Bavorští konzervativci vyvíjejí nátlak na Merkelovou kvůli uprchlíkům

25. 11. 2016

čas čtení 4 minuty


Lídr strany CSU Horst Seehofer tvrdí, že si přeje tvrdé omezení počtu uprchlíků. Jde o součást trendu tlačit kancléřku Angelu Merkelovou více doprava? Přední politolog tvrdí, že jde o špatně položenou otázku.


Volby v roce 2017 se blíží a sjezd strany CDU Angely Merkelové proběhne počátkem prosince. Sesterská konzervativní strana v Bavorsku, CSU, opět prohlásila, že potřebuje omezit počet uprchlíků vstupujících do země.

"Budeme trvat na limitu 200 000 ročně," prohlásil předseda CSU pro Augsburger Allgemeine. "Taková regulace je nezbytná, aby zajistila, že co se stalo 5. září 2015 [když začaly přijíždět statisíce uprchlíků] se v příštích letech nezopakuje."

Vzhledem k situaci na německé politické scéně je partnerství CDU a CSU málokdy zpochybňováno, ačkoliv Bavoři mají sklon být konzervativnější než jejich spojenci ve zbytku země. Takže po signalizování flexibility ohledně zvací politiky Merkelové vůči migrantům počátkem tohoto roku, je CSU opravdu připravena riskovat roztržku s mnohem silnějším partnerem?

To sotva, říká Werner Weidenfeld, ředitel Centra pro aplikovaný politický výzkum v Mnichově. Trvání na omezení počtu uprchlíků, vysvětluje, je v zásadě prázdným gestem zaměřeným na udržování vlastního obrazu CSU jako suverénní strany.

Co do jazyka je 135 stran dlouhý koaliční poziční dokument zveřejněný počátkem týdne konzervativnější, než byly pozice zastávané během tří funkčních období Merkelové. V jedné často zmiňované pasáži prosazuje německou Leitkultur neboli vedoucí, dominantní kulturu. Tento pojem byl popularizován kolem zlomu tisíciletí a obyčejně je chápán tak, že všichni lidé v Německu, bez ohledu na jejich zázemí, čelí očekávání, že přijmou němčinu a zavedené německé hodnoty i formy chování. Přesto poziční dokument pro mnohé členy CSU nešel dostatečně daleko.

Ale Weidenfeld zpochybňuje, že by konzervativci hlavního proudu dokázali přitáhnout potenciální voliče antievropské a antiimigrační strany AfD, která podle průzkumů oslovuje 15 % nebo ještě větší podíl elektorátu, tradičními konzervativním slovníkem a obrazy.

"Chce se mi spát, když takové věci poslouchám," říká Weidenfeld. "Lidé jsou teď rozhněvaní, frustrovaní a vystrašení. A pokud říkáte, `Dříve v 50. letech jsme měli krásný obrázek toho či onoho,` pokud jde o mě, padá na mě ospalost."

"Pokud tradiční strany reagují na vzestup populistů jen posunem doprava nebo doleva, pak tomuto fenoménu nerozumějí," tvrdí veterán politické analýzy. "Když napodobují jazyk zastánců tvrdé linie krajní pravice, jen nepřímo podporují pravicový populismus. Lidé říkají: `Budu tedy volit originál, ne kopii.` Tohle je přesně problém tradičních stran."

CSU není jedinou částí konzervativců, která by si přála posun Merkelové doprava, k tradičnějšímu konzervatismu.

V úterý konzervativní "Berlínský kruh" CDU publikoval sadu požadavků z oblasti bezpečnostní a rodinné politiky, které zahrnují zvýšení kontroly na hranicích EU i Německa, zrušení dvojího občanství, zastavení "genderové ideologie" a některých forem sexuálního vzdělávání.

Obrat doprava propagovaný některými konzervativci je zdůvodňován coby způsob, jak předejít nástupu pravicových populistů v britském či americkém stylu. Ale Weidenfeld tvrdí, že tento fenomén nesouvisí s pravolevým dělením. "Lidé se distancují od tradičních stran, protože se nevěnují obavám takzvaného `obyčejného člověka`."

Takže co by mohly německé mainstreamové politické strany udělat v boji s argumenty populistů?

"Potřebují vlastní jasný plán," říká Weidenfeld. "Potřebují konkrétní a inspirativní strategii pro budoucnost. Dokud ji nemají, okraje společnosti budou získávat voličskou přízeň. A to platí i pro SPD, Zelené a Die Linke. Stejný osud se týká všech tradičních stran."

CDU bude mít příležitost předvést svou inspiraci, nebo její nedostatek, na sjezdu konaném ve dnech 5. - 7. prosince.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Vzhledem k tomu, že jste na těchto stránkách, máme na vás malou prosbu. Britské listy čte hodně lidí, ale na jejich provoz přispívá jen zlomek čtenářů. Zvlášť v nynější zhoršující se mezinárodní situaci jsme přesvědčeni, že věcné informace a analýzy, které BL přinášejí do českého prostředí, hrají nezastupitelnou roli. Server se však nedá provozovat zadarmo. Prosíme, přispějte finančně na jeho provoz.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500.   Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

0
Vytisknout
6372

Diskuse

Obsah vydání | 28. 11. 2016