Německo: Ultrapravicová AfD jde do voleb s levicovým symbolem míru

19. 4. 2024

čas čtení 5 minut
Loni AfD a vůdce strany Tino Chrupalla použili holubici míru. Ve vlastních řadách to vyvolalo ostrou kritiku, například "hippie kurzu". A teď překvapení: Strana jde do kampaně před volbami do Evropského parlamentu se symbolem levicového mírového hnutí, píše Frederik Schindler.

Bílá holubice je zpět v AfD. "Chraňte mír," hlásá jeden ze 14 plakátů k evropským volbám, které se budou konat 9. června. Je na něm vyobrazen symbol levicového mírového hnutí. Inscenace "mírové strany" bude zřejmě pokračovat. Motivy kampaně má k dispozici WELT.

Skutečnost, že krajně pravicová strana opět spoléhá na pacifistický symbol, je překvapivá: Na začátku loňského roku vyvolalo použití holubice míru stranou a parlamentní skupinou v Bundestagu ostré diskuse mezi poslanci.

Kritici si v té době stěžovali, že o označení jako "mírová frakce" a s ním spojeném symbolu se nikdy nehlasovalo. Program AfD – "Pevnost Evropa", více deportací, posílení policie a Bundeswehru – s tím není slučitelný. Tyto požadavky nezapadají do "kurzu hippies", řekl v té době poslanec, který si nepřál být jmenován.

Zejména mnoho poslanců se kvůli holubici cítilo nepříjemně. Tehdejší využití bylo způsobeno především přáním předsedy strany a parlamentní skupiny Tina Chrupally. Byl to také Chrupalla, kdo se na začátku března loňského roku postaral o to, aby parlamentní skupina stáhla návrh, který již byl na programu plenárního zasedání Spolkového sněmu. Návrh znovu potvrdil požadavek, s nímž AfD dlouho stála na politické scéně osamocena: Znovuzavedení povinné vojenské služby.

Načasování bylo "trochu špatné, když se občané bojí, že Německo bude zataženo do války," řekl tehdy Chrupalla. Proti se postavil mimo jiné mluvčí obranné politiky Rüdiger Lucassen. "Neměli bychom vymazat jedinečnou prodejní pozici AfD holubicemi míru," řekl tehdy.

Hlasy kritiků byly tak hlasité, že parlamentní skupina ve Spolkovém sněmu přijala na konci března 2023 pozoruhodnou rezoluci. "Skutečnost, že ve válce na Ukrajině voláme po diplomacii namísto dodávek zbraní, z nás nedělá spojence levicových pacifistů, kteří se léta stavěli proti jakémukoli německému vojenskému potenciálu," uvedl list.

O několik měsíců později, před letními parlamentními prázdninami a konferencí parlamentních volebních stran, se holubice míru stala tématem loňského zasedání parlamentní skupiny. Projevy byly natolik kritické, že holubice byla následně odstraněna z loga na sociálních sítích. Nyní se strana tímto symbolem propaguje v kampani před volbami do Evropského parlamentu.

Zelení a levice také podpořili holubici

Bílá holubice se etablovala jako celosvětový symbol mírového hnutí poté, co malíř Pablo Picasso litografoval siluetu takové holubice pro Světový mírový kongres v roce 1949 a později za ni obdržel Světového mírovou cenu. Dokonce i mezi prvními křesťany měla holubice podobný význam.

V bývalé NDR se Picassova holubice míru stala kulisou několika stranických shromáždění SED a signetem mírové rady kontrolované SED. "Bílá holubice míru" z roku 1949 se stala jednou z nejznámějších dětských písní ve východním Německu. Byla součástí učebních osnov NDR ve školkách a školách a byla také známá jako "Píseň mladých pionýrů". Holubice míru se stala jedním z nejpoužívanějších politických symbolů v NDR. Ve sbírce berlínského muzea NDR se nachází řada předmětů, mezi nimiž je i holubice míru.

Na "Vigiliích za mír" od roku 2014, které se také staly známými jako "Pondělní vigilie", byla holubice míru znovu a znovu k vidění. Vzhledem k tomu, že se demonstrací účastnili i pravicoví a levicoví extremisté, byly demonstrace někdy označovány jako "mírová fronta".

Symbol se také několikrát objevil na západních a německých volebních plakátech. Zelení vyvěsili plakáty v letech 1983 a 2021, zatímco PDS a Levicová strana použily holubici míru v letech 2003 a 2022. Pro letošní volby do Evropského parlamentu tento symbol vyvěsí také Komunistická strana Německa (DKP).

AfD, která kandiduje v evropských volbách s hlavním kandidátem Maximilianem Krahem, letos inzeruje na dalších plakátech, včetně busty Karla Velikého pro "Pevnost Evropa", Chrupallova mistrovského řemeslnického certifikátu malíře a lakýrníka na podporu řemesel a padesátieurových bankovek pro příjem hotovosti.

Na dalším plakátu je ruský plynovod Nord Stream 2 a s ním spojený slogan "Bezpečné dodávky energie". AfD požaduje opravu plynovodu a poté přes něj dovážet ruský zemní plyn.

Zrovna minulý týden Chrupalla popsal Nord Stream jako "záchranné lano našeho průmyslu". Lídr AfD použil stejnou formulaci již v srpnu 2023. V předvolebním programu AfD pro Evropu se dodávky energie z Ruska stávají "Achillovou patou německé ekonomiky". "Nerušený obchod s Ruskem" musí být obnoven, říká; hospodářské sankce vůči Rusku by měly být okamžitě zrušeny.

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
1156

Diskuse

Obsah vydání | 23. 4. 2024