Probíhá pátrání po pohřešované turistické ponorce, která vozila turisty k vraku Titaniku

20. 6. 2023

čas čtení 6 minut
Foto: Ponorka Ocean Gate

Francouzský průzkumník a britský podnikatel jsou pravděpodobně mezi pěti lidmi na palubě ponorky pohřešované v severním Atlantiku
 
V severním Atlantiku se ztratila turistická ponorka, která vozila turisty k vraku Titanicu. Podle bostonské pobřežní stráže probíhala v pondělí ráno pátrací a záchranná mise.

Ponorku provozuje společnost OceanGate Expeditions, která nabízí návštěvy vraku, jenž leží na dně oceánu v hloubce 12 500 metrů asi 600 km jižně od pobřeží Newfoundlandu.



 
Titanic, britský osobní parník, který byl propagován jako "nepotopitelný", se potopil na své první plavbě z Británie do USA v dubnu 1912 na trase z Británie do USA poté, co narazil naledovec.

Katastrofa si vyžádala životy 1 514 z 2 224 cestujících a členů posádky a zůstává nejznámější civilní námořní katastrofou. Vrak luxusní lodi byl nalezen až o více než sedm desetiletí později.

Společnost OceanGate začala před dvěma lety přijímat malé posádky "občanských vědců" do miniponorky pro pět osob, přičemž náklady na jednu osobu činí 125 000 dolarů. Cena jednoho výletu se nyní pohybuje kolem 250 000 dolarů.

Podle internetových stránek společnosti Oceangate byla na 12. až 20. června naplánována osmidenní expedice k vraku Titanicu. Odletět a vrátit se do St John's v kanadském Newfoundlandu mělo maximálně šest návštěvníků.

Britský podnikatel Hamish Harding, známý letec i badatel a jeden z nepatrné skupiny turistů, kteří již byli ve vesmíru, jenž obvykle pobývá ve Spojených arabských emirátech, měl být  mezi účastníky na palubě.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Osmapadesátiletý Harding o cestě napsal na svých různých účtech na sociálních sítích, mimo jiné na Instagramu, že: "Jsem hrdý na to, že mohu konečně oznámit, že jsem se připojil k @oceangateexped pro jejich misi RMS TITANIC jako specialista mise na ponorce, která se vydává k Titaniku."

V sobotu dále napsal, že: "Vzhledem k nejhorší zimě v Newfoundlandu za posledních 40 let bude tato mise pravděpodobně první a jedinou misí s posádkou k Titaniku v roce 2023. Právě se otevřelo okno počasí a my se zítra pokusíme o ponor. Včera jsme se vydali na cestu ze St Johns v kanadském Newfoundlandu a zítra kolem čtvrté hodiny ranní plánujeme zahájit potápěčské operace. Do té doby nás čeká spousta příprav a instruktáží."

Dodal: "V týmu na ponorce je několik legendárních průzkumníků, z nichž někteří mají za sebou více než 30 ponorů k RMS Titanic od 80. let minulého století."

Americký nadšenec pro Titanic William Oakes na Facebooku napsal, že by se lidé měli "hned teď" modlit.

"Prosím, modlete se. Mám přátele a známé, kteří jsou součástí této mise," napsal.

Webové stránky společnosti v pondělí potvrdily, že expedice probíhá, a později v pondělí ráno poznamenaly, že usiluje o bezpečný návrat cestujících.

"Celá naše pozornost je zaměřena na členy posádky v ponorce a jejich rodiny. Jsme hluboce vděčni za rozsáhlou pomoc, kterou jsme obdrželi od několika vládních agentur a hlubinných společností při našem úsilí o obnovení kontaktu s ponorkou," uvádí se v prohlášení na internetových stránkách.

Webové stránky Oceangate takto propagují své ponory pro veřejnost: "Vydejte se po stopách Jacquese Cousteaua a staňte se podmořským průzkumníkem - počínaje ponorem k vraku RMS Titanic. Je to vaše šance vystoupit z každodenního života a objevit něco skutečně mimořádného."

"Staňte se jedním z mála, kdo uvidí Titanic na vlastní oči," píše se na stránkách a dodává: "Váš ponor vám poskytne nejen vzrušující a jedinečný zážitek z cestování, ale také pomůže vědecké komunitě dozvědět se více o vraku a prostředí hlubokého oceánu. Každý ponor má také vědecký cíl a vy se zde můžete dozvědět více o výzkumu, který podporujeme."
 
Společnost uvedla, že v ceně je zahrnut jeden ponor pod hladinu, ubytování v soukromí, veškerý potřebný výcvik, expediční výstroj, veškerá strava během pobytu na palubě.

Od roku 2021 přepravila bahamská společnost OceanGate Expeditions na lokalitu asi 60 platících zákazníků a 15-20 výzkumníků.

"Začali jsme podnikat a byla to myšlenka výzkumníků a bohatých lidí," řekl zakladatel OceanGate Stockton Rush na začátku tohoto roku. "Existuje způsob, jak skloubit tyto lidi, kteří chtěli zažít dobrodružnou cestu, s výzkumníky, kteří potřebují finanční prostředky a ponorku?".

Rush uvedl, že společnost předpokládá, že vrak lodi bude hrát hlavní roli v demystifikaci jednoho z nejméně pochopených prostředí na planetě. "Na průzkum vesmíru vynakládáme tisíckrát více prostředků než na průzkum oceánu," řekl. "To, jak oceán reaguje na klimatické změny, bude určovat vše. Musíme mu porozumět."

V průběhu plavby má každý host možnost strávit alespoň jeden den průzkumem místa ztroskotání z ponorky, informoval časopis Frommers in 2020.

Rush publikaci sdělil, že asi polovina jeho zákazníků jsou posedlí Titanikem, zatímco ostatní jsou nadšenci do hlubin oceánu.

"Ve vesmírném vakuu," řekl publikaci, "z definice nic není. Ale v oceánu je více neobjeveného života, než jsme objevili na povrchu planety."

Zákazníkům se podle zprávy nabízí "vzácný pohled zblízka, přes kulaté okno a high-tech kamery, na potopenou loď, stovky mořských druhů, které nyní žijí na trupu, a na pole trosek poseté zařízením Titaniku a osobními věcmi jeho pasažérů".

0
Vytisknout
3201

Diskuse

Obsah vydání | 22. 6. 2023