18586

Zelenskij vyzývá USA a Evropu, aby dodaly letadla a tanky. Ptal se, zda se Západ bojí Moskvy

27. 3. 2022

čas čtení 9 minut

- Americký ministr zahraničí Antony Blinken v neděli označil úsilí Izraele o zprostředkování ukončení ukrajinsko-ruského konfliktu za důležité a "úzce koordinované" s Washingtonem.

- Papež František zesílil své výzvy k jednání o ukončení bojů na Ukrajině.

František v neděli na Svatopetrském náměstí řekl, že pokračování "této kruté a nesmyslné války" po více než měsíci představuje "porážku pro všechny".

Litoval, že rodiče pohřbívají své děti a "mocní rozhodují a chudí umírají". Opět neuvedl Rusko jmenovitě jako agresora.

S odkazem na zprávy, že asi polovina všech dětí na Ukrajině byla v důsledku konfliktu vysídlena, František řekl, že "válka neničí jen přítomnost, ale také budoucnost společnosti".

- Macron varuje před "eskalací" po Bidenově projevu

Francouzský prezident Emmanuel Macron se distancoval od výroků amerického prezidenta Joea Bidena na adresu ruského prezidenta Vladimira Putina.

Biden ve svém včerejším projevu v polské Varšavě prohlásil, že Putin je "řezník", a dodal, že "tento muž nemůže zůstat u moci". Bílý dům však později upřesnil, že USA nevyzývají ke změně režimu.

Macron však televizní stanici France 3 řekl: "Já bych tato slova nepoužil."


- Ukrajinská poslankyně Lesia Vasylenko uvedla, že lidé v Kyjevě hladoví a jsou nuceni pít odpadní vodu, protože situace v celé zemi se zhoršuje.

Kyjev stále čelí útokům a trpí nedostatkem potravin,  lidé jsou "nuceni zůstávat ve sklepích a stanicích metra".

Lidé hladoví, nemají co jíst a pijí odpadní vodu.

Rozhovor Britských listů 479. Covid-19: Urgentně se nechte očkovat třetí dávkou

24. 3. 2022

čas čtení < 1 minuta




Sice jsme uprostřed ruského vojenského útoku proti Ukrajině, což zaměstnává média, ale covid nezmizel. Jan Čulík hovoří s imunologem Václavem Hořejším o nynější pandemické situaci v České republice. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 25. března 2022.



 18186

Rusko: Máme právo použít jaderné zbraně i v konvenční válce

26. 3. 2022

čas čtení 3 minuty

 

Kreml znovu vyhrožuje použitím jaderných zbraní ve válce s Ukrajinou

Dmitrij Medveděv tvrdí, že jaderná doktrína Moskvy nevyžaduje, aby nepřátelský stát použil jaderné zbraně jako první


Dmitrij Medveděv, bývalý ruský prezident, který je místopředsedou bezpečnostní rady země, prohlásil, že Moskva by mohla udeřit proti nepříteli, který používá pouze konvenční zbraně. Putinův ministr obrany  prohlásil, že jaderná "připravenost" je prioritou.

Tyto komentáře v sobotu přiměly ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, aby ve svém vystoupení prostřednictvím videospojení na katarském fóru v Dauhá varoval, že Moskva představuje přímou hrozbu pro svět.
 
"Rusko se úmyslně chvástá, že může jadernými zbraněmi zničit nejen určitou zemi, ale celou planetu," řekl Zelenskij.

Konají se obrovské demonstrace proti Putinově agresi

26. 3. 2022

čas čtení 1 minuta


Demonstrace na podporu Ukrajiny v Londýně, kterou spolu se stoupenci Evropské unie uspořádal londýnský starosta Sadiq Khan:






 18530

Zelenskij je Churchill s iPhonem, ale videoválku bude snazší vyhrát než tu skutečnou

26. 3. 2022

čas čtení 6 minut

 


Zelenskij čelí novému nepříteli - slábnoucí pozornosti Západu


Ukrajina se musí potýkat s tolika nočními můrami, ale tady je ještě jedna: že se z Ukrajiny stane Bosna, píše Jonathan Freedland. Bosnou nemyslím ani tak samotnou zemi, jako spíše válku před čtvrtstoletím a způsob, jakým se na tento konflikt začalo pohlížet z dálky. Po většinu devadesátých let byla válka na Balkáně jen hlukem v pozadí, a to i pro ty, kteří byli jen hodinu nebo dvě letu daleko. Tu a tam ji nějaká obzvlášť hrůzná epizoda vynesla na vrchol zpravodajství; jinak byla Bosna stálou součástí vnitřních stránek novin a vyskytovala se až v druhé polovině televizního zpravodajství. Bridget Jonesová se svěřila svému deníku, že se cítí provinile, že o tom nemluví nebo nepřemýšlí, ale prostě se lidi nezajímali. Kromě toho se vědělo, že válka tam bude i zítra.

To je nebezpečí, kterému teď čelí Volodymyr Zelenskij: že se jeho boj proti ruské invazi stane dlouhou, pomalou opotřebovací válkou, a tak sepozornost světa začne rozptylovat. Válka by pokračovala; byla by v novinách na straně 14.

 18530

Rusové se zřejmě vzdávají snah okupovat celou Ukrajinu

26. 3. 2022

čas čtení 15 minut

- Poradce ukrajinského ministra obrany však zůstává k tvrzením Kremlu skeptický. Markian Lubkivskyj řekl v pořadu Today rozhlasové stanice BBC:

Z Moskvy přichází stále mnoho nepravd a lží. Proto si myslíme, že cílem Vladimira Putina je stále celá Ukrajina.

Stále dochází k množství útoků ze vzduchu na ukrajinská města.  Teď vidíme, že nepřítel se soustřeďuje na východní část Ukrajiny, ale my jsme připraveni na jakýkoli druh útoků na různých místech Ukrajiny.

Lubkivskij řekl, že si myslí, že kyjevské síly by mohly dobýt zpět Cherson, jediné velké město, které ruské  invazní síly ovládly.

- Ukrajinský parlament potvrdil útok na výzkumný jaderný reaktor v Charkově. V důsledku pokračující střelby nebylo možno zjistit rozsah nebezpečí a škod.


- Ukrajinská generální prokurátorka Iryna Venediktová má k dispozici několik údajů o novinářích, kteří byli od začátku ruské invaze zabiti nebo zraněni:
12 novinářů bylo zabito, 10 novinářů bylo zraněno, 6 bylo uneseno.
- Charkov je po Mariupolu pravděpodobně druhým nejvíce ostřelovaným ukrajinským městem, kde se na nádvořích márnic vrší mrtvoly a každý den na něj dopadají rakety a střely.


Jeho obyvatelé jsou však odolní a snaží se udržet město čisté a morálku vysokou.

"Máme strach, ale musíme lidem ukázat, že situaci máme pod kontrolou a každým dnem se blížíme k vítězství," uvedl pro Observer guvernér Oleh Synyehubov.

- Měl se konat mezinárodní hudební festival, tak alespoň se uskutečnil koncert v metru:



 
- Uklidňování dětí skrývajících se v metru:


- Západoukrajinské město Lvov  bylo zasaženo několika raketami. Na obzoru města se vznáší dým. Zdá se, že rakety byly tři, přičemž jedna dopadla poblíž městské komunikační věže. Mluvčí vojenské správy Lvovské oblasti uvedl:

U Lvova na straně Kryvčic došlo ke třem silným výbuchům, nyní je vyhlášen letecký poplach, zachovejte klid a buďte v úkrytu.
.
- Ve  dvou raketových úderech ve Lvově bylo zraněno pět lidí.
Pět lidí bylo zraněno po dvou raketových úderech, které v sobotu zasáhly západní ukrajinské město Lvov, uvedl oblastní gubernátor Maksym Kozytskyy.


- USA poskytnou Ukrajině dalších 100 milionů dolarů

Agentura Reuters uvádí, že USA hodlají poskytnout Ukrajině další pomoc v oblasti civilní bezpečnosti ve výši 100 milionů dolarů.

Tyto prostředky by měly jít na budování kapacit ukrajinského ministerstva vnitra s cílem "zajistit bezpečnost hranic, udržet funkce civilního vymáhání práva a zabezpečit kritickou vládní infrastrukturu", uvedl americký ministr zahraničí Antony Blinken.

- Ukrajinci se obávají, žeměsto Černihiv bude dalším Mariupolem, pokud jde o smrt a zkázu.

Agentura Associated Press informuje, že stejně jako Mariupol je i Černihiv podobně blokován a z dálky ostřelován ruskými jednotkami, takže zbývající obyvatelé města jsou vyděšeni každým výbuchem a mrtvoly  leží nesebrané v ulicích.

"V noci ve sklepích všichni mluví o jediném: Černihiv se stane (dalším) Mariupolem," řekl agentuře Associated Press prostřednictvím mobilního telefonu s vybitou baterií 38letý obyvatel Ihar Kazmerčak, který se zabývá lingvistikou.

"Potraviny docházejí a ostřelování a bombardování nepřestává," dodal.

 16578

Ministr Jurečka "děkuje" všem pracovníkům Úřadu práce ČR ve svém opravdu "gentlemanském" dopisu směrem k instituci, kterou tvoří z devadesáti procent ženy

26. 3. 2022 / Pavel Veleman

čas čtení 8 minut



" …. Buďte vůči všem, kdo přijdou na přepážku Úřadů práce ČR vyřizovat potřebné dokumenty, maximálně příjemní a empatičtí. …Prosím, zůstaňte příjemní i ve vypjatých okamžicích a v žádném případě nedopusťte, aby komukoliv z pracovníků Úřadu práce ČR "ujel" jakýkoliv nevhodný komentář. To se v žádném případě nesmí stát. Bohužel mám z minulého týdne zpětnou vazbu, že k tomu v některých případech dochází a lidé ve frontách těmto nevhodným poznámkám velmi dobře rozumí. Obdobné chování je jednoduše nepřípustné…"


Marian Jurečka, 24. 3. 2022, výňatek z "děkovného dopisu" zaslaného přes ředitele generálního ředitelství Úřadu práce ČR Viktora Najmona všem pracovníkům Úřadu práce ČR.



Je neskutečné, jak politici ve vrcholových funkcích mají nás občany za malé děti, které je potřeba občas trošku pochválit a vzápětí jim preventivně naplácat. Všechny mnohaleté systémové chyby na Úřadu práce, řídící management ministerstva práce a sociálních věcí dokázat svést na akutní světový problém (před rokem covid, dnes válka na Ukrajině..). Avšak opožděně vyplacené dávky a zcela byrokratizovaný systém žádostí skoro o vše, nemá s těmito problémy žádnou souvislost.

Při bombovém útoku na Činoherní divadlo v Mariupolu zahynulo podle místních úřadů nejméně 300 lidí

25. 3. 2022

čas čtení 11 minut

- Rusové střílejí na poslední únikovou cestu z Černihivu. Reportéři britské televize Sky News terčem střelby:



- Video dokumentující, že Rusové střílí na frontu civilistů v Charkově, čekajících na humanitární pomoc:

- Místní noviny v Moskvě: NIC SE NEDĚJE. Jděte dál. Probíhá speciální operace. Nikdo nechudne. Ekonomika roste. 
- Zdá se, že Rusko omezilo své válečné ambice. Ministerstvo obrany uvedlo, že první fáze jeho vojenské operace byla ukončena, a prohlásilo, že se země zaměří na "osvobození" východní části ukrajinského Donbasu. Znamená to snížení cílů - uprostřed chaotické válečné kampaně - po původním cíli "denacifikace", jinými slovy změny režimu. Stalo se tak poté, co ruské ministerstvo obrany přiznalo, že od zahájení takzvané "zvláštní vojenské operace" na Ukrajině zahynulo 1 351 ruských vojáků, což je první aktualizace za více než tři týdny. Americké zpravodajské služby odhadují, že skutečný počet je pravděpodobně vyšší než 7 000. 

 18584

Anne Applebaum: Už si všichni uvědomili, že Rusko je životně nebezpečnou hrozbou Evropě

25. 3. 2022

čas čtení 5 minut

 Anne Applebaumová:


Je zcela zřejmé, že jsme prodělali revoluci v myšlení o Rusku, věci, které se ještě před několika týdny zdály nemožné, jsou nyní možné.

Nejen NATO, ale i Evropská unie, Německo a další země, které se vůči Ukrajině cítily odtažitě nebo ambivalentně, nyní Ukrajinu podpořily vojensky i jinak.

Obávám se, že to nestačí, pokud chceme válku rychle ukončit a pokud chceme válku vyhrát, a doufám, že vedení NATO začíná uvažovat v těchto termínech a ne jen v termínech zadržování Ruska nebo zadržování Ruska nebo vykrvování Ruska.

Musíme zajistit, aby Ukrajina vyšla z tohoto konfliktu jako neporušený suverénní stát, a nejsem si stoprocentně jistá, zda to dosud přijatá opatření zajistí.

 18448

Uf - oni

26. 3. 2022 / Petr Haraším

čas čtení 12 minut

Přemýšlím o tom, co, lépe řečeno, s čím počítají vládní okruhy v Kremlu, až utrpí vítězství, nebo raději až s ostudou potáhnou široširou stepí zpět do svého nemravného Pelechu kremelského. Snad si nemyslí, že vše bude okamžitě zapomenuto a jedeme dál?!

V žebříčku popularity se nejbáječnější Rusko včerejšího zítřka stalo adeptem na poslední příčel ve všech kategoriích žebříčků zemí světa. Za předpokladu, že v Koreji zvané severní Kim dá klid jádru a lidem stravu. Tak nic, Kim místo stravy lidu prská v komickém oblečku tyranských blbečků další rakety.

Co by tak minulí soudruzi a nynější kleptokratičtí jachtaři mohli mít za eso v rukávu? Na nové zbraně to fakt nevypadá. Staré zbraně pomalu docházejí a pokud nedojdou, tak se dřív rozpadnou v prach. Slibované zázračné Armaty dlí ve skladech, kde toužebně s hlavní sklopenou čekají na květnovou přehlídku a bojí se ukrajinských traktorů. První a poslední kinžály vypustili ruští agresoři na Ukrajinu a čekají na nové objednávky od spřátelených diktátorů. Možná, že by soudruh Trump mohl nějaké objednat pro americké republikánské bojůvky? Hlavně ty peníze, dodání později. Možná.

"Moje matka byla ještě naživu, když hořela"

25. 3. 2022

čas čtení 4 minuty


Patnáctiletý Andrij vypráví reportéru CNN o tom, jak byla jeho rodina nucena vojáky, kteří na ně mířili zbraněmi, odejít z domova v městě Černihiv a o výbuchu, který si vyžádal život jeho maminky.


Reportér:

Toto je nové video z dnešního rána, které ukazuje katastrofální podmínky a cestu Ukrajinců prchajících z města, které Rusko již několik týdnů ostřeluje.

Jedním z uprchlých civilistů je patnáctiletý Andrij, který jen o vlásek unikl poté, co byl pod hrozbou střelby donucen opustit svůj domov.

A poté přejel autem přes minu, o které si myslí, že byla nášlapná. Mluvil jsem s Andrijem, když se zotavoval ze svých zranění v dětské nemocnici tady ve Lvově.

V Mariupolu lidé umírají hladem

25. 3. 2022

čas čtení 7 minut

- Městská rada v Mariupolu informuje, že tam řada lidí zemřela hladem. Mnoho lidí ve městě hladoví. Tohle se děje v Evropě právě teď. Neříkejte mi, že svět proti tomu nemůže udělat nic.



Rozhovor Britských listů 478. Vyhraje Ukrajina, nebo Rusko?

21. 3. 2022

čas čtení < 1 minuta


Aktuální zhodnocení dosavadního průběhu Putinovy agrese na Ukrajině přináší zbrojní analytik a redaktor Britských listů Karel Dolejší v rozhovoru s Janem Čulíkem. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od úterý 22. března 2022.


 18186

Nejvyšší ruští vojenští představitelé neberou telefony americkým generálům. Vyvolává to obavy ze vzniku třetí světové války omylem

25. 3. 2022

čas čtení 7 minut

 
Nedostatečná komunikace ponechává dvě největší jaderné mocnosti světa v nevědomosti, pokud jde o vysvětlování vojenských pohybů druhé strany


Opakované pokusy nejvyšších představitelů obrany a armády Spojených států hovořit se svými ruskými protějšky Moskva za poslední měsíc odmítá, čímž obě největší jaderné mocnosti světa zůstávají  v nevědomosti ohledně vysvětlení vojenských pohybů. Vyvolává to obavy z velké náhodné  chyby nebo nehody na bojišti.

Od ruské invaze na Ukrajinu se americký ministr obrany Lloyd Austin a generál Mark A. Milley, předseda sboru náčelníků štábů, snaží domluvit telefonické rozhovory s ministrem obrany Sergejem Šojgu a generálem Valerijem Gerasimovem, ale Rusové "zatím odmítli navázat kontakt", uvedl ve středečním prohlášení mluvčí Pentagonu John Kirby.

Rozhovor Britských listů 477. Proč je český stát v uprchlické krizi tak neefektivní?

17. 3. 2022

čas čtení 1 minuta


Historik a teolog Richard Vlasák informuje v tomto rozhovoru s Janem Čulíkem ze Šluknovska, že se tam velmi efektivním způsobem zaktivizovala občanská společnost pro pomoc ukrajinským uprchlíkům. Jenže tato aktivita nutně potřebuje, aby ji efektivními kroky podpořila současná česká vláda Petra Fialy a osvobodila se od zastaralých ideologických pouček z devadesátých let. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 18. března 2022.




30931

Monitor Jana Paula: V pátek 25. 3. budou Rusko a Ukrajina zasvěceny Neposkvrněnému srdci Panny Marie

25. 3. 2022 / Jan Paul

čas čtení 3 minuty

 

Křesťané věří, že vše stvořil hebrejský Bůh, jiní odkazují k evoluci. Jenomže i evoluce musela být „informována“, že má probíhat právě tak, jak dokládají vědecké poznatky. Ponechám stranou otázku, KDO nebo Co informovalo život k tomu, aby vzniknul, to je věcí víry. Každopádně slunce svítí na všechny a život byl a je křehký. Proč vlastně lidé usilují o to, aby život existoval? Co motivuje jejich vůli k životu? Jeho vzácnost? To jsou stále relevantní otázky i v době, kterou prožíváme. V návalu informací lze proto přinést i tu, která je výrazem úsilí katolické církve přispět k rovnováze světa, a pomoci ukončit konflikt na Ukrajině. Vatikán, a katolická církev nemá fakticky žádnou politickou moc, té si užila v historii až dost, ale disponuje sílou modlitby.

Rozhovor Britských listů 476. Jedinou možností Ruska jak zvítězit je Ukrajinu úplně zničit

14. 3. 2022

čas čtení < 1 minuta



Vojtěch Boháč ze serveru Voxpot, specializujícího se na přinášení zahraničně-politických analýz českým čtenářům, byl s kolegy donedávna měsíc na Ukrajině. Před začátkem brutální ruské invaze i během ní. Co tam zažil a jak analyzuje, co se stane? O tom s ním hovoří Jan Čulík. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od úterý 15. března 2022.

Milí čtenáři a příznivci Britských listů

7. 6. 2020

čas čtení 2 minuty

Je  to poněkud trapné, ale musíme znovu zdůraznit, že za nynější míry finanční podpory od čtenářů Britské listy do několika měsíců skončí.

V nynější stále se zhoršující domácí české politické situaci jsou Britské listy jedním z mála seriozních a nezávislých informačních zdrojů, přinášející do uzavřeného českého prostředí otevřenou debatu z vnějšího světa a neúplatnou analýzu domácích poměrů, která není závislá na žádné kmenové příslušnosti znesvářených domácích aktivistických skupin.

Ano, samozřejmě, nezávislé myšlení bolí. Vždycky se pobavím nad občasnými zuřivými reakcemi od čtenářů s klapkami na očích a uších, kteří nám důrazně oznamují, že přestávají Britské listy číst, jako by jejich čtením dělali NÁM milost. Jestliže se však někdo zuřivě rozhodne odstřihnout se od seriozních, otevřených informací z vnějšího světa, je to jeho blbost... :) 

Vydávání Britských listů není zadarmo. Potřebujeme na jejich provoz přibližně 70 000 Kč měsíčně a v tom ohledu plně závisíme na finanční podpoře našich čtenářů. Zvlášť v dnešní době, když už v kmenově rozdělené české společnosti existuje jen minimum informačních zdrojů, které nejsou závislé na nějakém oligarchovi či politickém seskupení, a je jen málo serverů jako Britské listy, které přinášejí otevřené a věcné informace o situaci v zahraničí, která výrazně ovlivňuje to, co se děje v ČR, je role Britských listů nezastupitelná.

V současnosti však nevybereme měsíčně tolik drobných příspěvků od našich čtenářů, aby nám finanční rezerva neklesala. V takovéto situaci do pár měsíců zkrachujeme.  Pokud si přejete, aby byl i nadále v české společnosti slyšen nezastupitelný hlas Britských listů, prosíme, přispívejte pravidelně na jejich provoz částkou cca 200 Kč měsíčně.

Děkujeme

Britské listy

 18427

Ruská dezinformační strategie

25. 3. 2022

čas čtení 1 minuta

  • Profesor Timothy Snyder se nás snažil varovat už v roce 2014. Putin používá různé dezinformační příběhy pro různá cílová publika. Má story pro krajní levici, krajní pravici, některé se hodí pro obě strany politického spektra, napsal analytik dezinformací Dietmar Pichler.

 18548

Jak Rusko záměrně zničilo divadlo v Mariupolu

25. 3. 2022

čas čtení 1 minuta

  • Při zničení divadla v Mariupolu, v němž se ukrývaly stovky civilistů, byla použita zřejmě jediná, přesně naváděná bomba. S odvoláním na analýzu McKenzie Intelligence Services pro BBC informují Hugo Bačega a Orysia Chimiaková.

 17282

Proti kolektivnímu Západu Rusko nikdy nevyhrálo

25. 3. 2022

čas čtení 2 minuty

  • V posledních letech Putinovi propagandisté tvrdili, že Rusko opakovaně zvítězilo proti tomu, čemu říkají "kolektivní Západ". Ale ve skutečnosti Rusko vyhrálo pouze tehdy, pokud byl Západ rozdělen a některé západní země v konfliktu s ostatními. Když byl Západ jednotný, Rusko vždy prohrálo, píše Vadim Sidorov.

Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

 18470

Jediným přijatelným koncem války je ukrajinské vítězství

25. 3. 2022

čas čtení 5 minut

  • Válka na Ukrajině dosáhla bodu obratu. Ruské jednotky, které zemi napadly ze severu, jihu a východu se sotva hýbou. Útočí na školy, nemocnice, obytné domy a divadla, v nichž se ukrývají děti, ale ještě plně nekontrolují ani místa, která okupují, napsala Anne Applebaum.

 18487

Tisková zpráva:

Piráti prosazují, aby nevyčerpané evropské peníze šly na další pomoc Ukrajincům

25. 3. 2022

čas čtení 1 minuta

Pirátští europoslanci hlasovali pro možnost využití nedočerpaných evropských fondů na pomoc Ukrajincům prchajících před válkou. Konkrétně jde o peníze za období z let 2014 až 2020. Standardně by se tyto nevyužité prostředky musely vrátit. Finance půjdou například do výuky jazyků, lepšího přístupu ke zdravotnictví či na základní potřeby, jako je jídlo a oblečení. 

Zelenskyj: Tohle není válka jen proti Ukrajině

24. 3. 2022

čas čtení 1 minuta


Válka proti Rusku není jen válkou proti Ukrajině, její význam je mnohem širší.
Rusko zahájilo válku proti svobodě jako takové.
To je pro Rusko na ukrajinské půdě teprve začátek.
Rusko se snaží porazit svobodu všech lidí v Evropě.
Všech lidí na světě.
Snaží se ukázat, že záleží jen na hrubé a kruté síle.
Snaží se ukázat, že na lidech nezáleží, stejně jako na všem ostatním, co nás dělá lidmi.
To je důvod, proč musíme všichni zastavit Rusko.
Svět musí zastavit válku.
Děkuji všem, kteří jednají na podporu Ukrajiny, na podporu svobody.
Ale válka pokračuje.
Teroristické činy proti mírumilovným lidem trvají už měsíc.
To je dlouho. Láme mi to srdce.
Srdce všech Ukrajinců a každého svobodného člověka na této planetě.
Proto vás žádám, abyste se postavili proti válce přesně od 24. března jeden měsíc po ruské invazi od tohoto dne.
Ukažte svůj postoj ,vyjděte ze svých kanceláří, domovů, škol a univerzit.
Přijďte ve jménu míru.
Přijďte s ukrajinskými symboly podpořit Ukrajinu podpořit, svobodu, podpořit život.
Vyjděte do svých ulic.
Zviditelněte se a buďte slyšet.
Řekněte, že na lidech záleží, že na svobodě záleží. Na míru záleží. Na Ukrajině záleží od 24. března .města všichni jako jeden celek, kteří chtějí zastavit válku.

 18448

Agresor

24. 3. 2022 / Beno Trávníček Brodský

čas čtení 1 minuta

Už delší dobu jsem chtěl v té přehršli názorů k válce na Ukrajině něco poznamenat, ale čím víc o tom člověk přemýšlí, tím víc mu dochází, že skoro vše už bylo řečeno a už dávno je čas vhodný zejména pro státnické skutky státníků.

A jak jsem tak vlál v myšlenkách, přišlo mi, že hodně důležitá je kontinuita. Tedy hlavně u lidí, kteří své názory emitují dlouhodobě. A protože s kritikou má člověk začít u sebe, pobádal jsem v Britských listech, které mají dobrý archív, jak bych v takové autokontrole obstál.


Rok 2008: https://legacy.blisty.cz/art/38072.html

Rok 2008: https://legacy.blisty.cz/art/41817.html

Rok 2009: https://legacy.blisty.cz/art/44710.html


Bohužel (ne bohudík) jsem zjistil, že vlastně nemám co psát. Už jsem to řekl (i když neobratně, možná komicky) před 13, 14 lety. Za sloh se mohu červenat, obsah (opět bohužel) prověřil čas. Jednu drobnost se mi ale přece jen chce dodat. Pokud Putin vyhrožuje „červeným tlačítkem“, nechápu opačnou stranu jaderné rovnováhy, že nevyšle směrem k Rusku cca takovouhle informaci (ale je možné, že jsem ji přehlédl): Pokud porušíte jaderné tabu a použijete jakoukoliv, byť menší, jadernou zbraň – vyvolaný protiúder nebude z pohledu následků pro Rusko rovnovážný, ale konečný - zvažte tedy vše velmi dobře.

Jak je to s Ježíšem, válkou a hodnotami svobody

24. 3. 2022 / Boris Cvek

čas čtení 5 minut

Chtěl bych krátce reagovat na text Jana Paula o rozporu, který cítí mezi mými náboženskými texty a texty o situaci na Ukrajině. O Ukrajině píši samozřejmě tak, jak jsem o politických a bezpečnostních věcech psával vždycky. Ježíšovo království není z tohoto světa. Ježíš nepřišel zrušit soudy, policii a armádu, nevyjadřuje se k tomu, jak má fungovat stát a společnost, aby přežila a žila dobře.

30929

Monitor Jana Paula: Časy se mění, aneb o lásce Boží a realitě

24. 3. 2022 / Jan Paul

čas čtení 6 minut

Pan Boris Cvek psával do Britských listů zanícené texty o křesťanství, naposledy 23.12.2021 o betlémském dítěti, přinášejícím skutečnou budoucnost. Pročítám-li jeho poslední texty věnované Ukrajině na pozadí slov o Ježíši, přinášejícím lásku jako naději, nemohu se zbavit pocitu, že pan Cvek ztrácí sebekontrolu, zpětný odstup, jinými slovy pohled sám na sebe, a na to, jaké názory a postoje vlastně zastává. V textech věnovaných křesťanství píše o nadčasovosti lásky, v textech věnovaných událostem života pak až velmi snadno nálepkuje, soudí, hodnotí a zaujímá rozhodná stanoviska. Je poučné a zajímavé zpětně si pročíst jeho texty, z nichž ty, které jsou zasvěceny biblickým tématům, v sobě nesou myšlenky křesťanských ideálů, zatímco texty věnované aktuálnímu dění, jsou až příliš jednoduchými úvahami života jepičího (úsměv).

 18301

Komu vyhovuje válka na Ukrajině?

24. 3. 2022 / Daniel Veselý

čas čtení 8 minut

Ruská invaze na Ukrajinu – a nyní už její jednoznačná okupace – trvá už celý měsíc. Na pozadí ruského bombardování a ostřelování ukrajinských měst, jakož i „sarajevského“ obléhání Mariupole už pár týdnů probíhají rusko-ukrajinské diplomatické rozhovory o případném příměří či ukončení válečného konfliktu. Agresor se nyní nespokojí s opakovaně deklarovanou nabídkou zřeknutí se členství NATO ze strany Kyjeva, ale požaduje rovněž zřeknutí se Krymu a separatistických republik na Donbase. Ve vzduchu visí i možná „demilitarizace“ ukrajinské armády – či alespoň snížení počtu jejích vojáků na 50 tisíc –, což v praxi znamená její citelné ochromení. A Vladimir Putin svou kořist za žádnou cenu nepustí, jelikož do svého podniku investoval příliš mnoho. Záměr Kremlu je tedy celkem zjevný; kdo další má zájem na tom, aby krvavý konflikt ještě neskončil?

 18554

Izrael odmítl prodat Ukrajině špionážní software Pegasus, bojí se Ruska

24. 3. 2022

čas čtení 7 minut

- Ukrajinská armáda si připisuje zásluhy za zničení ruské lodi Orsk v přístavu Berďansk. Berďansk se nachází asi 80 km západně od obléhaného města Mariupol a byl využíván k dodávkám ruských zásob tamním silám.

 

 17659

Poté, co v Afghánistánu letos zemřelo na podvýživu 13 000 novorozenců, je zapotřebí odmrazit afghánské fondy

24. 3. 2022

čas čtení 2 minuty

Obhájci lidských práv požadují, aby Spojené státy okamžitě uvolnily miliardy dolarů, které zabavily afghánské centrální bance poté, co loni ukončily svou dvacetiletou vojenskou okupaci země, což vedle ke krizi masivního hladovění, kvůli níž již v roce 2022 zemřely tisíce afghánských novorozenců.

Human Rights Watch (HRW) minulý týden oznámila, že od ledna zemřelo na podvýživu a nemoci spojené s hladem 13 000 novorozenců, a varovala, že "čas na řešení hladu v této chudé zemi se krátí", píše na webu commondreams.org Julia Conley.

19542

Válka na Ukrajině a pandemie nutí jednotlivé země rezignovat na globalizaci

24. 3. 2022

čas čtení 5 minut

Když skončila studená válka, vlády a společnost věřily, že silnější globální ekonomické vazby povedou k větší stabilitě. Válka na Ukrajině a pandemie však posouvají svět opačným směrem a tyto představy převracejí.

Důležité části integrované ekonomiky se rozpadají. Američtí a evropští představitelé nyní pomocí sankcí oddělují významné části ruské ekonomiky od globálního obchodu a stovky západních společností samy zastavily činnost v Rusku. V souvislosti s pandemií společnosti přeorganizovávají způsoby získávání zboží kvůli prudce rostoucím nákladům a nepředvídatelným zpožděním v globálních dodavatelských řetězcích, informuje deník New York Times.

30027

Válka na Ukrajině brání v realizaci čínské iniciativy Pásmo a cesta

24. 3. 2022

čas čtení 7 minut

Sankce proti Rusku stojí stranou čínského železničního koridoru Hedvábné stezky - narušují nákladní dopravu a způsobují Číně ztráty - a zároveň nutí Peking přehodnotit regionální obchodní a bezpečnostní strategie. Nejzávažnější dlouhodobé důsledky však může pocítit Kazachstán, píše na webu Responsible Statecraft Nathan Hutson.

Timothy Snyder: Vyjednávání s Putinem je možné jedině, až Ukrajinci zvítězí

23. 3. 2022

čas čtení 16 minut



Reportér: Jak si myslíte, že jsme nepochopili Putinovy motivy?

Timothy Snyder: No, myslím, že jsme ho příliš dlouho považovali za taktika, jehož konečné cíle se příliš nelišily od cílů všech ostatních politiků.

Tato válka odhalila to, co podle mě mělo být jasné už dávno, a sice, že je to ideolog.

Má představu o tom, jaké by Rusko mělo být, a tato představa zahrnuje i ovládnutí Ukrajiny.

Myslím, že to je věc, kterou jsme špatně pochopili.

Snažili jsme se ho v našich podmínkách udělat racionálnějším, než ve skutečnosti je.

Má nějakou představu, ale ta představa není taková, jaká by nám byla známá.

Reportér: Myslíte si, že jde mnohem víc o impérium a o podobné myšlenky?

Timothy Snyder: Rozhodně. Impérium je zde velmi dobré slovo, protože jde o  impérium ve smyslu ovládání území, impérium ve smyslu pohledu na jinou zemi a tvrzení, že  ta země neexistuje. Což Putin dělá s Ukrajinou.

Former US Secretary of State Madeleine Albright died today

23. 3. 2022

čas čtení < 1 minuta

 

Madeleine Albright, Bill Clinton's Secretary of State, died today of cancer, in the circle of her family, in the United States, aged 84. She was a formidable politician and a defender of women's rights. She was also kind enough to give her name to the Madeleine Albright PhD Scholarship in Czech Studies, financed by the Czech government for the School of Modern Languages and Cultures at the University of Glasgow. In this picture, Jan Čulík shows her the brilliant Czech section of the University Library during her 2010 visit to the University when she personally inaugurated the scholarship.

Zemřela Madeleine Albrightová

23. 3. 2022

čas čtení < 1 minuta

Foto: Jan Čulík ukazuje v roce 2010 při příležitosti inaugurace někdejšího doktorandského stipendia Madeleine Albrightové na univerzitě v Glasgow, financovaného donedávna českou vládou, vynikající tamější bohemistickou knihovnu

Ve středu zemřela na rakovinu  v kruhu své rodiny ve Spojených státech Madeleine Albrightová, bývalá americká ministryně zahraničních věcí českého původu. Bylo jí 84 let.

 18574

O mírotvorných totalitářích, kteří chtějí zotročit Ukrajinu

23. 3. 2022 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Setkávám se s pro mne neuvěřitelným názorem, že mírová jednání komplikuje „Kyjev“. Kyjev je ovšem město, nikoli osoba. Myslí se tím asi politická reprezentace Ukrajiny. Ti „mírotvorci“, kteří dávají vinu Kyjevu, si představují, že prezident Zelenskij a vláda Ukrajiny jsou něco jako Putin nebo Kaddáfí a mohou bez ohledu na lid své země uzavřít s Ruskem dohodu.

 18577

Válka na Ukrajině očima optimisty

23. 3. 2022 / Jiří Hlavenka

čas čtení 20 minut

 
Musím se předem omluvit. Jako bývalý přední odborník na fotbal, hokej a politiku jsem se před dvěma lety přeškolil na experta ve virologii, imunologii a vakcinologii, abych se nyní stal expertem na vojenství, a mohl dál šířit moudra na aktuální téma. Tak jako ostatně všichni ostatní v naší zemi. Berte tedy prosím následující text s velkou rezervou - avšak jako vždy uvítám diskusi.

 18576

Válka na Ukrajině dosud usmrtila 121 dětí

23. 3. 2022

čas čtení 14 minut

- Válka na Ukrajině dosud zabila 121 dětí, uvedl ve středu úřad ukrajinského generálního prokurátora ve zprávě na Telegramu a dodal, že počet zraněných dětí je 167.

Poslední zpráva OSN o civilních obětech k 21. březnu ve 22 hodin zaznamenala 2 510 civilních obětí, z toho 953 mrtvých a 1 557 zraněných. Z 953 zabitých to podle agentury bylo 192 mužů, 142 žen, 12 dívek a 26 chlapců, dále 40 dětí a 541 dospělých, jejichž pohlaví zatím není známo.


- Britské ministerstvo obrany: Rusko "pravděpodobně reorganizuje před obnovením rozsáhlých útočných operací


 V nejnovější  denní zprávě britského ministerstva obrany   o situaci na Ukrajině" se praví:

    Bojová situace na severní Ukrajině zůstává do značné míry statická a ruské síly pravděpodobně provádějí období reorganizace před obnovením rozsáhlých útočných operací.
    Ruské síly se snaží obklíčit ukrajinské síly na východě země, když postupují ze směru od Charkova na severu a Mariupolu na jihu.
    Ruské síly se stále pokoušejí obejít Mykolajiv, když se snaží postupovat na západ směrem k Oděse.

- Situace v obklíčeném městě Černihiv severně od ukrajinského hlavního města Kyjeva vyvolává stále větší obavy.

Ukrajinská ombudsmanka pro lidská práva Ludmila Denisová prohlásila, že ruské síly, které odřízly hlavní cesty pro humanitární pomoc, fakticky proměnily obyvatelstvo v rukojmí.

Řekla: "V současné době je situace následující: "Černihiv dnes zůstává zcela odříznutý od hlavního města. Okupanti vybombardovali most přes řeku Desnu, po kterém se do města dopravovala humanitární pomoc a evakuovali civilisté.

"Město je bez elektřiny, vody, tepla a téměř bez plynu, infrastruktura je zničená. Podle místních obyvatel okupanti sestavují seznamy civilistů pro 'evakuaci' do Lgova [Kurská oblast Ruska]. Rasisté odříznutím Černihova od hlavního města udělali z jeho obyvatel rukojmí."

Černihiv, který má téměř 290 000 obyvatel, je již 12 dní v obležení ruských sil.
 

Neuvěřitelně silné vystoupení

23. 3. 2022

čas čtení < 1 minuta

Boris Cvek  upozorňuje na Facebooku

: “Ještě nikdy jsem neslyšel Daniela Hůle tak rozčíleného (a zdálo se to i moderátoru Janu Pokornému) jako dnes kolem 8:45 v Radiožurnálu, kdy naprosto odsoudil politiku ministerstva sociálních věcí a celé vlády k ubytovávání uprchlíků. Obvinil vládu, že buduje ghetta, žene uprchlíky do ubytoven a zadělává na vážné sociáln problémy na mnoho let dopředu. Obvinil vládu, že zcela ignoruje návrhy založené na datech od sociology Daniela Prokopa. Bylo to opravdu neuvěřitelně silné vystoupení.”

K tomu:

 18556

Čtvrt století s Hitlerem

23. 3. 2022

čas čtení 1 minuta

  • Putin se stal Hitlerem už tehdy, když srovnal se zemí Groznyj, když byly ničeny čečenské školy, nemocnice a porodnice, když ruští vojáci vraždili obyvatele čečenských vesnic, upozorňuje moskevský komentátor Vadim Zajdman.

 18489

Levada Center: Postoj ruských občanů k situaci nejvíce ovlivní propad kurzu rublu

23. 3. 2022

čas čtení 1 minuta

  • Levada Center uvádí údaje o analýze vztahu mezi makroekonomickými ukazateli - náklady na barel ropy, směnný kurz dolaru, index spotřebitelských cen - a údaje o subjektivním hodnocení socioekonomické situace měřené Centrem Levada. Tento dokument ukazuje, že makroekonomická výkonnost země má silný vliv na veřejné mínění ohledně sklonu k úsporám. 

 18109

Tisková zpráva:

Kampaň Putin100: finanční instituce mají morální povinnost ukončit spolupráci s ruskými energetickými firmami

23. 3. 2022

čas čtení 3 minuty

Desítky organizací z celého světa vyzvaly stovku bank, pojišťoven a investičních fondů, aby přestaly spolupracovat s ruskými energetickými firmami. Právě z prodeje fosilních paliv, tedy ropy, uhlí a plynu, totiž ruský režim do velké míry financuje svou invazi na Ukrajinu. Spalování fosilních paliv navíc výrazně přispívá k prohlubování klimatické krize.

 18453

Tisková zpráva:

Pomáhej Ukrajině - platforma shromáždila téměř 30 000 nabídek pomoci a 400 pomáhajících organizací

23. 3. 2022

čas čtení 4 minuty

Na centrální platformě Pomáhej Ukrajině ( www.pomahejukrajine.cz ) je již 29 432 nabídek pomoci pro uprchlíky z Ukrajiny. K nabídkám má plný přístup 951 administrátorů z 398 organizací. Na část nabídek mohou reagovat i jednotlivci z řad veřejnosti. Platformu spravuje Konsorcium nevládních organizací pracujících s migranty v ČR. Cílem je soustředit co nejvíce hmotných i lidských zdrojů na jednom místě a zároveň přispět k jejich snadnému a zodpovědnému využívání. Platformu vyvinula a technicky zajišťuje společnost Contember.

Hospodaření OSBL za květen 2021

8. 6. 2021

čas čtení 1 minuta

V květnu 2021 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 53 422.16 výdaje byly  jako obvykle 61 731.50 Kč. Finanční příspěvky čtenářů bohužel nepokrývají celkové výdaje, takže směřujeme k nule. Zůstatek ke konci května byl 84 819.22  Kč.

Děkujeme mnoha čtenářům za  finanční podporu v měsíci květnu 2021.  Prosíme, přispějte.

MNOHOKRÁT děkujeme všem věrným čtenářům, kteří na provoz Britských listů finančně přispívají -  trvale potřebujeme pravidelnou finanční podporu. Děkujeme.

Potřebujeme normálně cca 70 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. IBAN: CZ4455000000001001113917

Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. 

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Bezdomovectví | Rakousko | Automobilismus | Drogy | Zakázaný film ČT o Andreji Babišovi Selský rozum | Přímá demokracie | Norsko | Komunistická idea a její reflexe v politice i teorii | Katolická církev | Brexit | Islamofobie | Slovensko | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Očkování a racionalita | Srbsko | Japonsko | Státní správa v České republice | Budoucnost médií | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | Film | Donald Trump | Popkultura a společnost | Vědecký výzkum, Akademie věd a společnost | Povodně a změna klimatu | Demokratický proces se zasekl | Mučení | Český film | Kavkaz, Náhorní Karabach, Čečensko | Český památník z velkého roku | Írán | Genderová nerovnost ve společnosti | Řádění exekutorů v České republice | Druhá světová válka | Školství | Venezuela | Kuba | Václav Havel - dramatik a politik | Prezident Miloš Zeman ve funkci | Konec Obamovy agendy, selhání reforem v USA | Wikileaks | Korupce | 21. srpen 1968 | Čína | Německo dnes | Chudoba | Jemen | Nobelova cena míru | Turecko | Technologie | Globalizace | Životní prostředí | Občanská společnost | Ekonomika | Lidská práva | Kulturník | Extremismus | Sýrie | Spam a šíření dezinformací na internetu | Sociální poměry | Joe Biden | PPF | ISIS, Islámský stát | Česká literatura | Babiš | Léková politika, zdravotnictví | Rozhovory Britských listů | Doprava | Energetické úspory | Imigrace do Evropy | Česká republika | Velká Británie - politika a společnost | Polsko | Francie | Ekologie | Lidské zdraví | Zdravotnictví a reformy | Ukrajina, Rusko a dodávky plynu do Evropy | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Evropská unie | USA | Gruzie, Rusko a Jižní Osetie | Linefall | Petr Fiala | Sdělovací prostředky | Koronavirus | Česká politická scéna | Identita | Budoucnost NATO a OSN | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Globální oteplování | Rusko za Vladimíra Putina | Ukrajina
53904