Středoevropští politikové občanům: Množte se, nebo budete vyhlazeni

6. 9. 2019

čas čtení 1 minuta

Množte se, nebo budete vyhlazeni, to je varování, které svým voličům sdělují středoevropští politikové. Ultrapravice se chystá ve střední Evropě zavést strategii "rodina až na první místě" ve snaze přimět ženy, aby měly více dětí.

Maďarská vláda pořádá tento týden mezinárodní summit o demografii. Na něm dělá reklamu své politické strategii "pro rodinu".

Nativistický maďarský premiér Viktor Orbán na summitu, jehož se účastnil i Andrej Babiš, varoval, že je možné, že Maďarsko, jehož desetimilionové obyvatelstvo se zmenšuje, "by prostě mohlo zmizet z povrchu světa".


 

"Není obtížné si představit, že tu bude poslední muž, který zhasne světla," řekl Orbán ve čtvrtek na zahájení demografické konference.

Orbán, důrazně odmítl řešení poklesu počtu obyvatel prostřednictvím imigrace. Využívá při tom ultrapravicové teorie o "velkém nahrazení" evropského obyvatelstva cizinci.

"Pokud nebude Evropa v budoucnosti obydlena Evropany, mluvíme o výměně obyvatelstva," řekl Orbán. "V Evropě jsou politické síly, které usilují o výměnu obyvatelstva z ideologických či jiných důvodů."  Orbána podpořil ultrapravicový australský premiér Tony Abbott, který zaútočil na anglického prince Harryho a jeho manželku Meghan Markleovou, kteří se vyjádřili, že nechtějí mít více než dvě děti, aby nepoškozovali životní prostředí,

Hlavním tématem budapešťského summitu byl strach z rostoucího počtu obyvatel jinde ve světě, navzdory tomu, že byly přítomny delegace z mnoha rozvojových zemí. Fórum zahájilo "umělecké" představení znázorňující hordy lidí z jihu a z východu okupujících Evropu.

Summitu se účastnil i český premiér Andrej Babiš a srbský prezident Aleksandar Vučić, kteří oba zdůraznili, že zvýšení porodnosti v jejich zemích je prioritou.

Podrobnosti v angličtině ZDE
 

0
Vytisknout
12694

Diskuse

Obsah vydání | 10. 9. 2019