Koronavirus: Francouzská studie více než 22 milionů lidí zjistila, že vakcíny omezují vážný průběh covidu z 90 procent

12. 10. 2021

čas čtení 1 minuta
 

Tato největší studie svého druhu také zjistila, že vakcíny chrání před nejhoršími důsledky varianty delta


Očkování snižuje riziko úmrtí či hospitalizace na covid-19 o 90 procent, zjistila francouzská studie 22,6 milionů lidí starších 50 let.

 

Výzkum, zveřejněný v pondělí, také zjistil, že vakcíny chrání před nejhoršími dopady nejrozšířenější varianty viru, varianty delta.

"To znamená, že ti, kdo jsou očkovaní, mají devětkrát menší riziko hospitalizace a úmrtí než ti, kteří očkovaní nejsou," uvedl epidemiolog Mahmud Zureik, vedoucí tohoto výzkumu.

Vědci zkoumali 11,3 milionu očkovaných osob starších 50 let se stejným počtem neočkovaných osob z téže věkové skupiny, a to od 27. prosince 2020, kdy se ve Francii začalo očkovat, do 20. července letošního roku.

Zjistili, že čtrnáct dní po druhém očkování pokleslo riziko hospitalizace o 90 procent a obdobně poklesl počet úmrtí. Podobná zjištění byla předtím publikována v Izraeli, v Británii a v USA.

Účinnost vakcín proti nejvážnějším příznakům koronaviru během pěti měsíců studie nepoklesla, uvedli vědci. Výsledky byly stejné, ať šlo o vakcínu Pfizer/BioNTech, Moderna nebo Oxford/AstraZeneca.

Podrobnosti v angličtině ZDE
 

0
Vytisknout
5919

Diskuse

Obsah vydání | 19. 10. 2021