Díky, že můžeme (s neonacisty do židovského města)

25. 11. 2016

čas čtení 2 minuty

„Ste holt ve špatný době na špatným místě“, odpověděl mi pan těžkooděnec na opakovanou otázku, proč musím předložit občanský průkaz, abych mohl opustit úzký prostor na chodníku v Křižovnické ulici a projít hradbou policistů, kteří tu už hodný čas „dusili“ účastníky blokády neonacistického pochodu. Průkaz jsem nakonec ukázal spolu s obsahem kapes a batohu, usmál jsem se pěkně do kamery a návdavkem si vyslechl pěknou řádku policejních, s prominutím, keců o marihuaně a sračkách, píše Jiří Smsal.

 

Proti mravopočestnosti jsme se my, kteří spolu trčeli mezi těžkoododěnci, provinili tím, že jsme spojenému pochodu neonacistů a podporovatelů M. Zemana zabránili projít židovským městem. Stálo to dost běhání po pražských uličkách, kličkování mezi policisty a nepříjemných setkání s protistranou, ale skandování „ani metr židovským městem“ vytrvalo a pochod byl odkloněn od plánované trasy. Neonacisté do Josefova nevstoupili.

Pochod organizovala Národní demokracie, domovská strana našeho největšího „židobijce“ A. Bartoše, podle něhož dosud nebyla židovská otázka v České republice uspokojivě vyřešena. Chlapci si trochu pořvali před izraelskou ambasádou a u několika z nich byly nalezeny zbraně. Průvod neonacistů se spojil s příznivci prezidenta. Vedle holých lebek jsem tak viděl i paní s ondulací.

Neonacisté se chystali táhnout židovským městem už v roce 2007 na výročí křišťálové noci. Tehdy jejich akce vzbudila všeobecný odpor a pochod se, stejně jako minulý čtvrtek, podařilo zablokovat. V ulicích tehdy ovšem byli i přední političtí představitelé a tehdejší prezident vyzval k zastavení pochodu. O devět let později neonacisty doprovází „slušní Češi“ a policejní doprovod jim zajišťuje volný průchod. Média pak napíšou o střetu mezi dvěma skupinami extrémistů. Jenže já nebyl ani extrémista, ani anarchista, ani antifašista, ani pankáč, ani cokoliv jiného, stejně jako velká část lidí, kteří tam byli se mnou. Včetně německé turistky, která opravdu byla jen ve špatné době na špatném místě. A nezlobte se, doba, která klade na stejnou úroveň rasismus a odpor proti němu, skutečně špatná je.

Ve stejnou dobu o pár ulic dál na Národní třídě a Václavském náměstí probíhaly jiné demonstrace. Slušné, ba ušlechtilé, počestné, státotvorné, ozvučené. Raději bych šel na ně, kdybych se nemusel bát, že cestou po Starém Městě potkám nácky. Zvonilo se na budíky probouzející občanskou společnost. Vzpomínalo se na studentské demonstrace, zapalovaly se svíčky a mluvilo se moudře. Olga Sommerová pronesla, že svoboda a demokracie se v ulicích vybojovat nedá. Tak díky, že můžeme.



0
Vytisknout
8855

Diskuse

Obsah vydání | 28. 11. 2016