Rusko zahájilo trestní stíhání proti Prigožinovi kvůli "ozbrojené vzpouře" po výzvě k útoku na armádu

24. 6. 2023

čas čtení 12 minut
Prigožin na svém kanálu na Telegramu: Vstupujeme do Rostova. Proti dětem nebojujeme. Šojgu proti nám posílá osmnáctileté chlapce. Nemusíte nám stát v cestě.

Prigožin: Překročili jsme státní hranice na všech místech. Vstupujeme do Rostova. Poslali proti nám vojáky základní služby a ti se stahují. Pohybujeme se. Jdeme celou cestu.



Ruská tajná policie  FSB zahájila trestní řízení poté, co Jevgenij Prigožin obvinil ruskou armádu z raketového útoku a řekl, že "zlé" vedení Ruska musí být zablokováno

Ruská bezpečnostní služba FSB zahájila trestní řízení pro ozbrojenou vzpouru proti Jevgeniji Prigožinovi ze společnosti Wagner poté, co tento šéf žoldnéřů obvinil ruskou armádu z raketového útoku na své síly a zavázal se, že "zničí" své konkurenty.

V mimořádné sérii zvukových záznamů zveřejněných v pátek pozdě večer Prigožin prohlásil, že ruský raketový útok zabil desítky jeho bojovníků, a slíbil, že se "pomstí" a "zastaví zlo, které způsobilo vojenské vedení země".

"Ti, kdo dnes zničili naše kluky, kdo zničili desítky, desítky tisíc životů ruských vojáků, budou potrestáni. Žádám: nikdo se nebraňte," řekl Prigožin.

 

Prigožin také zveřejnil video, které podle něj ukazuje následky raketového útoku na tábor skupiny Wagner v ruské Rostovské oblasti na jihu země.

Ve faktickém vyhlášení války svým rivalům v ruské armádě Prigožin uvedl, že ovládá 25 000 bojovníků a že společně "přijdeme na to, proč je v zemi děje chaos".

"Každý, kdo chce, by se měl přidat. Musíme skoncovat s tímto nepořádkem," řekl.

"Každého, kdo se pokusí klást odpor, budeme považovat za nebezpečí a okamžitě ho zničíme, včetně všech kontrolních stanovišť na naší cestě. A všechno letectvo, které uvidíme nad našimi hlavami," dodal.

"Žádám všechny, aby zachovali klid, nepodléhali provokacím a zůstali ve svých domovech. V ideálním případě ti, kteří jsou na naší cestě, ať nevycházejí ven. Až dokončíme, co jsme začali, vrátíme se na frontu, abychom chránili naši vlast," řekl Prigožin.

FSB uvedla, že Prigožinova prohlášení a činy představují "výzvy k zahájení ozbrojeného občanského konfliktu na území Ruské federace".

Ruská státní tisková agentura Tass s odvoláním na orgány činné v trestním řízení uvedla, že v Moskvě byla posílena bezpečnostní opatření a kritické objekty byly vzaty pod zvýšenou ochranu. Na nepotvrzených záběrech se rovněž objevila vojenská vozidla v ulicích ruského hlavního města.

V souvislosti se zvěstmi, že kolony Wagnerových bojovníků jsou již na cestě, zveřejnil generál Sergej Surovikin, zástupce velitele ruské války na Ukrajině, videoposelství, v němž žoldnéřům rozkázal, aby zůstali věrní Putinovi.

"Vyzývám vás, abyste toho nechali," řekl Surovikin, který byl dříve chápán jako člověk blízký Prigožinovi. "Nepřítel jen čeká, až se v naší zemi zhorší vnitropolitická situace."

Řada prohlášení znamenala bezprecedentní eskalaci boje mezi ruskou elitou, v níž se staví Prigožin proti ministru obrany Sergeji Šojguovi a vysokým vojenským velitelům.

FSB vyzvala Wagnerovy bojovníky, aby "nedělali nenapravitelné chyby, zastavili jakékoli silové akce proti ruskému lidu, neplnili Prigožinovy zločinné a zrádné rozkazy a přijali opatření k jeho zadržení".

V samostatném prohlášení prokuratura uvedla, že Prigožinovi hrozí 12 až 20 let vězení.

Mluvčí Vladimira Putina Dmitrij Peskov uvedl, že ruský prezident je "obeznámen se situací, která se kolem Prigožina vyvíjí".

"Jsou přijímána všechna nezbytná opatření," citovala Peskova ruská státní média.

Podle několika kanálů Telegramu napojených na bezpečnostní služby byl v Rostově, městě, odkud podle Prigožina Šojgu řídil údajný úder na jeho jednotky, zaveden protokol o mimořádné situaci.

"Protokol Citadela" předpokládá plnou mobilizaci místních bezpečnostních služeb. Na snímcích zveřejněných místními médii se v ulicích města objevila obrněná vozidla. Telegramový kanál Baza, který je napojen na ruské bezpečnostní služby, informoval, že nad Rostovem byly viděny přelety vrtulníků.

Není bezprostředně jasné, jaké jsou Prigožinovy cíle a zda jsou  jeho hrozby namířeny proti Kremlu.

"Tohle není vojenský převrat, to je pochod spravedlnosti. Naše akce nijak nebrání ozbrojeným silám," řekl šéf Wagnera a dodal, že "většina vojáků" je na jeho straně.

Vzhledem k tomu, že ruské ozbrojené síly bojují mezi sebou, je těžké zjistit, kdo má co pod kontrolou
 
Prigožin se již několik měsíců hádá s nejvyššími vojenskými představiteli, přičemž vyzdvihuje Šoigua, kvůli neúspěchům na bojišti.

Ruské ministerstvo obrany rychle vydalo prohlášení, v němž Prigožinovy projevy šířené na internetu odmítlo jako "provokaci".

"Všechny zprávy a videozáznamy šířené na sociálních sítích jménem J. Prigožina o údajném 'úderu Ministerstva obrany RF na týlové tábory PMC Wagner' neodpovídají skutečnosti a jsou informační provokací," uvedlo ministerstvo obrany.

Dřive během pátku Prigožin obvinil moskevské vedení ze lhaní veřejnosti o důvodech invaze na Ukrajinu a popřel tvrzení Moskvy, že Kyjev plánoval zahájit ofenzivu na Ruskem kontrolovaná území na východě Ukrajiny v únoru 2022.

"V předvečer 24. února se nedělo nic mimořádného," řekl Prigožin.

"Ministerstvo obrany se snaží oklamat veřejnost a prezidenta a spřádá příběh, že došlo k šílené  agresi z ukrajinské strany a že se na nás chystají zaútočit společně s celým blokem NATO," řekl šéf Wagner.

Krátce po útoku Ruska na Ukrajinu Putin prohlásil, že invaze Moskvy zmařila plány samotné Ukrajiny na "masivní útok na Donbas a poté na Krym".

Prigožin rovněž uvedl, že ruské vedení se mohlo válce vyhnout jednáním s ukrajinským prezidentem Volodomyrem Zelenským.

Prigožinovy páteční tirády znamenaly novou eskalaci jeho slovní války s politickými soupeři, když přímo popřel Putinovo zdůvodnění invaze a naznačil, že byla založena na lžích, což byla nejtvrdší kritika rozhodnutí zaútočit na Ukrajinu ze strany jakéhokoli významného ruského válečného činitele.

"K čemu byla válka? Válku potřeboval Šojgu, aby dostal hrdinskou hvězdu... Válku potřeboval oligarchický klan, který vládne Rusku," řekl.

Prigožin si sice dával pozor, aby přímo nenapadl ruského prezidenta, ale zpochybnil několik Putinových rozhodnutí, včetně rozhodnutí Kremlu vyměnit více než 100 zajatých azovských bojovníků za Viktora Medvedčuka, Putinova blízkého spojence.

V přímém rozporu s Putinovým tvrzením, že Moskva odrazila kyjevský protiútok, Prigožin rovněž obvinil ruské vojenské vedení, že lže veřejnosti o rozsahu svých ztrát a neúspěchů na Ukrajině.

"Ruská armáda ustupuje všemi směry a prolévá spoustu krve ... To, co nám říkají, je nejhlubší podvod."

Podrobnosti v angličtině ZDE


Strelkov-Girkin si myslí, že Rusko je na pokraji vojenského puče: 


"Nemohu komentovat Prigožinovo prohlášení, že tábory PMC Wagner byly zasaženy raketovými útoky ozbrojených sil RF.  Stejně tak nemohu nijak komentovat přiložený videozáznam - nelze z něj nic pochopit.  Konstatuji však, že země je na pokraji pokusu o vojenský převrat.  Kdo jej iniciuje, zatím není jasné.  Je možné, že o něj usilují obě válčící frakce "strany moci", přičemž třetí (FSB a Rada bezpečnosti) je neutrální."



- Wagnerova kolona prý prošla prvními kontrolními body.


Prý jsou na cestě do Novočerkasska, kde je velitelství armády. Je také známo, že kolona 400 vozidel opustila Millerovo směrem na Moskvu.

Uvádí se, že Wagnerova kolona projela prvními kontrolními stanovišti.

- Videozáznamy ruských generálů vyzývajících k "zastavení" ukazují nejvyšší stupeň paniky a naprosté bezradnosti.

- Jednotky speciálních sil ruského ministerstva vnitra odletěly letadlem z Moskvy do Bělgorodu - ruská média

- Vojenská základna v Moskvě hoří:


- Kreml od zítřka uzavřel vstup do svých muzeí pro návštěvníky. Za vstupenky je přislíbena náhrada.


- Strelkov ohledně zprávy, že Putin byl o situaci informován:

"Putin je informován o mnoha věcech. Ale jestli je při vědomí a jaká je jeho reakce, to se většinou neví. A to i tentokrát".

- Ruská státní média a kanály Telegramu mají údajně zakázáno zveřejňovat nebo zmiňovat jakékoli Prigožinovo prohlášení.

- Tohle je prý páteční ruská burza:


- Ruské kanály na Telegramu informují, že televizní okruhy v Rusku se staly obětí hackerských útoků a nyní vysílají Prigožinovy projevy.

 

- Putin musí zlikvidovat Wagnerovu PMC a Prigožina - ruský generálporučík Viktor Sobolev.

"No, co si o tom myslíte? Byla vyhlášena vzpoura proti armádě, která bojuje," domnívá se ruský poslanec.

Dodal, že výsledek událostí závisí na rozhodnutí ruského prezidenta.


- "Pevnostní" plán byl realizován v řadě policejních oddělení Rostovské oblasti - ruská média.

- Ruská média uvádějí, že "Pevnost" byla aktivována také v Moskvě.


- Terorista Girkin-Strelkov:

"Pokud Putin do situace nezasáhne, fronta se zhroutí a my budeme poraženi;  


Pokud se situace nezmění, ozbrojené síly Ukrajiny obsadí Krym a vstoupí na ruské území;

Je nesmírně důležité pochopit, zda v zemi existuje vrchní velitel;

Pokud ministerstvo obrany skutečně zaútočilo na Vagnerovy pozice, pak vzpouru zahájilo vojenské vedení země, nikoli Prigožin;"

- Armáda v centru Rostova:

Ruská FSB zablokovala federální dálnici M-4

- Wagner na Telegramu: Začínáme

- Armáda v centru Moskvy:

- Moskva v pátek večer:




 

 

 

1
Vytisknout
3437

Diskuse

Obsah vydání | 27. 6. 2023