Vzbouřenečtí poslanci v Dolní sněmovně porazili Borise Johnsona

4. 9. 2019

čas čtení 4 minuty
Foto:  21  vzbouřeneckých konzervativních poslanců, kteří hlasovali proti divokému brexitu Borise Johnsona a  byli okamžitě z Konzervativní strany vyloučeni. Včetně nedávných ministrů. 


Aktualizace, středa 18.30: Poslanci Dolní sněmovny schválili druhé čtení zákona navrhovaného Hillarym Bennem, jehož cílem je zablokovat divoký brexit, počtem 329 poslanců vůči 300 - tedy většinou 29 poslaneckých hlasů. Je to o jeden hlas více než při vzbouřeneckém hlasování v úterý večer.

Podrobnosti v angličtině ZDE




* * *

Boris Johnson oznámil, že požádá parlament o schválení plánů na předčasné říjnové všeobecné volby poté, co utrpěl ponižující porážku během svého prvního hlasování v Dolní sněmovně jako ministerský předseda.

Mezi 21 vzbouřeneckými konzervativními poslanci byli i bývalí ministři v nedávné vládě Theresy Mayové, jako ministr financí Philip Hammond. Sněmovna hlasováním schválila rozhodnutí, aby parlament od vlády převzal kontrolu nad tím, o čem má parlament jednat a co má schvalovat.


 

Cílem úterního hlasování bylo umožnit hlasování o návrhu zákona, předloženého labouristickým poslancem Hilary Bennem, jehož cílem je zablokovat divoký brexit donucením premiéra, aby požádal Evropskou unii o další odložení brexitu, pokud nedokáže s evropskou sedmadvacítkou do 31. října 2019 uzavřít pozměněnou dohodu o brexitu.

Johnson prohrál hlasování 328 hlasy ku 301 hlasům, přesvědčivou vzbouřeneckou většinou 27 hlasů.

22 poslanců Konzervativní strany hlasovalo v úterý večer proti Johnsonovi. Byli všichni ze strany vyloučeni. Bylo jim to oznámeno v úterý večer telefonem. Mezi nimi byl nejen Philip Hammond, donedávna konzervativní ministr financí, ale i Nicholas Soames, vnuk Winstona Churchilla:

Nicholas Soames, vnuk Winstona Churchilla:

Bylo mi sděleno, že jsem byl po 37 letech vyloučen z Konzervativní strany:


Konzervativní poslanec a nedávný kandidát na premiéra Rory Stewart:

"Je zvláštní, že ze strany bylo vyloučeno tolik kolegů, kteří byli ještě nedávno ministry. Nevím o žádném historickém precedentu. Ale já se poslanecké funkce nevzdávám."


Johnson předtím v parlamentní debatě charakterizoval tento návrh zákona, který vypracovala nadstranická koalice, včetně několika vysokých konzervativců, jako "kapitulační zákon Jeremyho Corbyna".

Po své porážce řekl Johnson, že v žádném případě nezažádá o odložení brexitu, jak to požaduje vzbouřenecký zákon, který by prý "předal kontrolu nad vyjednáváním Evropské unii".

Pokud poslanci ve středu tento zákon schválí, řekl Johnson, "lid této země bude muset rozhodnout" ve volbách, které by chtěl uspořádat 15. října.

Podle platného zákona však potřebuje premiér dvoutřetinovou většinu v parlamentě pro schválení předčasných voleb a Jeremy Corbyn dal rychle najevo, že Labouristická strana nebude hlasovat pro předčasné volby, pokud nebude nejprve schválen zákon blokující divoký brexit.

Výhrůžkou, že poslanci, kteří budou v úterý večer hlasovat pro převzetí agendy parlamentem k umožnění blokace divokého brexitu, budou z Konzervativní strany vyloučeni, Johnson zřejmě posílil jejich vzdor. Rozzuřilo je také nedávné Johnsonovo rozhodnutí suspendovat parlament. Vyjádřili také znepokojení, že Johnson nepřinesl žádné věcné důkazy o tom, že by vyjednávání s evropskou sedmadvacítkou jakkoliv pokročilo.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
11085

Diskuse

Obsah vydání | 10. 9. 2019