Ten rudoarmějec je vysoce pravděpodobně Ukrajinec

19. 4. 2024

čas čtení 2 minuty
Prahu, stejně jako většinu území Československa, osvobozoval ukrajinský front, který se formoval u Kyjeva (to samozřejmě neznamená, ze to byli všechno Ukrajinci, sloužily tam všechny národy SSSR, ale nejvíc pochopitelně lidi rekrutovaní na Ukrajině), píše Pavel Karous

Ostatně u sousoší se na výročí konce druhé světové války vyfotil a poklonil i ukrajinsky emisar, protože se Ukrajina hrdě hlásí ke svému hrdinskému boji proti nacismu/fašismu a okupaci a dává ho do souvislosti s bojem proti agresi a okupaci současnou Ruskou armádou.  

Pokorný to dílo vymodeloval před Únorem v roce 1947 za Třetí republiky na podnět židovských přeživších holokaustu z České Třebové (ne KSČ) a dílo je vytvořené podle fotografie na konci pražského povstání od Karla Ludwiga. Tedy takto se skutečně ti dva kluci vášnivě líbali, protože měli upřímnou radost že ten masakr v květnu roku 45 přežili, žádná lživá propaganda.

Ničení této slavné kulturní památky je hloupost a ubohost a Putinovi tím ti vandalové jen pomůžou, protože GRU, co operuje u nás, ničení antifašistického památníku natočí a odvysílá v ruské státní televizi jako důkaz o to, jak se Evropa nacifikuje, což je propaganda, kterou bombarduje Kreml ruskou veřejnost.

V neposlední radě je to unikátní, monumentální, kvalitní dílo s téměř barokní dynamikou od jednoho z nejlepších našich prvorepublikových sochařů, co vytvářel ve 20. a 30. letech monumenty ve veřejném prostoru ve stylu masarykovského civilismu…a kulturní památka, která se objevila v mnoha gay a LGBT+ časopisech a publikacích, s z těchto důvodu oblíbené místo setkávání milenců. Je to vlastně neoficiální pomník gay komunity Prahy.

Pevně věřím a doufám, ze se tento krásný umělecky, historicky a společensky významný monument, který je neoddělitelnou součásti pražského génia loci a městské urbánní legendy, po restaurování vrátí na místo.

A lidi, co to z neznalosti až debility polili, ať si dají facku a přihlásí se na policejní stanici. Rekonstrukce a znovu patinování bude stát Galerii hlavního města Prahy počítám kolem 300 000 až 400 000 Kč.

0
Vytisknout
1725

Diskuse

Obsah vydání | 23. 4. 2024