovník ruské vojenské rozvědky GRU. Zjistí, kde byli ubytováni, potvrdí, že se skutečně pohybovali ve Vrběticích. BIS zná i datum kdy odletěli. Ví se, že krátce nato ruský prezident Vladimír Putin tyto agenty vyznamenal.

BIS z této analýzy dovozuje, že „když to vypadá jako kachna, chodí to jako kachna, plave to jako kachna a kváká to jako kachna, tak to nejspíš kachna bude“. Jinými slovy: „vypadali teroristé jako Rusové? Vypadali! Mluvili jako Rusové? Mluvili! Identifikovali jsme je na fotkách jako agenty GRU?? Identifikovali! Byli ve Vrběticích? Byli! Pak to prostě ti lotři udělat museli A je vymalováno!

Jak kauza končí? Případ se udál na českém území, a proto plně spadá pod českou jurisdikci. Víme, že náš trestní zákoník umožňuje vést trestní řízení jak proti nepřítomnému, tak i v módu „tajné“. Logická otázka pak zní: „proč Alexandr Petrov a Ruslan Boširov a další ještě nebyli obžalováni, nebo alespoň obviněni? Důvod je docela prostý: na základě NEPŘÍMÝCH důkazů NENÍ MOŽNÉ proti nim zahájit trestní řízení. A tady kauza „Vrbětice“ definitivně končí! Co říci na závěr? Doufejme, že v budoucnosti už nikdo z nás nebude muset čelit dalšímu testu slepé spravedlnosti.





0
Vytisknout
8336

Diskuse

Obsah vydání | 6. 5. 2021