Británie: Totální konec Borise Johnsona

19. 6. 2023

čas čtení 3 minuty
Borisi Johnsonovi hrozí zákaz vstupu do britského parlamentu,  poslanci hromadně podpořili kritickou parlamentní zprávu o jeho lhaní Dolní sněmovně

Poslanci 354 hlasy proti sedmi schválili zprávu parlamentního výboru, která odsoudila  bývalého premiéra Johnsona
 


Drtivá většina poslanců Dolní sněmovny podpořila závěr parlamentního výboru pro výsady, že se Johnson dopustil pěti přestupků vůči parlamentu, včetně uvedení v omyl Dolní sněmovny a nadstranického výboru,  který ho vyšetřoval. Pouze sedm poslanců hlasovalo proti zprávě, ostře kritizující Johnsona. 354 poslanců ji hlasováním schválilo.

Nynější britský premiér Rishi Sunak se rozpravy ani hlasování  spolu s dalšími  ministry nezúčastnil a labourističtí poslanci ho obvinili, že "utekl". Všeobecně je považován za velmi slabého.

 

Vzhledem k tomu, že Johnson minulý týden sám opustil Dolní sněmovnu, nemohlo být doporučené pozastavení činnosti na 90 dní uplatněno. Místo toho byl schválen návrh, podle něhož by mu měl být zablokován přístup k propustce udělované většině bývalých poslanců, která umožňuje neomezený přístup do parlamentu.

V parlamentní diskusi před hlasováním o kritické zprávě  Johnsona ostře kritizovali vysocí činitelé Konzervativní strany.


Theresa Mayová, bývalá premiérka, kterou Johnsonovi příznivci pomohli v roce 2019 sesadit kvůli brexitu, vyzvala toryovské poslance, aby nenechali přátelstvím nebo loajalitou ke kolegům zastřít svůj úsudek.

"Je dvojnásob důležité, abychom ukázali, že jsme připraveni jednat, když se zjistí, že někdo z našich, byť vysoce postavených, má nedostatky," řekla poslancům, zřejmě v narážce na četné skandály, které pohltily Johnsonovu vládu.

"Po znepokojivém období našeho politického života bude podpora této zprávy malým, ale důležitým krokem k obnovení důvěry lidí v členy této sněmovny a parlamentu."

Johnsonovi spojenci z velké části prohlásili, že budou hlasování bojkotovat, a uvedli, že se nebudou účastnit jednání, o němž rozhoduje "podvodný soud". Jejich kritici však tvrdili, že jde o způsob, jak se vyhnout odhalení, že Johnsona už v Konzervativní straně skoro nikdo nepodporuje.

Činitelé Konzervativní strany pro stranickou disciplínu doufali, že se vyhnou dalšímu konfliktu ve straně tím, že se o kritické zprávě nebude muset hlasovat. Několik poslanců však bylo odhodláno vynutit si hlasování, což znovu ukázalo rozkol v Konzervativní straně.

Pondělním hlasováním bylo ukončeno více než rok trvající vyšetřování Borise Johnsona. 

Ve svém závěrečném prohlášení k tomuto sporu předloží parlamentní výbor pro výsady zvláštní zprávu, která se bude zabývat otázkou komentování živých případů poslanci. 

Existují  obavy, že současní členové výboru nebudou chtít poté, co se stali terčem útoků od Johnsonových stoupenců, pokračovat ve své funkci - což může vyvolat řadu rezignací. Jejich funkce se může ukázat jako obtížně obsaditelná vzhledem k historii Johnsonova vyšetřování během  posledních 14 měsíců, uvedly zdroje.

Zdroj v angličtině ZDE

1
Vytisknout
3198

Diskuse

Obsah vydání | 21. 6. 2023