Studie: Ženy jsou stále více přitahovány k pravicově populistickým stranám. Slibují jim sociální zabezpečení

31. 8. 2018

čas čtení 3 minuty
Pravicoví populisté jsou často zobrazováni jako naštvaní bílí muži. Nicméně nová studie zjistila, že ženy stále více podporují pravicově populistické strany a často jsou i radikálnější než jejich mužské protějšky, píše Friedel Taube.


Agresívní ultrapravicoví demonstranti vyšli tento týden do ulic Saské Kamenice a požadovali, aby úřady tvrději zasáhly proti migrantům. Většinu zúčastněných tvořili muži, ale příležitostně byly v davu k vidění i ženy.

Většina lidí má sklon vidět typického příznivce německého ultrapravicového hnutí Pegida a pravicově populistické AfD jako rozhněvané bílé muže. Ale to není zcela přesné, ukazuje studie Nadace Friedricha Eberta blízké sociálně demokratické straně. Zpráva, jejímž předmětem jsou voliči pravicových populistů v Německu, Francii, Řecku, Polsku, Švédsku a Maďarsku, zjistila, že se k těmto stranám stále více hlásí ženy.

Pravicově populistické strany zpravidla propagují anarchronický obraz ženství. Nicméně to nebránilo asi 17 % žen ve východním Německu hlasovat v parlamentních volbách v roce 2017 pro AfD; 8% žen v západních spolkových zemích jednalo stejně. A v Polsku pro pravicovou Stranu práva a spravedlnosti ve volbách v roce 2015 hlasovalo více žen než mužů.

Marine Le Penová vedla ultrapravicovou populistickou Národní frontu od roku 2011. Le Penová se snažila změkčit ultrapravicový obraz strany a zašla až tak daleko, že vyloučila vlastního otce, zakladatele strany.

Takže co je třeba, aby takové strany byly přitažlivé pro ženy? Elisa Gutscheová, která zmíněnou studii editovala, tvrdí, že řada pravicově populistických stran zkoumaných ve studii usiluje o získání ženských hlasů slibem, že posílí sociální systém. "Strany tvrdí, že zvýší dětské dávky a prosadí s nimi spojené úlevy, aby propagovaly rodinu," říká Gutscheová.

Například polská PiS spustila iniciativu Rodina 500+, která zaručuje rodinám se dvěma dětmi měsíční platbu ve výši zhruba 120 eur na každé dítě, dokud nedosáhne 18 let.

Německá AfD dává přednost "vítací kultuře pro děti" - v kontrastu k vychvalované "vítací kultuře" ohledně uprchlíků. Významné množství voliček se rozhodlo podporovat stranu kvůli úzkosti z budoucnosti a možného kolapsu penzijního systému. Sociální témata často motivují mnoho žen, aby podporovaly pravicové populisty.

Výzkumníci také studovali roli političek v evropských pravicově populistických stranách. Zjistili, že v těchto organizacích dominují muži a zapojuje se do nich jen málo žen. Například v Německu zahrnuje devadesátidvoučlenný parlamentní klub AfD pouze deset žen. Nicméně mnoho pravicově populistických stran má ve vedení prominentní žen, jako je spolupředsedkyně AfD Alice Weidelová, předsedkyně Národní fronty Marine Le Penová a bývalá polská premiérka Beata Szydlová.

"Tyto ženy jsou tu proto, aby poskytly těmto stranám otevřenější, modernější vzhled a přitažlivost pro voličky," vysvětluje Gutscheová. "Nejsou to pokrokové strany; není tam skutečná genderová rovnost."

Zpráva také popisuje, že ženy jsou ve skutečnosti náchylnější podpořit silně xenofobní a islamofobní názory než muži.

"Toto zjištění mě překvapilo nejvíc," říká Gutscheová. Ženy čelí v patriarchální společnosti neustálému znevýhodňování - mají větší pravděpodobnost, že dostanou hůře placenou práci, a hrozí jim vyšší riziko, že stráví stáří v bídě.

"Myslím, že ženy cítí, že patří do spodních pater společnosti, a zjišťují, že musejí soutěžit s uprchlíky a migranty," říká Gutscheová. To podle ní také pomáhá vysvětlit, proč ženy podporují pravicově populistické strany.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7323

Diskuse

Obsah vydání | 4. 9. 2018