Vylhané zpravodajství pro Ameriku Made in Macedonia

25. 11. 2016

čas čtení 2 minuty



Jedním z kontroverzních rysů americké předvolební kampaně byl vliv falešných, vymyšlených zpráv. Jako například "Papež František podporuje Donalda Trumpa pro funkci amerického prezidenta" nebo "Newyorská policie oznámila, že zatýká Hillary Clintonovou a obvinila ji z pedofilie a ze zrady". Takové "zpravodajství" je opakovaně objevovalo na Facebooku a na dalších sociálních sítích.



Channel Four News přinesly ve čtvrtek večer reportáž, že tyto a mnohé další lživé zprávy pro americký trh se masově vyrábějí v - Makedonii. Mladí lidé tam tím způsobem vydělávají statisíce euro.

Video v angličtině ZDE

Většina falešných zpráv v angličtině pochází z městečka Veles v Makedonii. Asi 200 tamějších mladých lidí vyrábí falešné zpravodajské servery pro Ameriku.





"VÍME PRVNÍ! MICHELLE OBAMOVÁ JE MUŽ!"

V městečku Veles se rediguje více než 100 internetových serverů, které bombardují Ameriku. Pro makedonské mileniály je to zlatý důl.









Reportér: "Kolik si tak tím člověk vydělá?"

Makedonský mladík: "Někteří lidé vydělávají kolem 200 000 euro"

Stránky vyráběné v Makedonii vypadají "americky":

Některé z nich lživě informují, že Hillary Clinton je pedofil, nebo že prodávala zbraně Islámskému státu v Sýrii.

V tomto městě už věděli, jak vydělávat vytvářením stránek na internetu. Už věděli, jak zaujmout americkou facebookovou veřejnost. Situace se ale pro ně tady radikálně změnila, a to k lepšímu, s příchodem Donalda Trumpa.

Ve Velesu je Donald Trump hrdinou.

Na Facebooku jsou internetové stránky z Velesu inzerovány jako mediální firmy.



Viktor:

Kdo že jsou tito mistři falešného globálního zpravodajství? Viktorovi je šestnáct. Říká, že lidem se líbí jeho zpravodajství o Donaldu Trumpovi. Dělají to pro peníze, ale také z nudy. V Velesu se nikdy nic neděje.

Reportér: Tahle zpráva je falešná. Vy ji sdílíte na svých stránkách a Američané ji mohou věřit. Máte za to pocit odpovědnosti? Máte pocit viny?

Viktor. Ne. Ano.

Zakladatel Facebooku Mark Zuckerberg se vyjádřil, že bere falešné zpravodajství vážně. Přislíbil, že ho bude Facebook přísněji zjišťovat, zjednoduší jeho udávání, a ztíží jeho autorům, aby na jeho základě vydělávali.

0
Vytisknout
7892

Diskuse

Obsah vydání | 28. 11. 2016