Rozvratná kariéra Michaela Flynna, Trumpova poradce pro národní bezpečnost

25. 11. 2016

čas čtení 8 minut


Když jsem poprvé potkala Michaela Flynna, po němž sáhl zvolený prezident Donald Trump jako po poradci pro národní bezpečnost, měl na sobě armádní víkendovou uniformu a nosil svůj Blackberry zavěšený jako kovboj revolver, napsala Dana Priest. Bylo to koncem léta 2008 na koktejlové párty ve Washingtonu pořádané Flynnovým šéfem, admirálem Michaelem Mullenem, jenž tehdy stál v čele Sboru náčelníků štábů. Flynn byl Mullenův přední zpravodajský důstojník.


Flynn nedodržoval pravidla, o nichž si myslel, že jsou hloupá. Jednou mi vyprávěl o období, které strávil na stanici CIA v Iráku, kdy se občas proplížil ven bez "šíleně" vyžadovaného svolení ústředí zpravodajské služby v Langley. Technici mu v jeho kanceláři v Pentagonu tajně instalovali internetové připojení, ačkoliv to bylo zakázáno. Jednou také předal utajované informace spojencům v NATO bez schválení, což vedlo k vyšetřování a výstraze nadřízených. Během služby u Mullena často psal na okraje utajovaných dokumentů "To je volovina!", když měl povinnost předávat je nadřízenému. Sdělil mi to člověk, který tyto dokumenty viděl.

Největším úspěchem Flynnovy vojenské kariéry byla revoluce ve způsobech, jimiž tajná odnož armády zvaná Společné velení zvláštních operací (Joint Special Operations Command, JSOC) prováděla zabíjení a zajímání podezřelých z terorismu a povstalců ve válečných zónách. Stanley McChrystal, Flynnův mentor, se na něj kvůli tomu obrátil. Oba byli součástí samozvané "irské mafie" důstojníků na základně Fort Bragg v Severní Karolíně. Flynn nařídil JSOC v Afghánistánu a Iráku sbírat a katalogizovat údaje z výslechů, ukořistěného elektronického vybavení, kapesních předmětů - z čehokoliv, co mohlo přinést užitečnou informaci. Analýzou těchto disparátních střípků zpravodajských informací dokázali zjistit, že al-Kájda není hierarchická skupina, ale dynamická síť buněk a vztahů. Jak jsem zjistila při práci na své knize "Přísně tajná Amerika", Flynn a McChrystal dramaticky zvýšili tempo útoků JSOC na nepřátelské úkryty navržením systému, v němž commandos na misích převáděli slibná data - čísla mobilních telefonů, místa setkání - analytikům, kteří je pak rychle navedli na dodatečné cíle. Stalo se běžnou věcí několik nájezdů za noc.

McChrystal, který byl jmenován do čela JSOC v roce 2003, jmenoval Flynna svým šéfem zpravodajství a pomohl mu přetvořit organizaci. Flynn byl jedním z mála vysoce postavených důstojníků, který kašlal na armádní kulturu konformity. Ale McChrystal také věděl, že musí Flynna před touto kulturou chránit. Povzbuzoval Flynna, aby své výbuchy udržel pod kontrolou, a obklopil jej podřízenými, kteří se vzepřeli nepodloženým teoriím, jež měl sklon zastávat.

V polovině roku 2007 se Flynn vrátil domů, když si JSOC odsloužil tři roky. Byl svědkem boje zblízka a zabíjení. Pomáhal nakládat těla zabitých a zraněných z jednotek Seal Team 6 a Delta Force do evakuačních vrtulníků. Tak jako jeho druhové trávil 20 hodin denně 7 dní v týdnu soustředěním na zabíjení nepřátel. Občas byly zabity i ženy a děti. Nevzal si ani volno, aby přijel na svatbu syna.

V roce 2012 se stal ředitelem vojenské zpravodajské služby Defense Intelligence Agency, která má pod palcem všechny vojenské atašé a sběr obranných informací po celém světě. Dostal se takřka okamžitě do vážných potíží. Hovořila jsem s nějakými dvěma tucty bývalých kolegů, kteří k němu tehdy měli blízko, tehdejších pracovníků DIA, armády a některými, kdo s ním pracovali v civilních rolích. Osobně všichni měli Flynna rádi. Ale popisovali, jak se vrhal od jedné priority k druhé a měl problém vybudovat loajální tým. "Udělal spoustu změn," řekl mi jeden z těchto zdrojů. "Ne strategicky - od A do Z - ale tam a zpátky."

Začal také usilovat o pozornost ve Washingtonu. Ale bez loajálních nižších důstojníků, kteří by kontrolovali jeho údaje, se dostal do ještě horších problémů. Jeho podřízení sepsali seznam toho, čemu říkali "Flynnova fakta", věcí, které říkal, ačkoliv to nebyla pravda. Jako když tvrdil, že tři čtvrtiny všech nových mobilních telefonů kupují Afričané, nebo že Írán zabil víc Američanů než al-Kájda. V soukromí se jej snažili odrazovat od opakování těchto věcí.

Projevil se také Flynnův temperament. Urážel lidi před kolegy. Brzy v DIA vznikly paralelní mocenské struktury s cílem omezit jeho vliv a udržet takřka sedmnáctitisícovou agenturu v provozu. "Vytvořil v budově masivní protilátky," prohlásil bývalý kolega.

Flynn byl na svém místě právě 18 měsíců, když mu James Clapper nařídil, aby odešel. Sdělil mu, že může zůstat dalších osm měsíců, dokud nebude prověřen a potvrzen nástupce, tvrdí dva lidé, kteří tento rozhovor sledovali. Flynn se rozlítil.

Poté co odešel z vládních služeb, následoval cestu mnoha jiných penzionovaných generálů a pustil se do televize a diskusních kruhů. Napsal knihu spolu s Michaelem Ledeenem, kontroverzním neokonzervativním zahraničněpolitickým analytikem, o porážce terorismu. Islám není náboženství, napsali Flynn a Ledeen, ale politická ideologie usilující o zničení židovsko-křesťanské civilizace. Flynn začal tvrdit, že byl propuštěn, protože prezident Obama nesouhlasil s jeho názory na terorismus a snažil se zakrýt vzestup IS. Neobjevila jsem dosud nikoho, kdo by ho slyšel tohle říci, když byl dosud v armádě. V minulosti jsem se jej přímo zeptala na toto tvrzení; řekl mi, že nemá žádný důkaz - je to jen cosi, co cítí, že je pravda. (Flynn neodpověděl na žádosti o vyjádření k tomuto článku.)

Jak se Flynnova osobní vyjádření stávala ostřejšími a ostřejšími, McChrystal, Mullen a další mu volali, aby ho vyzvali, aby se "zklidnil", sdělila mi osoba blízká každému z těchto pokusů. Ale Flynn si našel nového šéfa, Trumpa, který ho najal na boj proti establishmentům Republikánské a Demokratické strany. Flynn byl připraven. Na Republikánském národním sjezdu vypěnil před milionovým publikem. Vyvolal skandování davu "Zavřete ji! Zavřete ji!" (Clintonovou - red.) Jeho bývalí kolegové tvrdí, že byli šokováni.

Flynn hovořil o korupci: Clintonové, médií, ministerstva spravedlnosti, zpravodajské komunity. Podle něj jsou všichni zkorumpovaní. Mluvila jsem s Flynnem před třemi měsíci, když jsem pracovala na jeho profilu pro Washington Post. "Je to rozhodující úder!", křičel do telefonu, když jsem se jej ptala proč přesně si myslí, že by Clintonová měla být ve vězení.

Celoživotní zpravodajský důstojník, který se kdysi probíral tipy od kmenových reportérů, začal neustále tweetovat o konspiračních teoriích. Přeposílá jedovaté antisemitské a antimuslimské komentátory. "Strach z muslimů je RACIONÁLNÍ," tweetoval v únoru spolu s odkazem na falešné tvrzení, že si přeje, aby 80 % lidstva bylo zotročeno nebo vyhubeno. "Ty rozhoduješ," tvrdil týden před volbami, spolu s titulkem textu z webu jménem True Pundit: "Newyorské policejní oddělení pouští informace o Hillařiných emailech: Praní špinavých peněz, sexuální zločiny s dětmi, atd. ... NUTNO ČÍST!"

Minulý týden Trump oznámil, že Flynn bude jeho poradcem pro národní bezpečnost, což je práce, která vyžduje strategickou vizi a snahu o nalezení konsensu mezi soupeřícími agenturami. Mullen mi tento týden řekl, že by se Flynn musel změnit, aby ve své nové roli uspěl. "Mike Flynn byl působivým zpravodajským důstojníkem, když pro mě pracoval jako dvouhvězdičkový generál a byl jak dynamický i šel proti proudu," řekl Mullen. "Tyto kvality je třeba mírnit jako poradce pro národní bezpečnost, aby sloužil příštímu prezidentovi jako pozorný a strategický poradce."

Zda se Flynn nyní naučí krotit svůj hněv, zda opět dá přednost faktům před fikcemi, zda dokáže hrát roli přemýšlivého poradce, to rozhodne o výsledku je dosud nejobtížnější a nejdůležitější mise.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5605

Diskuse

Obsah vydání | 28. 11. 2016