Arktičtí vědci: Rychlé tání ledu na pólech hrozí způsobit nezvládnutelné globální klimatické změny

25. 11. 2016

čas čtení 1 minuta

Odborníci na Arktidu varují, že zrychlující se tání ledu na zemských pólech hrozí v těchto regionech 19 "body zvratu", které by mohly mít katastrofální dopady po celém světě.

Arctic Resilience Report (Zpráva o odolnosti Arktidy) zjistila, že dopady oteplování Arktidy budou mít důsledky až v Indickém oceáně a mohly by vyvolat nezvládnutelné nevratné klimatické změny na globální úrovni.

Teplota v Arktidě je v současnosti asi o 20 stupňů vyšší, než jaká by měla v této roční době být. Rozsah ledu v Arktidě je letos druhý nejmenší v historii.

Arktickými body zvratu, identifikovanými ve zprávě, jsou vznik vegetace tundry, která by nahradila sníh a led temnějším povrchem, který by absorboval více tepla, větší uvolňování metanu z tundry v důsledku jejího oteplování, změny v šíření sněhu, které povedou k oteplování oceánu, což povede k změnám klimatu i v Asii, a rozklad rybích kolonií v Arktidě, což by mělo dopad na ekosystémy po celé Zeměkouli.

Zprávu vypracovalo 11 organizací včetně Rady pro Arktidu a šest univerzit.

Poradci nově zvoleného amerického prezidenta Donalda Trumpa plánují zrušit rozpočet pro klimatologické zkoumání, které v současnosti provádí NASA a další americké federální instituce. Monitorování klimatických změn, jímž je NASA celosvětově proslulá, zkoumání vývoje teploty, ledu, mraků a dalších klimatických jevů, je podle Trumpových poradců "zbytečné, protože je to zpolitizovaná věda".

https://www.theguardian.com/environment/2016/nov/25/arctic-ice-melt-trigger-uncontrollable-climate-change-global-level

0
Vytisknout
6715

Diskuse

Obsah vydání | 28. 11. 2016