Další blábol Borise Johnsona, tentokrát v severní Anglii: "Budu raději ležet mrtvý v příkopě, než abych požádal o odložení brexitu"

6. 9. 2019

čas čtení 4 minuty
 




Ve čtvrtek řekl Boris Johnson v kontroverzním vystoupení, které si předem nenapsal (takže se mu nedalo říct projev, byl to nesouvislý blábol), že by raději ležel "mrtvý v příkopě", než aby odložil brexit za datum 31. října 2019.

Johnson vystoupil před dvěma řadami nových policejních rekrutů v policejní akademii v Západním Yorkshiru. Přišel s hodinovým zpožděním, takže jedné policistce,


která na slunci na Johnsona s ostatními čekala déle než hodinu, se udělalo nevolno a musela si sednout.

Otto English: Nejpozoruhodnější věcí o té policistce, co začala omdlévat - je to, že Boris Johnson neudělá nic, aby jí pomohl. Zachechtá se. Pokračuje. Nepomůže:



Ve svém nesouvislém projevu se Johnson zapřísáhl, že nepojede do Bruselu a nepožádá tam o další odložení brexitu, přestože ho k tomu zřejmě donutí Dolní sněmovna. Raději bych ležel mrtvý v příkopě, řekl.


Neujasnil však, zda odstoupí z premiérské funkce, pokud mu zůstane jen ta jediná možnost zažádat o odložení brexitu. "Já prostě... Já opravdu potřebuju... EU stojí miliardu liber měsíčně, není to absolutně k ničemu. Proč to dál odkládat?" řekl.

Jeden komentátor napsal na Twitteru, že to vystoupení v Yorkshiru nebylo ani tak Boris Johnson jako Boris Jelcin.

Jo Johnson, Borisův mladší bratr, náměstek ministra školství pro univerzity, ve čtvrtek odstoupil a zcela odchází z politiky, protože nemůže souhlasit s brexitem, to, co dělá Boris Johnson, není ve státním zájmu Velké Británie. Na to reagoval v Yorkshiru Boris Johnson také nesouvisle. Poděkoval mu za jeho práci a řekl, že jeho bratr je "fantastickej chlap".

Když Johnson začal mluvit, aby zdůraznil, že jeho vláda chce nově investovat do policie a naverbovat nových 20 000 policistů (stále to nepřivede stav policistů v Británii na takový počet, jaký byl před škrty Konzervativní strany), neohrabaně se pokusil citovat oficiální policejní varování ("Všechno to, co řeknete, může být použito u soudu jako důkaz" - to čteme v detektivkách, ale Johnson to nedal dohromady). Nikdo mu s tím nepomohl, když se obrátil na přítomné policisty, a pak Johnson ztratil nit.

Nedlouho předtím se dostal Johnson do trapné situace, když se vydal na procházku mezi občany v severoanglických městech Leeds a Wakefield, jeden muž mu potřásl rukou, usmál se a jemně mu řekl: "Prosím, opustťe mé město." Johnson na to odpověděl. "Opustím. Velmi brzo." Jiný muž mu řekl, že tam nemá co dělat, že má být v Bruselu a jednat o brexitu:



Poslanci pak kritizovali, že Johnson svým stranicko-politickým vystoupením před řadami policistů policii zpolitizoval. Stejně se vyjádřila i britská Policejní federace. "Jsem překvapen, že policisté byli použiti jako štafáž pro tento stranicko-politický projev," řekl John Apter, celostátní předseda Policejní federace Anglie a Walesu. Policejní komisař ze Západního Yorkshiru Mark Burns-Williamson požadoval, aby se Johnson omluvil. "Zneužít policistů jako štafáže pro politický projev bylo nevhodné a policisté neměli být postaveni do takové situace. Proměnilo se to v blábol o brexitu, o opozici a o možných všeobecných volbách. V žádném případě neměli být policisté pro takový projev pozadím."

V pondělí se chce Boris Johnson v parlamentě znovu pokusit o to přesvědčit poslance, aby schválili předčasné volby na 15. října 2019. Potřebuje však k tomu dvoutřetinovou většinu a Labouristická strana mu nedůvěřuje, že by vyhlášení předvolební kampaně (kdy parlament nezasedá) Johnson nezneužil k prosazení divokého brexitu. Proto se zdá být pravděpodobným, že labouristé svolí s volbami až po 31. říjnu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

 

0
Vytisknout
4553

Diskuse

Obsah vydání | 10. 9. 2019