V sobotu se konají v Británii velké demonstrace proti suspendování parlamentu

31. 8. 2019

čas čtení 3 minuty


V sobotu se účastní statisíce lidí demonstrací po celé Británii na protest proti suspendování parlamentu. Ve Skotsku, v Londýně a v Severním Irsku mezitím probíhají soudní řízení s cílem zabránit suspendování parlamentu soudním příkazem. Soudci mají v té věci vydat své rozhodnutí během příštího týdne. Zatím má být parlament suspendován od 9. září do 14. října, což by zabránilo poslancům blokovat divoký brexit. Johnson usiluje vyčlenit Británii z EU "za každou cenu" dne 31. října 2019. V Downing Street vládne jeho Rasputin, machiavelistický agresivní aktivista brexitérského hnutí Dominic Cummings, který se chová k poradcům vládních úřadů nesmírně sprostě a agresivně a vyhodil z práce několik poradců, nejnověji v pátek tiskovou mluvčí ministra financí Sajida Javida - aniž by o tom byl ministr vůbec zpraven. Ten protestoval, ale marně.

Komentátoři poukazují na to, že Johnsonova kabala, vedená Cummingsem, se snaží realizovat svůj ultrapravicový puč těmi nejdrsnějšími a nejagresivnějšími prostředky:

 

Organizátoři demonstrací chtějí podpořit hnutí občanské neposlušnosti. Budou "bojovat proti suspendování parlamentu" v desítkách britských měst.

Před branami Downing Street má promluvit stínový labouristický ministr financí John McDonnell.

Protesty podpořil i šéf Labouristické strany Jeremy Corbyn.

Labouristická strana se nyní otevřeně postavila proti Johnsonovi a proti divokému brexitu. Jenže kritici poukazují na to, že tak dlouho zaujímala vůči brexitérům neslaný nemastný postoj, až ztratila velkou část své volební podpory i důvěru veřejnosti. V současnosti vede v průzkumech volební podpory Johnsonova Konzervativní strana, neboť angličtí voliči oceňují, že údajně "něco konkrétního dělá".

Sobotní protesty se konají v Birminghamu, v Manchesteru, v Liverpoolu, v Newcastlu, v Bristolu, v Glasgow, ve Swansea. V nadcházejícím týdnu se má konat více než 80 demonstrací.


Ve skotském Glasgow v pátek zasáhla pořádková policie, kdy tam irští katolíci uspořádali pochod za sjednocení Irska, avšak jejich odpůrci proti nim použili kouřové bomby. Podle policie to vedlo k podstatnému narušení pořádku.

Komunální úřad v Glasgow varoval na Twitteru, že takové scény jsou "naprosto nepřijatelné": Johnsonova politická strategie vede k destabilizaci Británie.

Nicola Sturgeon, skotská premiérka: To, k čemu došlo v glasgowské čtvrti Govan včera večer, bylo naprosto nepřijatelné. Děkuji Police Scotland za její reakci. Vítám rozhodnutí komunálního úřadu v Glasgow revidovat procedury kolem demonstrací.



Podrobnosti v angličtině ZDE  ZDE

 


 

0
Vytisknout
6614

Diskuse

Obsah vydání | 5. 9. 2019