Po utajovaném brífinku o Ukrajině vyzval americký Výbor pro zpravodajské služby ke schválení pomoci Ukrajině do konce týdne

19. 4. 2024

čas čtení 2 minuty
Zpravodajský výbor Sněmovny reprezentantů USA po tajném brífinku o Ukrajině vyzval Kongres, aby urychleně schválil pomoc Ukrajině do konce tohoto týdne. Odpovídající prohlášení vydali předseda výboru, republikánský kongresman Mike Turner, a vysoce postavený člen výboru, demokratický kongresman Jim Himes.

"Musíme předat pomoc na Ukrajinu. Na dnešním utajeném brífinku byl náš výbor informován o kritické potřebě poskytnout Ukrajině vojenskou pomoc tento týden. Spojené státy musí nyní čelit Putinově útočné válce, protože situace na Ukrajině je kritická," uvedli kongresmani z obou stran.

Výbor toto prohlášení zveřejnil také na sociálních sítích.

Samostatné prohlášení vyzývající k přijetí zákona zahrnujícího pomoc Ukrajině do konce týdne vydali také lídři řady výborů Sněmovny reprezentantů, členové Republikánské strany. Podpořili také plán předsedy Sněmovny reprezentantů Mikea Johnsona rozdělit návrh zákona o národní bezpečnosti, který zahrnuje pomoc Ukrajině, na 4 zákony.

"Pro naše protivníky není nic příjemnějšího, než když Kongres neschválí důležitou pomoc v oblasti národní bezpečnosti. Předseda Sněmovny reprezentantů Johnson vypracoval plán, který posílí americké národně-bezpečnostní zájmy v Evropě, na Středním východě a v Indo-Pacifiku. Nemáme volný čas, pokud jde o naši národní bezpečnost. Tento balík pomoci musíme schválit tento týden," uvádí se v prohlášení.

Podepsali ji republikánští kongresmani: předseda Výboru pro zpravodajské služby Mike Turner, předseda Výboru pro ozbrojené síly Mike Rogers, předseda Výboru pro zahraniční věci Michael McCaul, předseda Výboru pro přidělování prostředků Tom Cole a předseda Podvýboru pro obranu Výboru pro přidělování prostředků Ken Calvert.

Jak uvádí Hlas Ameriky, předseda Sněmovny reprezentantů Kongresu Mike Johnson oznámil svůj plán zvážit iniciativy na pomoc Izraeli, Ukrajině a Tchaj-wanu, jakož i ustanovení o dalších prioritách národní bezpečnosti, včetně potenciálního zákazu sítě TikTok a konfiskace zmrazených ruských aktiv.

Johnson navrhl, aby se o těchto návrzích hlasovalo odděleně, ale v rámci jediného procedurálního opatření. Očekává se, že o těchto návrzích bude hlasovat ve Sněmovně reprezentantů do konce týdne. Pokud návrhy zákonů schválí Sněmovna reprezentantů, příslušnou iniciativu posoudí Senát. Po schválení oběma komorami Kongresu půjde balík k podpisu prezidentovi Spojených států.

Bílý dům již uvedl, že je připraven Johnsonův plán zvážit.

Zdroj v ukrajinštině: ZDE

0
Vytisknout
1504

Diskuse

Obsah vydání | 23. 4. 2024