Moskva "již zahájila hybridní válku proti Bělorusku"

6. 1. 2020

čas čtení 1 minuta
Moskva si nemůže dovolit důsledky přímé vojenské invaze do Běloruska a také nemá dost zdrojů na to, aby si Minsk dokázala koupit, píše Aleksandr Vlancevič. Proto již začala proti Bělorusku hybridní válku, v níž se zemi snaží destabilizovat a odstranit prezidenta Lukašenka.


Bělorusko nyní v řadě ohledů připomíná Ukrajinu v roce 2013 a Rumunsko v roce 1989. V důsledku je prezident Lukašenko stále méně schopen udržovat moc a stabilitu, protože existuje příliš mnoho domácích i zahraničních faktorů, které působí proti němu.

Kreml se snaží docílit kombinace dvou věcí: Na jedné straně chce destabilizovat situaci a tak přinutit Lukašenka k odstoupení. A na druhé plánuje z následných zmatků a nestability obvinit Západ - a využít obojího k ospravedlnění intervence.

Za podmínek, kdy ekonomické a informační metody nefungují a přímé vojenské prostředky jsou nežádoucí, zbývá jediné. Destabilizovat situaci do té míry, že se Lukašenko nedokáže udržet u moci - a pak využít jeho odchodu k vyslání ruských "mírových sil".

Situace v Bělorusku v příliš mnoha ohledech připomíná situaci na Ukrajině v roce 2013. Vše se zdá klidné a nikdo nečeká, co má přijít. Zdálo se, že Kyjev podepíše asociační dohodu s EU - a jen málokdo si všiml, že Rusko již zahájilo svou "hybridní válku".

Viděli jsme, jak to všechno skončilo. Moskva je zřejmě odhodlána zopakovat stejný scénář. Bělorusové si musejí dát pozor na toto nebezpečí, protože být varován znamená přinejmenším v taktickém smyslu být také připraven.

Podrobnosti v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
7739

Diskuse

Obsah vydání | 13. 1. 2020