Rozhovor Britských listů 300. Co znamená vítězství Andrzeje Dudy pro Polsko a pro Evropu?

14. 7. 2020

čas čtení 1 minuta



(For English, scroll below)

S analytikem Britských listů pro Polsko Tomaszem Oryńskim hovoří Jan Čulík o důvodech proč v druhém kole polských prezidentských voleb, které se konaly minulou neděli, hlasovalo tolik lidí pro dosavadního prezidenta, a tedy i populistickou stranu Právo a spravedlnost, o celkové atmosféře v zemi, která doprovázela předvolební kampaň a co toto vítězství bude znamenat pro Polsko i Evropu. Rozhovor se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od středy 15 . července 2020.

(Aktualizace rozhovoru: Andrzej Duda už zrušil ten příslib, že dá důchodcům víc peněz. Bylo by to "příliš nákladné". https://wyborcza.pl/7,155287,26126370,emerytalne-obietnice-dudy-juz-nie-aktualne-za-drogie.html)

What does the victory of Andrzej Duda mean for Poland and for Europe? 

Jan Čulík and the Britské listy expert on Poland Tomasz Oryński look at the reasons why so many Polish voters voted for the populist Law and Justice Party incumbent Andrzej Duda in the second round of the Polish presidential election on Sunday 12th July. They also discuss the general atmosphere in Poland during the election campaign and consider what Duda's victory might mean for Poland and Europe in the future. The interview is broadcast by the Czech cable TV station Regionalnitelevize.cz from Wednesday 15th July 2020.

(An update of the interview: Andrzej Duda has already backtracked from that promise of giving pensioners extra money. Apparently it would be "too expensive". 

Source: https://wyborcza.pl/7,155287,26126370,emerytalne-obietnice-dudy-juz-nie-aktualne-za-drogie.html)

Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Průběžné zpravodajství

Koronavirus: Šest důvodů pro optimismus

15. 7. 2020

čas čtení 5 minut

- Údaje MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.  15.7.  bylo v ČR registrováno   13341   nakažených (registrovaný nárůst za posledních 24 hodin  je 103 nových nákaz), v nemocnici bylo 132 osob a údajně celkem zemřelo 355 osob.   Potíž je, že v ČR se systematicky netestuje a netrasuje, ani v Karviné, postižené novou vlnou epidemie, takže těžko říct, jak je tomu ve skutečnosti s nákazou. Číslo R  je v ČR nyní  0.9. Číslo R vyšší než 1 znamená exponenciální šíření infekce.
 
- Šest důvodů pro optimismus ohledně koronaviru shrnuje v listě Washington Post epidemiolog Joseph G. Allen:
    - Před vznikem vakcín budou k dispocici léčebné prostředky. Lékaři nyní mají k dispozici klonované protilátky vzniklé u osob nakažených koronavirem a ty jsou účinné jak při léčbě infekce, tak při bránění nákaze. Útočí na bodák koronaviru, jímž se virus dostává do našich buněk.
    - Vznikají rychle testy slin na koronavirus. Plivnete do zkumavky a okamžitě máte výsledek. Test stojí 1-5 dolarů. Umožní to okamžité zjištění, zda jste nakaženi.
    - Debata skončila. Roušky fungují a všichni by je měli nosit.
    - Bylo s určitostí zjištěno, že se virus šíří vzduchem. Nesmírně důležité je větrání místností a filtrace vzduchu.
    - Ukazuje se, že imunita proti běžné rýmě (způsobované starými koronaviry) poskytuje určitou imunitu pro COVID-19.
    - Vakcína možná bude k dispozici v říjnu. ZDE 

O lidském faktoru

15. 7. 2020 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty

Vyšetřování tragické železniční nehody ze dne 7. července u Perninku zjistilo, že na vině byl strojvůdce jednoho z havarovaných vlaků, který nepočkal na soupravu v protisměru ZDE. Kauza následně vyvolala debatu o tom, proč České dráhy při zabezpečování lokálních tratí spoléhají výhradně na (početně redukovaný) personál, místo coby využily dostupných technologií. - Již některé dřívější případy nehod ostatně ukázaly, že na strojvůdcích a výpravčích leží břemeno, které je občas k neunesení ZDE.

Mezitím v Absurdistánu 136:

Zvítězil Duda v polských volbách? Má demokratický mandát? A je to důležité?

15. 7. 2020 / Tomasz Oryński

čas čtení 11 minut

Foto: Trzaskowski jako německý nacista, jehož vojáci likvidují hranice nezávislého Polska

Andrzej Duda má zůstat v prezidentském paláci po dobu následujících pěti let (nejméně, protože kdo ví, vzhledem k tomu, že Polsko jde směrem, který byl dosud známý jen zemím na východ od naší země, možná, že se uskuteční určité ústavní změny?) Nepoužívám výrazy "Duda zvítězil ve volbách" anebo "zvolili ho Poláci", protože je možné, že tato tvrzení nejsou úplně pravdivá.

Milí čtenáři a příznivci Britských listů

7. 6. 2020

čas čtení 2 minuty

Je  to poněkud trapné, ale musíme znovu zdůraznit, že za nynější míry finanční podpory od čtenářů Britské listy do několika měsíců skončí.

V nynější stále se zhoršující domácí české politické situaci jsou Britské listy jedním z mála seriozních a nezávislých informačních zdrojů, přinášející do uzavřeného českého prostředí otevřenou debatu z vnějšího světa a neúplatnou analýzu domácích poměrů, která není závislá na žádné kmenové příslušnosti znesvářených domácích aktivistických skupin.

Ano, samozřejmě, nezávislé myšlení bolí. Vždycky se pobavím nad občasnými zuřivými reakcemi od čtenářů s klapkami na očích a uších, kteří nám důrazně oznamují, že přestávají Britské listy číst, jako by jejich čtením dělali NÁM milost. Jestliže se však někdo zuřivě rozhodne odstřihnout se od seriozních, otevřených informací z vnějšího světa, je to jeho blbost... :) 

Vydávání Britských listů není zadarmo. Potřebujeme na jejich provoz přibližně 70 000 Kč měsíčně a v tom ohledu plně závisíme na finanční podpoře našich čtenářů. Zvlášť v dnešní době, když už v kmenově rozdělené české společnosti existuje jen minimum informačních zdrojů, které nejsou závislé na nějakém oligarchovi či politickém seskupení, a je jen málo serverů jako Britské listy, které přinášejí otevřené a věcné informace o situaci v zahraničí, která výrazně ovlivňuje to, co se děje v ČR, je role Britských listů nezastupitelná.

V současnosti však nevybereme měsíčně tolik drobných příspěvků od našich čtenářů, aby nám finanční rezerva neklesala. V takovéto situaci do pár měsíců zkrachujeme.  Pokud si přejete, aby byl i nadále v české společnosti slyšen nezastupitelný hlas Britských listů, prosíme, přispívejte pravidelně na jejich provoz částkou cca 200 Kč měsíčně.

Děkujeme

Britské listy

Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

Ruští vyšetřovatelé požadují pro historika GULAGu patnáct let vězení

15. 7. 2020

čas čtení 2 minuty

Minulý týden ruští vyšetřovatelé vznesli požadavek na patnáct let odnětí svobody pro historika GULAGu Jurije Dmitrijeva. Kauza se soustřeďuje na tři nahé fotografie Dmitrijevovy předpubertální dcery, které byly zabaveny na základě anonymního udání místní policií v Petrozavodsku. Dmitrijev uvádí, že fotografie pořídil pro lékaře pečující o dceru. Fotografie stály již v centru předchozí kauzy proti Dmitrijevovi, která byla zamítnuta v roce 2018, informuje Katia Patinová.

Imunita získaná koronavirem trvá jen dva tři měsíce - stádní imunitu tedy nelze trvale získat

14. 7. 2020

čas čtení 4 minuty




Dr. Katie Doores, King's College, Londýn: Naše studie zkoumala reakci protilátek u lidí, kteří měli nákazu SARS-COV-2, a sledovali jsme je, abychom zjistili, jak dlouho ta reakce protilátek tvrá. Dobrou zprávou je, že jestliže jste měli množství protilátek při těžkém průběhu nemoci, ty protilátky zůstávají ve velkém množství po určitou dobu. Ale u některých lidí, kteří měli mírný průběh nemoci, reakce jejich protilátek je daleko nižší. Jakmile dosáhne vrcholu, protilátky začnou slábnout a do dvou tří měsíců je už nemožné je detekovat. Takže z toho vyplývá, že zřejmě lidský organismus neprodukuje dlouhodobé reakce protilátek, které by zabránily infekci. A to je velmi podobné tomu, čeho jsme svědky u sezónních koronavirových infekcí, které jsou v lidské populaci endemické.

Průběžné zpravodajství

Koronavirus: Počet globálních nákaz přesáhl 13 milionů

14. 7. 2020

čas čtení 3 minuty

- Údaje MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.  14.7.  bylo v ČR registrováno   13238   nakažených (registrovaný nárůst za posledních 24 hodin  je 64 nových nákaz), v nemocnici bylo 132 osob a údajně celkem zemřelo 353 osob.   Potíž je, že v ČR se systematicky netestuje a netrasuje, ani v Karviné, postižené novou vlnou epidemie, takže těžko říct, jak je tomu ve skutečnosti s nákazou. Číslo R  je v ČR nyní  0.9. Číslo R vyšší než 1 znamená exponenciální šíření infekce.
 

- Přesný počet globálně registrovaných nákaz je 13 026 225. 570 924 osob zemřelo.

- Vědci zjistili, že imunita u osob nakažených koronavirem zřejmě netrvá déle než dva až tři měsíce. Představa o vytvoření "stádní imunity" je tedy falešná.

- Británie musí bezodkladně zahájit "intenzivní přípravy" na druhou vlnu koronaviru, která má potenciál usmrtit v nejhorším případě až 120 000 pacientů v nemocnicích, varují experti. Vysocí lékaři a vědci z Akademie lékařských věd konstatovali v úterý, že bez naléhavých akcí zahltí nová vlna koronavirových nákaz britské zdravotnictví v době, kdy už bude pod tlakem sezónní chřipky a dalších chorob. Nová vlna nákazy se může začít šířit v zimě, kdy počasí a tmavé večery donutí lidi, aby trávili více času pod střechou. V létě je lehčí v domech a v kancelářích větrat. Z vědeckého modelování vyplývá, že vrcholem druhé vlny pandemie by byl leden a únor 2021, kdy by zemřelo zřejmě asi tolik lidí jako v první vlně. Vláda musí zahájit na podzim intenzivní informační kampaň, že virus nezmizel, že všichni musejí dodržovat sociální distancování, nosit pečlivě roušky, dodržovat správnou hygienu dýchání a rukou a správnou míru topení a větrání v domech a v bytech.  ZDE 
 

Třicetiletý Texasan zemřel poté, co se nechal nakazit koronavirem na mejdanu, aby dokázal, že je to hoax

14. 7. 2020

čas čtení 2 minuty

Lékařka v nemocnici v texaském městě San Antonio, kde muž zemřel, sdílela tento tragický příběh, aby informovala o tragických následcích, když mladí lidé jdou na mejdan a myslí si, že tam nebudou nakaženi koronavirem.


Třicetiletý mladý muž zemřel, poté, co šel na party věnovanou šíření COVIDU-19, protože si myslel, že je virus hoax.

Ale my víme svoje, nás nějací Němci neoblbnou!

10. 7. 2020 / Jiří Hlavenka

čas čtení 3 minuty




Za první polovinu roku vyrobili v Německu výrazně víc energie z obnovitelných zdrojů než z těch ostatních; čistě fosilní (tj. bez jádra) jsou už jen na 30%. A rok od roku se to posouvá, obnovitelná část koláčku roste, neobnovitelná se zmenšuje. Před šesti lety to byla zhruba čtvrtina, nyní (za první polovinu roku) víc než polovina. A pokračujeme dál.

"A co když nefouká-nesvítí, co potom? Ha!" No, jak vidět, tak to zvládají, o žádném letošním blackoutu v Německu jsem neslyšel. "A nebude jim stačit přenosová soustava!" No, jak vidím z grafu, tak asi stačí; a co nepostačí, tak se dostaví (mimochodem, raději bych se neptal po životnosti NAŠÍ přenosové soustavy, stavěné před padesáti i více lety. Němci do povýšení přenosové soustavy už nyní tvrdě investují, rok co rok).

"A mají Severní moře, kde fouká, a my ne!"

To jistě nemáme, ale podobně vnitrozemské Rakousko z větru dává přes 11%, rozsáhlé průmyslové a post-těžební oblasti na severu Čech jsou využitelné jak pro vítr, jak pro slunce.


Rozhovor Britských listů 299. Co motivuje oligarchy?

10. 7. 2020

čas čtení < 1 minuta



Oligarchové mají v politice a v ekonomice současné České republiky stále silnější vliv. Bohumil Kartous a Albín Sybera debatují v tomto Rozhovoru Britských listů o jejich chování a jednání a co to znamená pro Českou republiku a její demokracii. Rozhovor se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 10 . července 2020.

Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Jak jsem se stal trampem

14. 7. 2020 / Beno Trávníček Brodský

čas čtení 3 minuty


Strašně se mi zalíbila myšlenka být trampem. Říká se, že skuteční trampové se těší přízni veřejnosti. Ostatně ten největší se stal hned prezidentem USA. Rozhodl jsem se tedy, že půjdu touto neformální cestou až ke hvězdám.

Úplně nejdůležitější bude pořádný off-road. Obyčejným autem na osadu nedojedu a přece pořádný a dokonalý tramp nebude někde v bahně cajdat pěšky. Osadu založím na Vysočině – tam by mělo být hezky – ostatně někde tam prý má camp i největší český Tramp. Vyrazil jsem tedy na obhlídku krajiny, ale prozatím jen mým, sice netrampským, ale zato pohodlným a milým bavoráčkem. A pak, že ti Němci neumějí udělat pořádné lidové auto! Copak já nejsem lid?

Koronavirus dnes a pandemie v minulosti

14. 7. 2020 / Miloš Dokulil

čas čtení 5 minut


Mezi znovu vyplašené tím v nadpisu citovaným virem patří třeba Chorvatsko. Málem mezi takto zburcované by mohla – či měla? – patřit i ČR (alespoň kvůli nečekaně zvýšenému výskytu toho viru na Karvinsku; anebo celkově v ČR zvláště podle „zvlněné“ statistiky před koncem zrovna uplynuvšího týdne [před 13. 7.]). Ne že by nemuselo nepřekvapovat, že dokonce i prezident USA Donald Trump se kupodivu o uplynulém víkendu objevil před médii s rouškou; aniž bychom měli rychle zapomenout na to, že podle informací CNN z 22. 3. (v rubrice Facts First) prezident Trump pouze za první dva týdny března pronesl jen na účet covidu-19 celkem 33 nepravdivých tvrzení. (Čtvrtina všech koronavirem nakažených pochází současně právě z USA, kde dost dlouho otáleli s protiepidemickými opatřeními.)

Klimatická akce nepředstavuje rychlé řešení

13. 7. 2020

čas čtení 4 minuty

Omezení emisí skleníkových plynů by zřejmě nevedlo k viditelným výsledkům dříve než v polovině století, uvedli výzkumníci, kteří varují, že lidstvo musí zvládnout svá očekávání v boji proti globálnímu oteplování.

Průměrné roční globální teploty v každém z příštích pěti let budou nejméně jeden stupeň Celsia nad předprůmyslovou úrovní, oznámila Světová meteorologická organizace (WMO).

Co je příčinou ničivého populismu? V Česku, v Polsku, v Anglii, v USA?

13. 7. 2020

čas čtení 12 minut



Aktivisté za populismus jsou outsidery jen v tom smyslu, že mají pocit, že nejsou dostatečně odměňováni. A jejich oponenti by nikdy neměli podcenit, co jejich sebelítostivá ješitnost všechno dokáže.


Anne Applebaum může pohlédnout na dnešní trosky demokratické politiky a dokáže chápat, co se stalo, daleko lépe než většina současných analytiků, píše Nick Cohen. Ona u toho rozkladu totiž byla. Píše o tom ve své nové knize Twilight of Democracy: The Failure of Politics and the Parting of Friends (Soumrak demokracie a rozchod přátel).

Mladá Applebaumová byla koncem devadesátých let uprostřed několika kruhů přátel. Její manžel Radosław Sikorski byl ministrem v polské středopravicové vládě.  Pro Američany byla Applebaumová  dítětem republikánského establishmentu. Její otec byl právník ve Washingtonu a ona studovala na Yale a v Oxfordu. Nyní jsou její republikánští přátelé rozděleni mezi zásadovou menšinu, která ví, že porážka Trumpa je jediným způsobem jak zachránit americkou ústavu, a většinu, která podle jejích slov s Trumpem kolaboruje přesně tak, jak Středo a Východoevropané kolaborovali se sovětskou mocí po roce 1945.

K odchodu Miroslava Kalouska z politiky

13. 7. 2020 / Boris Cvek

čas čtení 5 minut

 


Miroslav Kalousek v Otázkách V. Moravce prohlásil, že nebude příští rok kandidovat do Sněmovny (ano, už je to blízko). Řekl také, že chce pracovat na sjednocení opozice, té pravicové, proti Andreji Babišovi. A sdělil nám i to, že jedním z problémů takového procesu jsou osobní ambice, které on tím, že nebude kandidovat, nemá.

Máme-li se s Miroslavem Kalouskem jako politikem rozloučit, i když on výslovně zmínil možnost kandidatury ve sněmovních volbách 2025, musím říci, že jsem nikdy nepatřil k jeho zásadním odpůrcům. V dobách, kdy jeho protivníkem byl na půdě lidovců a Čtyřkoalice Cyril Svoboda, jsem byl na straně Svobodově, ale proti Jiřímu Čunkovi jsem už stál za Kalouskem a zejména jsem obdivoval pro mne zcela nečekaný úspěch TOP09 ve volbách v roce 2010.

Promoření bezmozci?

13. 7. 2020 / Karel Dolejší

čas čtení 1 minuta

Podle studie britských vědců i mírně probíhající onemocnění chorobou COVID-19 může za sebou zanechat vážné poškození mozku - vedoucí až k degenerativní destrukci centrálního nervového systému ZDE.

Amazonie: Starobylé domorodé tradice likviduje COVID-19

13. 7. 2020 / Fabiano Golgo

čas čtení 5 minut

Obraz domorodého malíře Feliciana Lany, který nedávno zemřel v Amazonii na COVID-19 bez pomoci

Bolsonaro se snaží vyvraždit izolované kmeny, které nikdy neměly kontakt s bělochy


V zemi čítající něco přes deset milionů lidí přišla Česká republika kvůli COVIDU-19 zatím o asi 350 osob. Z populace asi 800 000 lidí přišly brazilské domorodé kmeny už o 453 indiánů a odhaduje se, že 12 000 lidí je nakaženo. Skupina antropologů a asociace domorodých kmenů odhadují, že zemře asi 5000 domorodců, pokud bude pandemie pokračovat dalšího půl roku bez vakcíny či účinného léku.

Bolsonaro vetoval povinnost brazilské vlády poskytovat vodu a nemocniční lůžka domorodcům

9. 7. 2020 / Fabiano Golgo

čas čtení 3 minuty

 

Brazilský parlament schválil mimořádný zákon proti katastrofální situaci domorodců v Brazílii, kteří umírají na COVID-19 dvaapůlkrát častěji než ostatní obyvatelstvo. Parlament rozhodl, že křesťansko-fundamentalistická vláda armádního kapitána Jaira Bolsonara bude muset těmto ohroženým lidem poskytovat pitnou vodu, hygienické prostředky a bude pro ně muset rezervovat nemocniční lůžka. V domorodých oblastech měly být vybudovány mimořádné nemocnice.

Kde je solidní česká novinařina?

13. 7. 2020 / Daniel Veselý

čas čtení 7 minut

Před časem jsem v článku Česká novinařina je v troskách tvrdil, že se tuzemští komentátoři a mluvící hlavy zabývají banalitami či vyloženými hoaxy, aniž by dokázali odvést kus poctivé analytické práce a aniž by seriózně rozebírali reálné problémy. To především platí o protežovaných žurnalistech těšících se všeobecné vážnosti. O mainstreamových novinářích nemusíme mít vysoké mínění, nicméně pokud sabotují debatu o palčivých bolístkách české společnosti a obecně západní civilizace, nikam se nepohneme.

Facebook suspendoval dezinformační síť spojenou s brazilským prezidentem Bolsonarem

9. 7. 2020

čas čtení 3 minuty


Facebook ve středu  suspendoval síť účtů, jejichž prostřednictvím zaměstnanci brazilského ultrapravicového prezidenta Jaira Bolsonara a jeho dvou synů šířili lživé, nenávistné a konflikty vyvolávající materiály.

Facebook uvedl, že navzdory pokusům zakamuflovat, kdo tyto účty vede a tyto lživé materiály vydává, se mu podařilo najít vazby na dva brazilské poslance, stejně jako na prezidenta Jaira Bolsonara a jeho syny, kongresmana  Eduarda Bolsonara a senátora Flavia Bolsonara.

Nathaniel Gleicher, šéf oddělení Facebooku pro strategii kybernetické bezpečnosti, sdělil, že nemá důkazy, že by tito politikové sami tyto účty provozovali. "Jsme ale schopni prokázat, že zaměstnanci těchto úřadů páchají na našich platformách tento typ chování."

Trumpova neteř: Donald je nebezpečný psychopat

8. 7. 2020

čas čtení 7 minut

Nová kniha, kterou napsala neteř Donalda Trumpa, popisuje rodinu, rozervanou celou řadou traumat, která prohluboval agresivní patriarcha, jenž "zničil" Donalda Trumpa tím, že zabránil "tomu, aby se vyvinuly jeho schopnosti vnímat celé spektrum lidských emocí".

Postoj Donalda Trumpa ke světu vytvořila jeho touha v dětství vyhnout se projevům nelibosti od jeho otce. V knize to píše Mary L. Trumpová, Donaldova neteř.

Mary Trumpová, 55,  je psycholožka a její kniha Too Much and Never Enough: How My Family Created the World's Most Dangerous Man (Příliš mnoho a nikdy dost: Jak moje rodina vytvořila nejnebezpečnějšího člověka na světě) je částečně historií Trumpovy rodiny a částečně psychologickou analýzou Donalda Trumpa.

Mezitím v Absurdistánu 135:

Nový typ předvolební debaty - patent na to mají v Polsku!

8. 7. 2020 / Tomasz Oryński

čas čtení 14 minut

Foto: Trzaskowski a Duda, každý ve své televizi

Sledoval jsem jedno opravdu absurdní divadlo. Oba kandidáti v polských prezidentských volbách se odmítli účastnit debaty, kterou uspořádal ten druhý (jak musíme zdůraznit, státní televize TVP ani neskrývá, že podporuje Dudu). Nakonec jsme měli dvě samostatná představení: jedno bylo v TVP, kde odpovídal Andrzej Duda na vhodně předvybrané otázky od veřejnosti (zdá se, že odpovědi četl z teleprompteru?) a druhé, kde odpovídal Rafał Trzaskowski na otázky od novinářů z dvaceti různých médií.

Rozhovor Britských listů 296. Nebráníme se před dezinformacemi z Ruska a z Číny

1. 7. 2020

čas čtení < 1 minuta




Informační chaos v kyberprostoru, šíření lživých informací, manipulativních teorií a vyvolávání strachu z nesmyslů je vážným problémem v dnešní době všude, nikoliv jen v České republice. S Jakubem Kalenským z organizace Atlantic Council hovoří Bohumil Kartous o tom, do jaké míry je dnes Česká republika destabilizována lžemi a vyvoláváním strachu na internetu z Ruska a z Číny a zda na to země efektivně reaguje. Rozhovor se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od středy 1. července 2020.

Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Rozhovor Britských listů 297. Kdo jsou mezi Čechy šiřitelé dezinformací?

3. 7. 2020

čas čtení < 1 minuta


Výzkumná společnost STEM zjistila zajímavá data o šiřitelích dezinformací v České republice. Bohumil Kartous o tom hovoří s psychologem ze společnosti STEM Nikolou Hořejšem. STEM zjistil, že šiřitelé dezinformací v ČR nejsou sociálně ani ekonomicky deprivovaní. Hlavními dvěma kategoriemi jsou jednak "spontánní šiřitelé", kteří nerozumějí ničemu, a pak "experti", kteří jsou hluboce přesvědčeni, že vládne celosvětové spiknutí. Hlavní motivací šiřitelů dezinformací je zjevně potřeba být slyšen. Proto by se s nimi mělo hovořit a osvobodit je od bludů. Rozhovor se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 3. července 2020.

Analýza společnosti STEM je zde: https://www.stem.cz/siritele-dezinformaci/


Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Duda vyhrál prezidentské volby v Polsku

13. 7. 2020

čas čtení 1 minuta

Kreslený komentář z Polska: Nepočkáte na oficiální výsledky?


Andrzej Duda zvítězil v prezidentských volbách v Polsku. Podle výsledků zveřejněných v pondělí ráno dostal 51,2 procent hlasů poté, co byly sečteny skoro všechny, uvedla polská státní volební komise.

Jeho liberální oponent Rafał Trzaskowski dostal 48,8 procent hlasů.

Předseda polské Národní volební komise uvedl, že konečné oficiální výsledky budou oznámeny později, ale zdá se, že Duda dostal o půl milionu hlasů více než Trzaskowski, a tak je jeho vítězství nenapadnutelné. Avšak těsný výsledek může vyvolat stížnosti od opozice ohledně hlasovacích neregulérností a nerovných podmínek pro kandidáty.

Volební účast byla vysoká 68 procent.

Duda vedl konfliktní předvolební kampaň založenou na útocích proti LGBT komunitě. Pokud bude potvrzeno jeho vítězství, znamená to, že ultrapravicová populistická strana Právo a spravedlnost bude u moci po dalších několik let a dále oslabí zákonnost a nezávislost soudnictví, čímž se Polsko dostane do konfliktu s EU.

Informace z neděle večer

Z  průzkumu provedeného u východů z volebních místností pozdě v neděli večer vyplývá, že populista Andrzej Duda má nad liberálním vyzyvatelem Rafałem Trzaskowskim volební náskok menší než 2 procenta. Duda údajně získal 50,8 procent kdežto Trzaskowski 49,2 procent. Tyto údaje byly zveřejněny ve Varšavě v neděli kolem půlnoci, jenže tento průzkum má hranici omylnosti 2 procenta. Znamená to, že výsledek je nejistý a zřejmě bude znám až v pondělí odpoledne nebo až v úterý.

Výsledky těchto voleb jsou nesmírně důležité pro celé Polsko, zda se vydá cestou demokracie, anebo populismu a autoritářství. Budou nesmírně důležité z těchto důvodů i pro celou střední Evropu i Evropskou unii.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

Rozhovor Britských listů 295. Je nová kniha o Kunderovi komunistická?

26. 6. 2020

čas čtení < 1 minuta



Prozaik Jan Novák napsal rozsáhlou, kontroverzní knihu o Milanu Kunderovi. Je na hranici mezi dokumentem a fikcí. Vychází dnes, v pátek 26. června 2020. Paradoxně, argumentuje kritik Petr Fischer, stejně jako Kundera, ani Novák nezvládl přechod od modernismu k postmodernismu ani celkové rozvolnění veškerých hodnot. Jan Novák se nám snaží vnutit pevné hodnoty předchozí éry a paradoxně končí se svou knihou v ideologii, která hodně připomíná komunismus. O tomto a o dalších zajímavých problémech tohoto díla muví s Petrem Fischerem v tomto Rozhovoru Britských listů Jan Čulík. Rozhovor se vysílá Rozhovor se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 26. června 2020.

Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Nejlepší ochrana proti koronaviru je - větrání

9. 7. 2020

čas čtení 3 minuty



Dobr den,

nemyslíte, že by ta moje rada z 16. března nestála za zveřejnění,  píše Ladislav Myslík, v souvislosti s peticí vědců Světové zdravotnické organizaci, viz níže. Má pravdu, ale nejbezpečnější je být venku a nechodit mezi lidi do místností.(JČ)

- Světová zdravotnická organizace přiznala, že existují nové důkazy, že se koronavirus šíří vzduchem více, než se dosud usuzovalo. Den poté, co skupina vědců poukázala na to, že WHO podceňuje riziko šíření koronaviru vzduchem, konstatovala vysoká činitelka Světové zdravotnické organizace, že "přicházejí důkazy", že se koronavirus skutečně více šíří vzduchem, ale že to není definitivní. Benedetta Allegranzi zdůraznila v úterý v Ženevě, že "Možnost šíření koronaviru vzduchem na veřejnosti, především za velmi specifických podmínek, v přeplněných, uzavřených, špatně odvzdušněných prostorách, nelze vyloučit.  


Dobrý den,

dělám si žebříček opatření s nízkými náklady proti koronaviru. Na prvním místě větrání - ani svaz průmyslu nemá ve svých doporučeních

https://www.spcr.cz/muze-vas-zajimat/pravni-infoservis/13413-doporucena-opatreni-velkych-podniku-proti-sireni-koronaviru


a ani jezdící vlaky, ani MHD nemají otevřená okna. Copak je ochrana o rouškách? Je přece primárně o co nejmenší koncentraci virů v aerosolech, které vdechujeme.

Robert Mueller: Roger Stone je i nadále zločinec, a to právem

12. 7. 2020

čas čtení 4 minuty



Robert Mueller, mimořádný vyšetřovatel ruských zásahů do americké předvolební kampaně v roce 2016, zdůraznil v článku pro Washington Post, že v pátek omilostněný kamarád Donalda Trumpa, známý podvodník Roger Stone, je i nadále zločinec. Mueller píše:

Jsem nucen reagovat na tvrzení, že naše vyšetřování bylo nelegitimní, že naše motivy byly neférové a že Roger Stone byl obětí našeho úřadu. Vyšetřování ruských zásahů do amerických voleb bylo nesmírně důležité. Stone byl trestně stíhán a odsouzen, protože spáchal federální trestné činy. Zůstává odsouzeným kriminálníkem, a to právem.

Drsný rasismus na serveru Seznam.cz

10. 7. 2020 / Jan Čulík, Fabiano Golgo

čas čtení 1 minuta

Kde proboha na světě zveřejní seriozní zpravodajské médium výraz "migrant tmavé pleti"??  Kdyby ten násilník byl z USA, ze země, která produkuje milion sexuálních násilníků, napsal by Seznam "sexuální násilník bílé pleti"?

Jsou běloši skutečně takto pravidelně charakterizováni v českých médiích, když spáchají nějaký trestný čin? "Dívku znásilnil muž bílé pleti?"  Četli jste někdy něco takového na Seznamu.cz?

Jakou má relevanci barva kůže sexuálního násilníka?  On Seznam neví, že sexuální násilníci existují ve všech rasách? On Seznam neví, že když se na jeho stránkách dočteme, záměrně zdůrazněné, že nějaký trestný čin spáchal Arab nebo černoch, že to vytváří falešnou představu, že nebělošské rasy jsou zločinecké? V ČR páchají běloši daleko více trestných činů než neběloši. Avšak když trestný čin náhodou spáchá neběloch s muslimským jménem, tvrdý český rasismus šťastně rozkvete.

Seznam.cz: JSME DRSNÍ RASISTÉ A MÁME TO TAK RÁDI!

Rozhovor Britských listů 294. Mariánský sloup na Staroměstském náměstí je oktrojování dějin

23. 6. 2020

čas čtení 1 minuta




Po světě se odstraňují sochy zločinců a rasistů, v Praze naopak postavili kopii Mariánského sloupu, který byl výrazem jásotu habsburského režimu nad totálním vítězstvím absolutismu v českých zemích. Jak to máme interpretovat dnes, je postavení Mariánského sloupu vedle Husova pomníku výrazem pluralismu, anebo naopak znepokojujícím vítězstvím ultrapravicového křídla katolické církve, která zapomněla na svůj ekumenismus? A proč vlastně se takovéto kulturní války o náboženství, smysl historie, o rasismus a o ekologii v českém prostředí vedou? O tom mluví v tomto Rozhovoru Britských listů Jan Čulík s teologem a historikem Richardem Vlasákem. Rozhovor se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od středy 24. června 2020.

Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Koronavirus: Situace v USA se rychle zhoršuje, Trump si vzal poprvé na veřejnosti roušku

12. 7. 2020

čas čtení 3 minuty

- Údaje MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.  12.7.  bylo v ČR registrováno   13 115   nakažených (registrovaný nárůst za posledních 24 hodin  je 53 nových nákaz), v nemocnici bylo 137 osob a údajně celkem zemřelo 352 osob.   Potíž je, že v ČR se systematicky netestuje a netrasuje, ani v Karviné, postižené novou vlnou epidemie, takže těžko říct, jak je tomu ve skutečnosti s nákazou. Číslo R  je v ČR nyní  0.8. Číslo R vyšší než 1 znamená exponenciální šíření infekce.

- Kapénky koronaviru od nakažené osoby dokáží zůstat ve vzduchu déle než hodinu, varovala v neděli v britské televizi profesorka Wendy Barclay z Imperial College v Londýně. ZDE  

- Maďarsko zavádí nová pohraniční omezení a zavádí zákaz vstupu pro některé země. Občané z "červených" zemí nebudou do Maďarska mít přístup. Občané ze žlutých zemí budou muset projít zdravotní kontrolou na hranici a budou muset jít na čtrnáct dní do karantény, výjimku dostanou občané, kteří se budou moci prokázat dvěma negativními testy za posledních pět dnů. V "červené" kategorii jsou balkánské země jako Albánie, Kosovo, Černá Hora a sousední Ukrajina. Srbsko, Bulharsko, Portugalsko, Rumunsko, Rusko, Švédsko a Británie jsou ve žluté kategorii, zatímco Chorvatsko je zatím otevřeno.
https://twitter.com/BBCPolitics/status/1282262089281740800?s=20

- Jen v americkém státě Texas stoupl v sobotu počet nákaz o 10 351 na 250 462. Je to nejvyšší nárůst nákaz od začátku pandemie.

- Donald Trump se objevil na veřejnosti poprvé v roušce, během návštěvy ve vojenském zdravotním středisku Walter Reed National Military Medical Centre nedaleko Washingtonu. Dosud roušku nosit odmítal a zesměšňoval ty, kdo ji nosili.

- Hlavní americký epidemiolog dr. Anthony Fauci varuje stále otevřeněji, že se Amerika dostává s pandemií do velmi vážné situace. Avšak Trumpova vláda ignoruje varování vědců a expertů na veřejné zdraví a Fauciho umlčela, zrušila jeho televizní vystupování a už déle než měsíc nemá Fauci přístup do Bílého domu. Ve čtvrtek Trump dokonce řekl v televizi Fox News, že Fauci "je hodný člověk, ale dělá spoustu chyb." "Já s ním nesouhlasím," řekl Trump minulý týden. ZDE 

- COVID-9 dosud usmrtil nejméně 561 551 osob. Celkem, je ve 196 zemích světa registrováno nejméně 12 580 980 nákaz.

- Brazílie, druhá nejnakaženější země koronavirem po USA, zazamenala v sobotu 1071 dalších úmrtí na koronavirus. Celkem v Brazílii na koronavirus zemřelo 71 469 osob. Manželka Jaira Bolsonara Michelle Bolsonaro je také nakažena.

- Tisíce Izraelců v sobotu protestovalo v Tel Avivu proti tomu, jak vláda postupuje v koronavirové krizi. Došlo tam k násilným střetům s policií. Lidé protestují, že nemají příjem.

- Britská vláda vypracovala seznam dvaceti komunálních úřadů v Anglii, které čelí po uvolnění karantény největším ohniskům pandemie. Jsou to většinou multietnická mésta na severu Anglie, kde lidé žijí ve špatných sociálních podmínkách v několikageneračních rodinách v městech jako Bradford, Sheffield a Kirklees. Potenciálně na tato města bude uvalena karanténa stejně jako na město Leicester, kde už karanténa je.

- Jihoafrická republika potvrdila, že se počet nákaz za posledních čtrnáct dní zdvojnásobil na více než čtvrt milionu.

Podrobnosti v angličtině ZDE 

Předchozí průběžné zpravodajství ZDE

Rozhovor Britských listů 298. Koronavirus: Proč se v Karviné systematicky netestuje obyvatelstvo?

6. 7. 2020

čas čtení < 1 minuta



V Karviné je v současnosti podle informací MZ ČR 211 osob nakažených koronavirem na 100 000 obyvatel. Vede to k ostré a neférové kritice ostatních občanů ČR vůči lidem z Karviné, kteří se prý chovali neodpovědně. Ve skutečnosti se naopak odpovědně chovali, protože horníci vědí, že při nedodržování předpisů v dolech jde o životy. Ovšem navzdory koronavirové epidemii státní doly nikdy nezastavily provoz. Proč se v Karviné systematicky netestuje a netrasuje obyvatelstvo? Situace je "absolutní proval", zdůrazňuje v tomto rozhovoru Britských listů karvinský podnikatel Marek Beneš, jehož interviewuje Bohumil Kartous. Rozhovor se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od středy 8. července 2020.


Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Muhamed Duraković k pětadvacátému výročí masakru ve Srebrenici

12. 7. 2020

čas čtení 3 minuty

Bosňan Muhamed Duraković ze Srebrenice, kterého jsme nedávno interviewovali v Rozhovoru Britských listů o tom, jak se zbavit strachu ze smrti - z jeho třídy na střední škole, kde bylo 24 žáků, přežili jen tři. Bylo mu tehdy sedmnáct let -


- byl v sobotu interviewován k pětadvacátému výročí vyvraždění osmi tisíc bosenských muslimských chlapců a mužů v Srebrenici v televizi Al Jazeera:

Pozůstatky více než 1000 obětí masakru stále ještě nebyly objeveny



Mirna Šolić k tomu píše:

Osobně znám lidi, kteří prošli tímto peklem. Naštěstí pan Fikret Alić známý z té fotografie (viz zde záhlaví článku), je v pořádku a vede víceméně normální život.

Měli bychom přestat používat ten výraz "už nikdy znovu" - z respektu pro ty, kteří to "znovu" přežili. Je to fráze a fráze diskreditují své uživatele. Ta fráze je příliš často ve dvacátém a v jednadvacátém století užívána a ztratila svůj význam. Myslí to lidé, kteří tu frázi užívají, opravdu vážně?

Někdo právě řekl, že letošní připomínka genocidy v Srebrenici byla zatím ze všech nejhorší. Našly se další kosti, ale mentálně se za posledních pětadvacet let nezměnilo nic. Pokračuje plytká debata, zda to vůbec byla genocida či ne, namísto toho, aby se přiznalo, že k tomu došlo. Handkeho Nobelova cena, a tak dál.

S těmi, kteří přežili, se zachází jako s traumatizovanými obětmi, jimž by měla být dána možnost mluvit, ale ve skutečnosti je nikdo nebere vážně. To je dehumanizace a vylučování, k němuž ovšem nedochází jen v tomto bosenském případě.

Genocida se tam nepovažuje za legálně určenou skutečnost, ale za něco emocionálního, a emoce jsou vždycky předmětem interpretace. Něco "závažného", "to" se stalo, ale je nesmírně obtížné vyjádřit, co to  "to" je. A ano, Dayton hrál velkou roli.

Viz níže:

Proč se pořád srážejí vlaky II

9. 7. 2020 / Jan Molič

čas čtení 9 minut

U Perninku a čelně. Nejméně dva lidé zemřeli a zraněných jsou desítky. Ačkoli zatím není znám důvod srážky, tak předpokládám, že vinu nese lidský faktor, čili věčně ohraná písnička „strojvedoucí přehlédl návěstidlo“. Vloni jsem na toto téma napsal článek Proč se pořád srážejí vlaky, kde jsem se ptal, jak je to možné, že se táž příčina opakuje už 140 let, proč s tím nikdo nic nedělá, navíc v době IoT sítí? Napsal jsem pak ještě na patřičná místa v SŽDC, odkud jsem kupodivu dostal velmi obšírnou odpověď.

Odpověď SŽDC v kostce: a) na zabezpečení nejsou peníze a b) zabezpečení znamená snížení propustnosti tratě.

Šéf Správy železnic, Jiří Svoboda, ostatně potvrdil, že trať u Perninku má nejnižší stupeň zabezpečení. „Žádnou zabezpečovací techniku takováto trať nemá, vše je postaveno na lidském faktoru – konkrétně komunikaci mezi dispečerem a strojvedoucím. Ten má vždy ohlašovací povinnost o tom, kde se nachází a případně, zda může odjet,“ vysvětlil.

Chápu, že nejsou peníze. Pak ale jsou věci, které nechápu:

Trump znovu zaútočil na nezávislost amerického soudnictví

11. 7. 2020

čas čtení 1 minuta

Trump zrušil vězeňský trest pro svého přítele, stoupence a podvodníka Rogera Stonea. Ten byl odsouzen na tři roky a čtyři měsíce do vězení za trestné činy spojené s vyšeřováním zásahů Ruska do amerických prezidentských voleb r. 2016.

V pátek večer kritizoval v prohlášení Bílý dům trestní stíhání Roberta Stonea za trestné činy spojené s "ruským hoaxem".

Stone, 67, byl odsouzen v listopadu 2019 za to, že blokoval vyšetřování Kongresu, zda se prezidentská předvolební kampaň Donalda Trumpa spikla s Ruskem ve snaze zvítězit v prezidentských volbách roku 2016. V únoru byl odsouzen ke 40 měsícům vězení a měl se dostavit do vězení v úterý.

Nebylo to neočekávané, ale Trumpova milost pro Stonea jen zvýší znepokojení jeho kritiků, poukazujících na to, že Trumpova vláda ovlivňuje soudnictví s cílem ochraňovat prezidenta a jeho kamarády.

Independent: Novináři - i řadoví občané - jsou v USA brutálně terorizováni policií

11. 7. 2020

čas čtení 1 minuta

Toto je titulní strana sobotního britského deníku Independent. Jeho hlavní reportér v USA Andrew Buncombe byl zatčen, když sledoval demonstrace v americkém městě Seattle. Stál na pokraji parku, vyčištěného od demonstrantů policií, který byl uzavřen policejní páskou. Stál mimo tuto pásku, sám. Policista mu nařídil, aby odešel, Buncome mu ukázal svůj oficiální novinářský průkaz a vysvětlil mu, že má právo tam být. Byl brutálně zatčen, spoután, uzamčen do želez a držen bez sociálního distancování v přecpaných celách. V dlouhém článku v deníku Independent líčí otřesnou situaci v amerických věznicích, kde jsou terorizovány tisíce lidí bez jakékoliv pomoci. "Já jsem v pořádku, jsem středostavovský novinář, běloch, Angličan, za něhož se postaví instituce s mocnými právníky. Ale co všichni ti ostatní, jimž nikdo nepomůže? Co všichni ti věznění bezdomovci?"

Buncome byl obžalován z trestného činu, že se "nerozešel". (Stál u policejní pásky sám.) Bude mít v USA soudní proces. Byl propuštěn z policejní vazby po deseti hodinách.

Solidaritu - s odkazem na text děsivého  Buncombova článku - vyjádřil i hlavní reportér televize BBC v USA John Sopel, viz níže:


30625

ČR díky svým "nadstandardním" vztahům Číně platila, i když jí před tím poskytla dar

Kolik Čína darovala jednotlivým evropským zemím ochranných pomůcek během nástupu koronavirové krize?

9. 7. 2020 / Bohumil Kartous

čas čtení 1 minuta



Analýza - Demaskováno: Pomoc Číny Evropě během koronavirové krize (Masks Off: Chinese Coronavirus Assistance in Europe), kterou vypracovala Alliance for Securing Democracy and Asia Program za podpory German Marshall Fund, ukazuje na datech dostupných z veřejných zdrojů, kterým zemím Čína darovala během března dubna 2020 zdravotnickou pomoc ve formě ochranných potřeb nebo přímé zdravotnické asistence.

Analýza pracuje s daty o darech velkých čínských firem, nepokrývá dary menších společností, nelze ji tedy brát jako vyčerpávající. Přesto z ní lze velmi dobře odvodit hlavní toky pomoci z Číny ve formě darů.

Je velmi zajímavé, že Česko a Slovensko mezi zeměmi, které získaly takovou pomoc, vůbec nefigurují. V rámci EU jde společně s Chorvatskem o jediné země, které darovanou pomoc z Číny, kterou lze z veřejných zdrojů zachytit, neobdržely.


Lidé z okolí prezidenta Zemana se dlouhodobě snaží předstírat, že Česko udržuje s Čínou nadstandardní vztahy a že Čína bude v ČR investovat. Ve skutečnosti jsou čínské investice naprosto mizivé, mnohem menší než investice Tchaj-wanu.

Bolsonarova továrna na fake news

10. 7. 2020 / Fabiano Golgo

čas čtení 3 minuty

Foto: Carlos Bolsonaro ve své "Kanceláři nenávisti" v brazilském prezidentském paláci

Facebook vymazal 35 účtů, 14 stránek a 1 skupinu. Zlikvidoval také 38 účtů na Instagramu, přímo spojených s brazilským prezidentem Jairem Bolsonarem a jeho třemi nejstaršími syny.

Většinu stránek, které Facebook vymazal, spravoval Tercio Arnaud Tomaz, přímý poradce prezidenta Bolsonara. Je placen z veřejných peněz, aby pracoval jako administrátor některých profilů, které šířily lživé "zprávy" a útoky proti Nejvyššímu soudu. Je také členem takzvané "Kanceláře nenávisti", kterou řídí prezidentův syn Carlos Bolsonaro.

Merkelová: Lžemi a nenávistí nad pandemií nezvítězíme. To dokazuje neefektivnost populismu

10. 7. 2020

čas čtení < 1 minuta

Angela Merkelová během projevu po převzetí německého předsednictví Evropské unie:

"Jak to právě prožíváme, lžemi a dezinformacemi není možno bojovat proti pandemii. Ani se proti ní nedá bojovat nenávistí a jejím vyvoláváním.  Jasně to odhaluje hranice populismu a neefektivitu popírání základních pravd. V demokracii potřebujeme pravdu a otevřenost. Ty jsou charakteristickým rysem Evropy a tyto rysy bude také Německo prosazovat během svého předsednictví Evropské unii." 

Video níže:

Otřesné české soudy. Chcete skutečně v takovéto zemi žít?

7. 7. 2020

čas čtení < 1 minuta

Muž v době nouzového stavu ukradl pět housek, půjde na rok a půl do vězení

ČTK

Muže, který v Brně v době nouzového stavu ukradl v obchodním domě pět kusů pečiva, krajský soud poslal za krádež na 1,5 roku do vězení. Muž původně dostal od brněnského městského soudu trest dva roky vězení, krajský soud mu ho po odvolání snížil. Rozsudek je pravomocný. Muži kvůli nouzovému stavu v době spáchání krádeže hrozilo až osm let vězení.

Kompletní článek ZDE

Rozmetávání prachu z rozdrceného kamene na pole by odstranilo z ovzduší velké množství CO2

10. 7. 2020

čas čtení 4 minuty

 

Rozmetávání prachu z rozdrceného kamene by z ovzduší odstranilo každoročně miliardy tun kysličníku uhličitého. Vyplývá to z první podrobné globální analýzy této techniky.

Chemické reakce, které probíhají při rozkladu miniaturních fragmentů, kamení blokují během několika měsíců CO2 vazbou v uhličitanech a někteří vědci argumentují, že toto je zřejmě nejefektivnější a nejrychlejší způsob odstraňování kysličníku uhličitého z atmosféry.

Vědci ovšem zdůrazňují, že prvotní a nejdůležitější akcí musí být omezení spalování fosilních paliv, jímž se do ovzduší vypouští CO2. Avšak vědci také vědí, že z ovzduší je naléhavě nutno odstranit obrovské množství CO2.

Hospodaření OSBL za květen 2020

8. 6. 2020

čas čtení 1 minuta

V květnu 2020 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 57 283.03 Kč,  výdaje byly 64 731,50 Kč.

MNOHOKRÁT děkujeme všem věrným čtenářům, kteří na provoz Britských listů finančně přispívají, - ale jak vidíte z výše uvedeného grafu,  směřujeme k nule. Trvale potřebujeme poněkud vyšší, pravidelnou finanční podporu. Děkujeme.

Potřebujeme normálně cca 80 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. 

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.


Brexit | Brexit - vše | Koronavirus | Oligarchie | PPF | Donald Trump | Česká republika | Globální oteplování | Bezdomovectví | USA | Životní prostředí | Jan Palach | Náboženství | Filmový festival Karlovy Vary 2018 | Islám | Česká politická scéna | Ekologie | Velká Británie - politika a společnost | Pro stoupence czexitu | EYE - Evropské setkání mladých | Babiš | Iracionální nenávist v České republice | Rozhovory Britských listů | Filmový festival Karlovy Vary 2017 | Filmový festival Karlovy Vary 2016 | V Londýně zvolili muslimského primátora labouristu Sadiqa Khana | Panama Papers | Násilné útoky v Bruselu, 22. března 2016 | Žhářský útok na pražské centrum Klinika | Sexuální útoky v Kolíně nad Rýnem | Útoky v Paříži, listopad 2015 | Imigrace do Evropy | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Český film | Útok na časopis Charlie Hebdo | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák | Sdělovací prostředky | Sdělovací prostředky | Sdělovací prostředky
22531