EU možná vyhlásí divoký brexit za vážnou přírodní katastrofu

2. 9. 2019

čas čtení 4 minuty

Umožnilo by to členským zemím Evropské unie získat přístup ke krizovému fondu pro odstraňování následků povodní, požárů a zemětřesení

Evropská unie jedná o tom, zda kategorizovat divoký brexit jako velkou přírodní katastrofu podobnou povodním, požárům či zemětřesením. Postiženým státům by to umožnilo získat krizové finance na zmírnění dopadů divokého brexitu, z tzv. Fondu solidarity, který byl založen r. 2002 v reakci na tehdejší záplavy v Evropě. K dispozici je každoročně asi 500 milionů euro, ale přístup by státy měly i k neutraceným financím z předchozích let.

Toto jednání o pomoci pro členské země EU je v příkrém kontrastu se situací ve Velké Británii, kde vláda tvrdí, že k žádným záporným dopadům nedojde.

Boris Johnson hovoří v pondělí v podvečer před 10 Downing Street. Tvrdí, že prosadí odchod Británie z EU dne 31. října 2019 "stůj co stůj". V televizi je ho skoro neslyšet, protože demonstranti skandují "Stop the coup!" "Zabraňte tomuto státnímu převratu!" (Viz v tomto článku níže.)

Mike Galsworthy: No, to bylo pro něho hrozné. Vylezl ven, zbaběle se neodvážil vyhlásit všeobecné volby a celou dobu během jeho projevu demonstranti skandovali...

Demonstrace, odkud se šířilo skandování "Zastavte tento puč!"



 
 

Irská vláda už dostala příslib, že dostane z Bruselu finanční pomoc, pokud Británie vypadne z EU bez dohody. Podle irské ústřední banky divoký brexit hrozí ve střednědobé perspektivě likvidací asi 100 000 pracovních příležitostí.

Vážným problémům budou ale také čelit Belgie, Nizozemí, Německo, Dánsko a Španělsko v těch částech své ekonomiky, která závisí na vývozu do Británie.

Evropská unie je však přesto připravena odložit brexit za datum 31. října 2019. Rakouský ministr zahraničí Alexander Schallenberg k tomu řekl: "Samozřejmě, naše trpělivost netrvá navždycky. Avšak za poslední dva roky jsme vydali množství energie na to, aby bylo možno uskutečnit spořádaný brexit. Postoj EU je rozumný, naše dveře jsou otevřené, ruce máme vstříc. Jsme ochotni hovořit s Británií, avšak Britové nám musí sdělit, co chtějí. Jen tvrdit, že irská podmínka musí být zrušena, to nestačí."


V pondělí v podvečer Boris Johnson v projevu v Downing Street (který skoro nebyl slyšet, protože demonstranti u bran do Downing Street skandovali "Zabraňte tomuto puči!") apeloval na vzbouřenecké poslance v Konzervativní straně, aby nehlasovali v Dolní sněmovně pro zamezení divokému brexitu. Tvrdil, že prý "nechce předčasné volby", ale že Británie "odchází z EU bezpodmínečně 31. října, za jakýchkoliv podmínek."

Dal tím nepřímo najevo, že pokud Dolní sněmovna schválí zákon, který zablokuje divoký brexit, Johnsonova vláda ten zákon hodlá ignorovat. Poslanci Konzervativní strany byli varováni, že pokud budou hlasovat proti divokému brexitu, budou ze strany vyloučeni a nebudou smět kandidovat za Konzervativní stranu v příštích volbách.

Britské ministerstvo životního prostředí, potravin a záležitostí venkova, si objednalo naléhavou studii ohledně spolehlivosti dodávky potravin po brexitu, přestože blízký vládní spolupracovník Borise Johnsona brexitér Michael Gove v neděli tvrdil v televizi, že k žádnému nedostatku potravin po brexitu nedojde. ZDE

V londýnském komerčním rozhlase LBC se střetl v pondělí s brexitérem Jacobem Rees-Moggem profesor neurologie David Nicholl, který pro vládní analytický dokument o dopadu brexitu vypracoval riziko nedostatkových léků pro pacienty trpící epilepsií a neurologickými chorobami. Nicholl se Rees-Mogga zeptal, kolik mrtvých je pro něho po brexitu přijatelných. Rees-Moog tvrdil, že nezemře nikdo a že profesor neurologie šíří poplašné zprávy, protože je stoupencem Evropské unie. Nicholl svědčil před parlamentním výborem pro zdravotnictví, že jeho kolegové neurologové po celé Británii jsou silně znepokojeni, že dojde k nedostatku léků proti epilepsii a proti neuropatické bolesti. ZDE  

Podrobnosti v angličtině ZDE

 t






 

0
Vytisknout
8352

Diskuse

Obsah vydání | 10. 9. 2019