Najíme se škrtů a budeme suverénní

19. 6. 2023 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Kdybych si měl vzít nějakou lekci z nedělních Otázek V. Moravce, zněla by asi takto: stát potřebuje obrovské peníze na svůj rozvoj. Když pominu, že Miroslav Kalousek v tomtéž pořadu nedávno prohlásil, že je veřejným zájmem dát 250 miliard na zestátnění ČEZu, ministr Kupka v neděli mluvil o dopravní infrastruktuře, konkrétně třeba o nestárnoucím hitu stavby vysokorychlostní železnice. Bez toho se prý nemůže naše ekonomika rozvíjet.

Prý je třeba najít shodu napříč politickým spektrem, protože půjde o dlouhodobý projekt. Zatím jde o dlouhodobé řeči. Už to bude možná dvacet let, kdy politici mluví o tom, že tu budeme mít vysokorychlostní tratě. A máme? Nemáme. Budeme mít v roce 2043? Těžko. Bude se moci naše ekonomika rozvíjet? Těžko. Ostatně spolustraníci v ODS jistě panu Kupkovi vysvětlí, že když budeme škrtat, budeme se rozvíjet. K čemu železnice? K čemu ekonomika? Najíme se škrtů.

Pikantní v nedělním pořadu byla snaha ministra za ODS půjčovat si velké peníze na železnice, zatímco sociální demokrat Netolický a exministr Havlíček z Ano hráli na šetřivou strunu. Na čem se asi tak mohou dohodnout? Pan Netolický to z role pozorovatele vystihl velmi přesně: jakmile jste v opozici, nemáte odpovědnost a jdete vládě po krku, jakmile ale jste u kormidla, musíte čelit reálné odpovědnosti a děláte podobné věci, za které jste předtím vládu kritizovali. Dovedete si za těchto okolností představit dlouhodobou dohodu vlády a opozice na rozvoji naší země? Vždyť o to politikům vůbec nejde.

K tomu si můžeme přidat rozhovor nového šéfa Hospodářské komory Zajíčka pro sobotní Lidové noviny. Prý bez velkých investic do elektrické sítě hrozí, že se ocitneme mimo unijní transfery elektřiny, na kterých budeme podle něj závislí, protože bez velkých dovozů elektřiny se neobejdeme.

To je asi ta suverenita, o které pořád dokola mluvil pan premiér. Suverenita asi bude spočívat v tom, že nebudeme brát elektřinu z Unie a zrušíme tedy náš průmysl, který beztak nepotřebujeme, protože se najíme přece škrtů. Pan Zajíček je strašně naivní na to, že byl ještě nedávno vysokým představitelem ODS. Tím, že ušetříme na rychlovlacích a nové elektrické síti, budeme mít sklady plné škrtů a budeme je moci jako výživnou stravu distribuovat lidem dokonce zadarmo. Je libo jeden nebo dva škrty s knedlem, nebo raději brambor?

0
Vytisknout
5892

Diskuse

Obsah vydání | 21. 6. 2023