Trump dlouhodobě ohrožuje existenci Izraele

25. 5. 2018

čas čtení 3 minuty


 

Odstoupením od íránské jaderné dohody Trump vážně ohrožuje bezpečnost Izraele, píše v deníku Washington Post Max Boot. Írán totiž tu dohodu, zakazující mu výrobu jaderných zbraní, dodržoval. Jak konstatoval generál Gadi Eisenkot, šéf štábů izraelské armády, "v současnosti ta dohoda, navzdory všem svým chybám, funguje a zdržuje realizaci jaderných plánů Íránu o 10 až 15 let."


Zrušením té dohody Trump zrušil omezení rozvoje íránského jaderného programu, a dramaticky tak zvýšil nebezpečí hrozící izraelskému státu, aniž by byl schopen nabídnout jakýkoliv alternativní plán. 12 požadavků Mikea Pompea, předložených v pondělí Íránu, byla zbožná přání, tvářící se jako strategie. Pompeo chtěl, aby Írán zastavil svůj program vývoje balistických a jaderných střel a aby přestal podporovat proxy jednotky na Blízkém východě. A jak dosáhnou Spojené státy splnění této ambiciozní agendy? Jednostrannými sankcemi. Mnoho štěstí.

Spojené státy možná budou moci použít sekundární sankce proti evropským firmám, a donutit je tak, aby přestaly s Íránem obchodovat, jenže ono to nebude mít skoro žádný dopad. Nejvýznamnějšími trhy pro Írán jsou Čína (14,5 miliard dolarů), Indie (5,6 miliard dolarů) a Turecko (1,3 miliard dolarů).  Tyto země Trump nepřesvědčí, aby s Íránem přestaly obchodovat, stejně jako se mu nepodařilo dosáhnout ničeho při snaze vyvíjet nátlak na Peking ohledně KLDR anebo ohledně obchodního deficitu Číny s USA. Írán zřejmě americkými sankcemi ochromen nebude, a jeho zisky zřejmě porostou, protože od roku 2016 stoupla cena ropy o 160 procent.

Trump také poškozuje Izrael tím, že alianci USA s Izraelem zpolitizoval. Trump vidí Izrael čistě v domácím vnitropolitickém kontextu - jako způsob jak získat hlasy Republikánů. Důkazem toho bylo, kdo se účastnil ceremonie otevření nového velvyslanectví v Jeruzalémě. Demokraté tam naprosto chyběli.

Trump, za podporu Netanjahua, posiluje nebezpečný trend: konec konsensu obou hlavních amerických politických stran ohledně Izraele. Konzervativci začínají být stále silněji pro Izrael, liberálové stále silněji pro Palestinu. Předchozí vlády však vždycky posílaly v delegacích do Izraele jak Republikány, tak Demokraty.

Čím více Trump - prezident, jehož odmítá více než 50 procent amerických voličů -  se identifikuje s Izraelem, tím více Izrael ztrácí popularitu. Jeho podpora pro Izrael je ještě kontrapruduktivnější v dalších zemích, kde je Trump opravdu nenáviděn. Trumpovi je to asi jedno, ale Izraeli by to jedno být nemělo.


Podrobnosti v angličtině ZDE




 

0
Vytisknout
7838

Diskuse

Obsah vydání | 29. 5. 2018