Zuckerberg založil podvodný projekt s cílem zneužívat osobních dat, tvrdí americká firma

24. 5. 2018

čas čtení 2 minuty


Mark Zuckerberg čelí žalobě u soudu v Kalifornii, že záměrně vypracoval "zlovolný a podvodný projekt", jehož cílem bylo exploatovat obrovské množství soukromých informací o uživatelích Facebooku ve snaze vydělat miliard a donutit konkurenci, aby zkrachovala. Přesně tímto způsobem pracovala firma Cambridge Analytica.

Žaloba, předložená tento týden soudu v San Mateo, je založena na množství soukromých emailů a zpráv kolujících mezi vysokými činiteli Facebooku, včetně Marka Zuckerberga. V případě je Zuckerberg individuálně jmenován a obviňován, že osobně na projekt dohlížel.

 

Firma Six4Three tvrdí, že Facebook si nejenže byl vědom dopadů sbírání dat, ale záměrně toho zneužíval a úmyslně vytvořit právní vakuum, v němž byla firma Cambridge Analytica schopna ukrást data až 87 milionů amerických uživatelů. Tato akce byla prý přímým důsledkem zlovolného a podvodného projektu, který vytvořil Zuckerberg v roce 2012, aby zakamufloval skutečnoste, že selhal a nedokázal předvídat, že svět přejde od laptopů k mobilním telefonům.

"Zuckerberg záměrně zneužil data třetiny obyvatel této planety, aby zakryl své selhání, že Facebook nedokázal přejít od laptopů k mobilním telefonům, v důsledku čehož byly finanční předpovědi Facebooku v roce 2012 falešné," praví se v žalobě.

Facebook prý záměrně využil svého obrovského množství osobních dat získaných od uživatelů, aby na ně nalákal digitální firmy, které měly v rámci Facebooku vyvíjet vlastní platformy, které měly mít přístup k těmto informacím. Facebook plánoval od příliš úspěšných digitálních developerů získávat peníze, absorbovat je, nebo je zničit. Firma Six4Three tvrdí, že Facebook tímto způsobem podvedl až 40 000 firem. Tvrdí také, že Zuckerberg a vedení Facebooku osobně vytvořili a řídili tento projekt a osobně rozhodovali, která firma bude odříznuta od dat a která k nim dostane výjimečný přístup. Facebook prý toho zneužíval k drsnému vydírání firem.

Soud v Kalifornii bude rozhodovat, zda mají být důvěrné emaily ředitelů Facebooku, na nichž je žaloba založena, zveřejněny. Facebook veškerá obvinění popírá.

Podrobnosti v angličtině ZDE




0
Vytisknout
7033

Diskuse

Obsah vydání | 29. 5. 2018