Steve Bannon uvažuje o politice jako o válce

25. 11. 2016

čas čtení 2 minuty


Těžko si představit šéfa Trumpova štábu Steva Bannona jako někoho nenápadného. V minulých dnech si vysloužil zhruba stejné množství zpravodajských titulků jako Donald Trump. Je výkonným ředitelem krajně pravicových Breitbart News, jednoho z nejagresívnější hlasů internetu. Jde o zpravodajský stroj bez přestání útočící na Demokratickou stranu a "establishmentové" konzervativce. Nově zvolený prezident nicméně Bannona jmenoval do funkce, do níž je obvykle vybírán člověk schopný prezentovat na obrazovce osobní prezidentovy postoje, napsala Kimberley Strassel.


Nicméně Bannon, který se přidal k Trumpově kampani v polovině srpna, aby podpořil jeho šokující vítězství nedává najevo zájem o to, že je sám objektem zpráv. "Není důležité být známý," prohlásil v telefonickém rozhovoru minulý týden. "Byl to Lao-c´, kdo řekl, že u nejlepších lídrů, když je práce hotova, lidé řeknou `Udělali jsme to sami`. Tak jsem vedl."

Nestará se ani o to, že Demokraté a média ho zobrazují jako "ďábla", jak sám tvrdí. Podle něj lidé, kteří nepochopili brexit a trumpismus, nic nechápou.

Zde je několik věcí, které jste pravděpodobně o Bannonovi četli: Je příznivcem nadřazenosti bílé rasy, bigotní a antisemitský. On sám se označuje za leninistu, který chce "zničit stát". Je spojován s "alternativní pravicí", hnutím, které podle New York Times má potěšení z "obtěžování Židů, muslimů a dalších zranitelných skupin vyplivováním šokujících urážek na sociální média".

Bannon je agresivní politický ničitel, ale tvrdí, že je "konzervativec", "populista" a "ekonomický nacionalista". Jde o bývalého námořního důstojníka, který myslí ve vojenských pojmech a rád cituje filosofy a generály.

Tvrdí, že jeho stránka "je nejproizraelštější" v USA, s vlastní pobočkou v Jeruzalémě, která bojovala proti hnutí BDS (prosazujícímu bojkot izraelského zboží, stahování investic a sankce). Podle něj jeho web přináší zprávy o židovských studentech obtěžovaných v amerických kampusech a "hrozném" osudu Židů v Evropě.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6655

Diskuse

Obsah vydání | 28. 11. 2016