Levada Center: Postoj ruských občanů k situaci nejvíce ovlivní propad kurzu rublu

23. 3. 2022

čas čtení 1 minuta
  • Levada Center uvádí údaje o analýze vztahu mezi makroekonomickými ukazateli - náklady na barel ropy, směnný kurz dolaru, index spotřebitelských cen - a údaje o subjektivním hodnocení socioekonomické situace měřené Centrem Levada. Tento dokument ukazuje, že makroekonomická výkonnost země má silný vliv na veřejné mínění ohledně sklonu k úsporám. 

Kolaps kurzu rublu vůči dolaru a euru od počátku nové války na Ukrajině zřejmě bude mít velmi negativní dopad na ekonomické chování Rusů a také na jejich obecný postoj k situaci v zemi.

Studie agentury Levada Center zkoumala, jak se makroekonomické indikátory typu ceny ropy, směnné kurzy a inflace promítly do postojů Rusů v období 2009-2022 (situace těsně před invazí)-

Sociologové zjistili, že směnné kurzy měly ve sledovaném období největší vliv na to, jak se Rusové rozhodovali ohledně úspor nebo nákupu trvanlivého zboží a také ohledně toho, jak oceňovali celkovou ekonomickou situaci. A neexistuje důvod myslet si, že se zmíněný vztah mezitím vytratil.

Propad kurzu rublu vůči dolaru v důsledku mezinárodních sankcí může být mnohem lepším prediktorem chování a postoje Rusů než rostoucí ceny ropy nebo inflace. Přitom mnozí západní analytici se zatím zaměřovali hlavně na poslední dva zmíněné indikátory.

Celý text v ruštině: ZDE

1
Vytisknout
5535

Diskuse

Obsah vydání | 25. 3. 2022