Britská Konzervativní strana usilovně pracuje na své totální diskreditaci

19. 6. 2023

čas čtení 4 minuty
Foto: předvánoční mejdan pracovníků ústředí britské Konzervativní strany v prosinci 2020, hned po vyhlášení přísného covidového lockdownu

Po sžíravé, obsáhlé kritice bývalého premiéra Borise Johnsona, který lhal parlamentu, se Johnson sám a hrstka jeho stoupenců neúspěšně pokusila trumpovsky příslušní parlamentní výbor, který tuto kritiku vydal, zdiskreditovat. Mezitím se objevilo video z prosince 2020, kdy po oznámení covidového lockdownu a zákazu jakýchkoliv shromáždění pracovníci ústředí britské Konzervativní strany se bez problémů v práci společně veselili:


Avšak hlavním důvodem propadu popularity britských konzervativců je katastrofální situace s drasticky zdraženými hypotékami:

Největší klrize, jíž čelí britští konzervativci, není disko tanec v ústředí Konzervativní strany během nejpřísnějšího covidového lockdownu, ale to, zda si lidé budou moci dovolit dál bydlet ve svých domech a bytech v důsledku drastického nárůstu úrokových měr hypoték, především v důsledku brexitu:





Objevilo se video z vánočního večírku v sídle Konzervativní strany během covidu

Na záběrech je vidět, jak zaměstnanci na setkání 14. prosince 2020 popíjejí alkohol a tančí.

Video, které získal deník Mirror, ukazuje členy personálu, jak na shromáždění v Londýně 14. prosince 2020 popíjejí alkohol. Zúčastnilo se ho údajně nejméně 24 lidí.

Dva lidé na videu tančí kolem nápisu "Prosím, dodržujte odstup", načež se srazí se stolem plným jídla . V pozadí je slyšet, jak někdo říká: "Dokud nebudeme streamovat, že  porušujeme předpisy."

V den, kdy se večírek konal, oznámil tehdejší ministr zdravotnictví Matt Hancock, že Londýn vstoupí do lockdownu třetího stupně, aby omezil prudce rostoucí počet infekcí Covid.

Večírek uspořádal volební tým neúspěšného kandidáta na londýnského starostu Shauna Baileyho, kterého Boris Johnson ve své nedávné rezignační listině vyznamenání jmenoval šlechticem do Horní sněmovny. 

Fotografie z večírku byla loni součástí vyšetřování Metropolitní policie. Policie neshledala dostatečné důkazy o porušení zákona a nebyla udělena žádná pokuta, protože podle policie "fotografie sama o sobě není dostatečným důkazem, na jehož základě by bylo možné posoudit, že byl spáchán trestný čin".


 
Hypoteční "katastrofa" nám prohraje volby, varují konzervativní  poslanci

Konzervativní poslanci bijí na poplach kvůli "katastrofě úrokových sazeb", a to v souvislosti s tvrzením, že strana nepochopila dopady drasticky rostoucích nákladů splátek hypoték v Británii.

Vzhledem k tomu, že ústřední Anglická bankla pravděpodobně tento týden opět zvýší úrokové sazby a hlavní poskytovatelé hypotečních úvěrů v posledních dnech zvýšili své vlastní sazby, roste mezi konzervativci nervozita z toho, jaký dopad to bude mít později v roce, kdy hlavní strany začnou formovat své kampaně pro příští volby.

Spojenci Borise Johnsona již považují nadcházející hypoteční krizi za téma, které potopí Sunakovy pokusy o zotavení v průzkumech před příštími volbami. "Když se podíváte na to, co se děje s hypotékami, tak to opravdu zabíjí naše vlastní lidi," řekl jeden z toryů.

Alarmující zpráva thinktanku Resolution Foundation zjistila, že britské domácnosti, kterým v příštím roce skončí platnost hypoték s pevnou úrokovou sazbou, budou čelit průměrnému nárůstu ročních splátek o 2 900 liber, tedy o 6500 Kč měsíčně. To se nedá utáhnout. Zatímco dosu byly úrokové míry hypoték 1,9 %, zpráva odhaduje, že průměrná dvouletá fixní sazba hypotéky bude letos činit 6,25 %. 

Jak nejlépe reagovat na rostoucí náklady na hypotéky je výzvou i pro labouristy, kteří se rozhodli upřednostnit fiskální disciplínu před všemi ostatními požadavky. Zatím pouze liberální demokraté podpořili speciální balíček zaměřený na řešení hypotečních problémů v podobě "fondu na ochranu hypoték" ve výši 3 miliard liber pro lidi, kterým hrozí exekuce.

Podrobnosti v angličtině ZDE ZDE

1
Vytisknout
3234

Diskuse

Obsah vydání | 21. 6. 2023