Íránská krize: Pompeo zkritizoval americké spojence

6. 1. 2020

čas čtení 2 minuty
Americký ministr zahraničí Mike Pompeo zkritizoval Británii a další spojence, že "nepomáhají" svou reakcí na zabití íránského velitele Kásima Sulejmáního Trumpovou administrativou, všímá si Conrad Duncan.


Řada evropských zemí vyjádřila znepokojení nad zabitím íránského generála Sulejmáního na pozadí obav z odvety a další eskalace v absolutní válku.

V rozhovoru pro Fox News si Pompeo stěžoval na reakci evropských mocností jako Británie, Francie a Německo, které po útoku vyzvaly ke klidu.

Prohlásil, že reakce spojenců na Blízkém východě byla "fantastická", než dodal, že jiní "zase tak dobří nebyli".

"Upřímně řečeno, Evropané nám tolik nepomohli, jak bych si přál. Britové, Francouzi, Němci - všichni musí pochopit, že co jsme udělali, co Američané udělali, zachránilo i životy v Evropě," pronesl Pompeo.

USA trvají na tom, že neusilují o další válku na Blízkém východě, zatímco Írán přislíbil "vážnou odplatu", což experty přimělo k varování před potenciální nebezpečnou eskalací.

Britský premiér Boris Johnson údajně nebyl informován o plánu na zabití Sulejmáního před samotným náletem v pátek.

"Vždy jsme uznávali agresívní hrozbu představovanou íránskými silami Kuds vedenými Kásimem Sulejmáním," prohlásil britský ministr zahraničí Dominic Raab. "Po jeho smrti vyzýváme všechny strany, aby deeskalovaly. Další konflikt není v ničím zájmu."

Francouzská ministryně pro evropské záležitosti Amelie de Montchalinová v pátek varovala, že "vstáváme do nebezpečnějšího světa".

Francouzský prezident Emmanuel Macron v sobotu diskutoval o napětí na Blízkém východě s iráckým prezidentem a faktickým vládcem Spojených arabských emirátů, když se snažil vyhnout se další eskalaci.

Trumpova administrativa trvá na tom, že zabití Sulejmáního bylo "rozhodující obrannou akcí na ochranu amerického personálu v zahraničí".

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7028

Diskuse

Obsah vydání | 13. 1. 2020