"Zázračné" léčby a eurofobie - charakteristiky nových vládců v Itálii

27. 5. 2018

čas čtení 2 minuty


Lze čekat to nejhorší


V roce 2013 se italská dívka jménem Sofia de Barros stala veřejnou tváří emotivní kampaně, která požadovala, aby lidé s neléčitelnými chorobami dostali přístup k nevyzkoušené a kontroverzní terapii jménem Stamina,  založené na použití kmenových buněk, kterou pprosazoval jeden psycholog, který tuto terapii prohlašoval za zázračnou. Sofii de Barros u soudu hájil právník jménem Giuseppe Conte. Ten požadoval, aby dívka dostala přístup k této terapii, přestože před ní varovali lékaři a vědci. Z podpory pro tuto terapii vzniklo Pětihvězdičkové hnutí. Tvrdilo, že italský "establishment" brání lidem v přístupu k účinné a zázračné léčebné metodě.

Ukázalo se, že léčebná metoda je podvod a psycholog, který ji prosazoval, Davide Vannoni, byl odsouzen za spiknutí a podvod.

Minulý týden jmenovali Guiuseppe Conteho noví vládci v Itálii, Pětihvězdičkové hnutí a Liga, italským ministerským předsedou. Nemá žádné politické zkušenosti.



Conte chce nyní jmenovat ministrem financí Paolo Savonu, ostrého kritika eura, jemuž ten člověk říká "německá klec". Proti jeho jmenování je prezident Sergio Mattarella.

Nová populistická italská vláda chce zvýšit státní výdaje, snížit daně a ochromit italské instituce. Epizoda se Sofií de Barros a léčebnou metodou Stamina ukazuje, co Itálie - a svět - mohou čekat.

Jak Pětihvězdičkové hnutí, tak Liga mají dlouhou historii přijímání neortodoxních řešení, podporu konspiračních teorií a ochromování institucí, které jsou tradičně považovány za základ italské společnosti. Nová ekipa bude prosazovat ostře protiimigrantskou politiku. Považuje státní instituce za své vlastnictví. Protivědecká nálada v Itálii je nyní velmi silná.

Když prezident Mattarela nechtěl Conteho hned jmenovat premiérem, protože Conte zřejmě zfalšoval své akademické tituly, prezident se stal okamžitě terčem útoků od Pětihvězdičkového hnutí, že "brání politickým změnám".

Lze čekat to nejhorší.


Podrobnosti v angličtině ZDE


0
Vytisknout
8430

Diskuse

Obsah vydání | 29. 5. 2018