Možné důsledky Prigožinovy akce

25. 6. 2023

čas čtení 2 minuty
Některé možné výsledky sobotních událostí, píše Anton Geraščenko.

1. Ve Wagnerově PMC údajně začal rozkol mezi těmi, kteří se cítili být zneužiti, a těmi, kteří zůstali Prigožinovi věrní i po neúspěšné vzpouře.

2. Bojoví piloti údajně opustili společnost Wagner PMC kvůli nesouhlasu se způsobem, jakým byly včera zničeny letouny a vrtulníky ruských vzdušných a kosmických sil.

3. Vertikála moci se zhroutila.
 
Nikdo v Rusku se už nemůže cítit bezpečně. Ani vládní činitelé, ani oligarchové, ani důstojníci FSB, kteří si dříve mysleli, že jsou vládci života. Putin včera přestal mít v Rusku monopol na násilí.  Ukázalo se, že o všem rozhodují frakce, které mají více zbraní a odhodlání.  



 
4. Rusko možná čeká krvavá válka, nikoli občanská, ale válka klanů, ozbrojených skupin a soukromých armád: Čečenci, Prigožinovi stoupenci, ozbrojení žoldáci, kteří se oddělí od Prigožina nebo jiných PMC a nechají se najmout místními klany na ochranu před nájezdy cizinců. 

Všichni velcí podnikatelé a oligarchové pravděpodobně vytvoří (pokud tak již neučinili) soukromé armády, jako to již udělal Gazprom na svou ochranu. 

Konflikty a přerozdělování majetku se budou řešit silou. Budou to nová 90. léta, ale mnohem horší - Připomínající styl a žánr akčního antiutopického filmu Šílený Max.

5. Ruská armáda, zdá se, de facto přestala existovat jako jednotná struktura. Vojáci a důstojníci sedící v zákopech v masakru rozpoutaném Putinem si včera nejspíš konečně uvědomili naprostou nesmyslnost války proti Ukrajině na pozadí faktu, že skupina zločinců v týlu může za den urazit 600 km, smést vše, co jim stojí v cestě, a pak být po zabití pilotů a civilistů amnestována. 

6. Ukrajina je o několik kroků blíže k úplnému obnovení své územní celistvosti, včetně Krymu.

7. Jaká škoda, že tento cirkus neskončil sebedestrukcí Putinova režimu a Prigožinovy frakce. 
Ale věřím, že se to bude opakovat v ještě větším měřítku!

1
Vytisknout
3713

Diskuse

Obsah vydání | 27. 6. 2023