Brexit: Sněmovna lordů souhlasila, že prosadí zákon blokující divoký brexit do pátku 6.9.

5. 9. 2019

čas čtení 1 minuta




Vládly obavy, že Sněmovna lordů, která musí potvrdit každý zákon z Dolní sněmovny, se stane obětí probrexitérských poslanců a ti zneužijí praxe tzv. "filibustering" - zdržování agendy nesmyslnými projevy - k tomu, aby zákon blokující divoký brexit Horní sněmovnou neprošel.

To se nestalo a přibližně ve 2.30 ve čtvrtek ráno středoevropského času po noční debatě Horní sněmovna rozhodla, že zákon blokující divoký brexit, schválený v Dolní sněmovně vzbouřeneckými poslanci z Konzervativní strany, které za to Johnson nechal ze strany vyloučit, bude vrácen do Dolní sněmovny do pátku 18 hodin středoevropského času, čímž zaručila jeho průchod Horní sněmovnou.

O zákonu pak bude možno hlasovat znovu v pondělí 9.9. a bude prezentován pro schválení královnou, což je formální procedura rovnající jeho uvedení do praxe.

K této noční dohodě došlo poté, co Johnsonův pokus vyvolat v říjnu v Británii všeobecné volby selhal po sérii těžkých porážek v parlamentě pro jeho vládu. Zákon blokující divoký brexit, který podpořily opoziční strany a konzervativní vzbouřenci lehce prošel svým druhým a třetím čtením. Zákon prošel v Dolní sněmovně ve středu všemi schvalovacími etapami.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
7219

Diskuse

Obsah vydání | 10. 9. 2019