Zelenskyj připouští, že protiofenzíva probíhá "pomaleji, než by bylo žádoucí"

22. 6. 2023

čas čtení 3 minuty

Ukrajinský prezident upozorňuje, že válka není hollywoodský film, zatímco Putin oznámil, že brzy budou zprovozněny rakety ICBM schopné nést jaderné zbraně

Volodymyr Zelenskyj připustil, že ukrajinská protiofenzíva probíhá "pomaleji, než je žádoucí", ale trvá na tom, že nebude zbytečně riskovat životy vojáků, aby splnil mezinárodní očekávání.

Výroky ukrajinského prezidenta přišly v době, kdy Vladimir Putin naznačil, že zřejmě došlo ke zlomu v intenzitě dlouho očekávané kyjevské protiofenzívy.

"Kupodivu v tuto chvíli pozorujeme určitý útlum," řekl Putin. "Je to způsobeno tím, že nepřítel utrpěl vážné ztráty, a to jak na personálu, tak na technice."

 

Putin dále oznámil, že byudou brzy zprovozněny nové mezikontinentální balistické rakety Sarmat schopné nést jaderné zbraně. Tyto rakety jsou určeny k provádění jaderných úderů na cíle vzdálené tisíce kilometrů, ale jejich nasazení probíhalo pomaleji, než se plánovalo.

Ukrajina oznámila, že v důsledku dvoutýdenních ofenzivních operací osvobodila pouze osm vesnic, přičemž hlavní překážkou postupu se ukázalo být těžké zaminování a ruská letecká převaha.

Ukrajinské síly musí rovněž čelit ruským útokům v okolí Kreminny ve východní Luhanské oblasti a v Serebrjanském lese severně od Bachmutu v Doněcké oblasti.

Útoky řízené Moskvou v době, kdy se Ukrajina snaží pokročit dále na jih, donutily podle vojenských zdrojů ukrajinské generály přesunout tam jednotky, aby zaplnily mezery.

Ukrajinské vojenské velení vytvořilo pro protiofenzívu 12 brigád, z nichž devět vybavily západní mocnosti, ale předpokládá se, že na frontu byly přesunuty pouze tři.

V rozhovoru pro BBC ukrajinský prezident uvedl, že nebude velet své armádě, aby se rozkládala čistě proto, aby uspokojila západní požadavky na postup na frontě.

Zelenskyj, který promluvil u příležitosti konference o obnově Ukrajiny v Londýně, řekl: "Někteří lidé se domnívají, že jde o hollywoodský film, a očekávají výsledky hned. Tak to ale není. V sázce jsou životy lidí. Ať si někteří přejí cokoli, včetně pokusů o nátlak, při vší úctě, budeme na bojišti postupovat způsobem, který považujeme za nejlepší."

Hanna Maliar, náměstkyně ukrajinského ministra obrany, uvedla, že Ukrajina odráží "rozsáhlou ofenzívu ruských vojsk na směrech Lyman a Bachmut" ve východní Doněcké oblasti.

Dodala: "U Bachmutu je situace nezměněná, každý den dochází k několika bojovým střetům, linie je stabilní. Celkově na východě naše jednotky pevně drží své pozice, odrážejí neustálé útoky nepřítele a způsobují okupantům maximální ztráty."

Putin ve svém středečním komentáři také připustil, že Ukrajina "ještě není vyčerpaná, jsou tam také rezervy, které nepřítel promýšlí, kde a jak zavést".

Šéf skupiny Wagner Jevgenij Prigožin, jehož jednotky několik měsíců vedly útok o města na východě Ukrajiny včetně Bachmutu, zopakoval svá obvinění, že ruské ministerstvo obrany ztrácí území ve prospěch ukrajinských jednotek.

"Zavádějí ruský lid," uvedl ve zvukovém vzkazu, který zveřejnili jeho mluvčí.

"Obrovské kusy země byly předány nepříteli," řekl a dodal: "To vše je před všemi zcela skryto."

V Rusku úřady prohlásily, že 50 km od Moskvy se zřítily  dva ukrajinské drony,  když se blížily ke skladům místní vojenské jednotky. Ruská média ve středu informovala, že trosky třetího dronu byly nalezeny dále od ruského hlavního města.

Ministerstvo obrany v Moskvě prohlásilo, že drony byly sestřeleny pomocí radioelektronických prostředků a že nebyly hlášeny žádné škody ani oběti. "Dnešní pokus kyjevského režimu provést teroristický útok třemi bezpilotními letouny na objekty v Moskevské oblasti byl zmařen," uvedlo ministerstvo.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
3567

Diskuse

Obsah vydání | 27. 6. 2023