Himálajské ledovce by mohly do roku 2100 ztratit 80% svého ledu, což by ohrozilo dvě miliardy lidských životů

22. 6. 2023

čas čtení 4 minuty

Tým mezinárodních vědců z Nepálu v úterý zveřejnil varovnou zprávu, že ledovce v Himálaji a Hindúkuši tají zrychleným tempem a do konce století by mohly ztratit až 80% svého objemu, pokud nebudou přijata ambiciózní opatření ke snížení emisí, které oteplují planetu. Nejnovější výzkum Mezinárodního centra pro integrovaný rozvoj hor (ICIMOD) ukazuje, že v důsledku globálního zvyšování teploty mezi lety 2010 a 2020 mizely himálajské ledovce o 65% rychleji než v předchozích deseti letech, píše Jake Johnson.

Podle nové zprávy, která byla zveřejněna uprostřed kruté vlny veder v tomto regionu, by do roku 2100 mohly kriticky důležité ledovce zajišťující sladkou vodu pro dvě miliardy lidí v Asii nenávratně ztratit 80% svého ledu.

"Sněhová pokrývka by se měla podle scénářů s vysokými emisemi zmenšit až o čtvrtinu, což by drasticky snížilo množství sladké vody v hlavních řekách, jako je Amu Darja, Indus a Helmand," uvádějí vědci. Rozsah permafrostu se zmenšuje, což povede k většímu počtu sesuvů půdy a problémům pro infrastrukturu ve vysokých nadmořských výškách.

Zástupkyně generálního ředitele ICIMOD Izabella Koziell v úterý sdělila, že vzhledem k tomu, že dvě miliardy lidí v Asii jsou závislé na vodě, kterou zde ledovce a sníh zadržují, jsou důsledky ztráty této kryosféry příliš rozsáhlé, než abychom o nich uvažovali.

"Ledovce v Himálaji a Hindúkuši jsou významnou součástí zemského systému. Potřebujeme, aby vedoucí představitelé jednali hned, abychom zabránili katastrofě. Stále máme čas na záchranu tohoto regionu, ale pouze pokud se nyní začne s rychlým a řádným snižováním emisí. Každý přírůstek stupně oteplení je pro zdejší ledovce a stovky milionů lidí, kteří jsou na nich závislí, důležitý," uvedla Koziell.

Nová zpráva zdůrazňuje, že ledovce a sněhem pokryté hory v Himálaji a Hindúkuši jsou klíčovým zdrojem vody pro 12 povodí řek, které protékají 16 zeměmi, což znamená, že stále rychlejší tání představuje pro lidi a volně žijící zvířata v regionu vážnou hrozbu.

"Horské komunity se již nyní potýkají s dopady zrychleného tání ledovců, měnícími se sněhovými srážkami, rostoucí variabilitou v dostupnosti vody a zvyšujícím se výskytem nebezpečí souvisejícím s kryosférou," uvádí zpráva. "Tyto změny mají přímý dopad na jejich život a živobytí."

Studie byla zveřejněna několik hodin poté, co více než 140 ekonomů a politických expertů prosilo bohaté země, aby ukončily dotace na fosilní paliva a zdanily nejbohatší, aby mohly financovat taková rozsáhlá klimatická opatření, která jsou nutná k zabránění ničivému tání ledovců a dalším důsledkům rychlého oteplování.

Světová meteorologická organizace a Evropská služba pro změnu klimatu Copernicus rovněž v pondělí zveřejnily výzkum, podle něhož kombinace podprůměrných srážek a spalujících letních teplot v Evropě přispěla k největšímu úbytku ledovců zaznamenanému v evropských Alpách v loňském roce.

"Grónský ledový příkrov během roku 2022 i nadále ztrácel svou hmotu," zjistily tyto organizace, "přičemž v září vedla období výjimečného tepla k rozsáhlému povrchovému tání."

Studie ICIMOD varuje, že i v případě, že se globální oteplování udrží v rozmezí cílů Pařížské dohody 1,5 °C a 2 °C nad úrovní před průmyslovou revolucí, himálajské ledovce "do roku 2100 ztratí 30-50 % svého objemu ve srovnání s rokem 2015".

Ředitel Mezinárodního centra pro změnu klimatu a rozvoj se sídlem v Bangladéši Saleemul Huq v úterý sdělil, že studie odhaluje "ničivé důsledky pro dvě miliardy lidí a přírodu závislou na vodě a ekosystémech Himálaje a Hindúkuše".

"Je nejvyšší čas, aby vlády, dárci a agentury zakročili; aby opustili fosilní paliva a dodrželi své závazky omezit oteplování - a aby pomohli komunitám přizpůsobit se nárůstu teplot a odškodnili je za ztrátu majetku a narušený způsob života," konstatoval Huq.

 

Celý text v anglickém originále ZDE

1
Vytisknout
3136

Diskuse

Obsah vydání | 23. 6. 2023