Británie: Angličané zřejmě chtějí ultrapravicovou diktaturu

2. 9. 2019 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty
Tony Blair: Moc uchvátila v Británii skupina dobrodruhů. Ale pozor: po několikaletém období ochromení britské politiky může být návrh přejít k politice dobrodruhů pro voliče velmi atraktivní

Navzdory rozsáhlým celostátním demonstracím proti rozhodnutí Borise Johnsona suspendovat parlament, z nejnovějších průzkumů veřejného mínění vyplývá, že velká část anglických voličů "razantnost" Borise Johnsona podporuje, a to bez ohledu na to, že divoký brexit dne 31. října 2019 povede k hospodářskému chaosu, k rozkladu britské ekonomiky a k omezení občanských práv.

Podobně jako velká část Čechů, posedlých strachem a nenávistí z muslimů a uprchlíků, i velká část Angličanů zdá se varování expertů prostě nevěří, pochopení složitostí brexitu je mimo jejich vnímání. Nadšení stoupenci Borise Johnsona zcela ignorují odpor Skotů, Irů v Severním Irsku a farmářů ve Walesu, pro něž bude brexit katastrofou.



Konzervativní stranu v Británii zcela ovládla její ultrapravicová frakce a chystá se provést čistku mainstreamových aktivistů a poslanců této strany. Kabala kolem Borise Johnsona pohrozila konzervativním poslancům, že budou-li ve sněmovně hlasovat pro odložení brexitu za datum 31. října 2019, zbaví je možnosti kandidovat ve všeobecných volbách za konzervativce - tím je ze strany a z poslanecké sněmovny vyloučí.

Pozorovatelé poukazují na to, že Boris Johnson zřejmě usiluje o to, aby Dolní sněmovna vyjádřila tento týden jeho vládě nedůvěru. Okamžitě poté by uspořádal všeobecné volby a z průzkumů veřejného mínění vyplývá, že by je zřejmě vyhrál. Měl by pak pětiletý mandát k prosazení co nejtvrdšího brexitu.

Co se stane pak, je otázka, ale znamenalo by to proměnu Británie v ultrapravicový stát. Projevuje už několik let latentní tendence vůči tomu.

Otázkou je zda se rozumní lidé v Británii proti tomu dokáží vzepřít:

Jak by dnes hlasovali britští voliči, průzkum z 29. - 31. srpna 2019:
 

52 procent britských voličů by podpořilo dohodu Theresy Mayové s Bruselem o brexitu, pokud by z ní byla odstraněna irská podmínka. To však učinit nelze, protože by to rozložilo integritu evropského trhu:


Kdo by byl nejlepším britským premiérem? Boris Johnson:




0
Vytisknout
10215

Diskuse

Obsah vydání | 10. 9. 2019