Iráčtí poslanci vyzvali ke stažení amerických vojáků ze země

6. 1. 2020

čas čtení 2 minuty
Irácký parlament v neděli hlasoval o vypovězení amerických jednotek z vojenských základen ohrožených proíránskými frakcemi, poté co americký nálet zabil přední íránské a irácké velitele.


Pozdě večer v sobotu rakety zasáhly bagdádskou enklávu, kde je umístěno americké velvyslanectví a leteckou základnu severně od města, kde jsou rozmístěni američtí vojáci. To přimělo prezidenta Trumpa, aby pohrozil útokem na 52 íránských cílů.

Takřka simultánní útoky zřejmě představovaly první fázi slíbené odvety za americké zabití íránského generálmajora Kásima Sulejmáního a zástupce velitele iráckých milic Hašíd aš-Šábí Mahdího am-Muhandise.

Ačkoliv se k sobotním útokům nikdo nepřihlásil, tvrdě proíránská frakce uvnitř milice Hašíd vyzvala Iráčany, aby se do neděle, 17 hodin místního času, vzdálili "nejméně 1 000 metrů" od amerických sil.

Lhůta spadá vjedno s parlamentním zasedáním, které schválilo rezoluci o vykázání amerických vojáků ze země.

Na iráckých základnách se nachází asi 5 200 amerických vojáků, jejichž úkolem je cvičit a podporovat místní jednotky a zabránit obnově džihádistické skupiny "islámský stát".

Pozvala je irácká vláda v roce 2014 v rámci širší mezinárodní koalice na pomoc v boji s IS.

Zvýšené napětí v Iráku již vedlo NATO ke zrušení výcvikových aktivit a americký bezpečnostní představitel sdělil AFP, že koaliční ozbrojené síly vedené Američany "omezí" operace.

"Prostřednictvím svých spojenců v Iráku Kásim Sulejmání usiloval o stažení amerických sil," prohlásil Tom Warrick, bývalý americký úředník působící v thinktanku Atlantic Council.

"Pokud se americké síly nakonec stáhnou, poskytlo by to Sulejmánímu posmrtné vítězství," sdělil Warrick AFP.

Podrobnosti v angličtině: ZDEZDE

0
Vytisknout
6144

Diskuse

Obsah vydání | 13. 1. 2020