Rozhovor Britských listů 368. Povede děsivá nekompetence státu k ozdravění společnosti?

2. 3. 2021

čas čtení 1 minuta



Psycholog David Unger nachází v katastrofálně neefektivní reakci českých úřadů a české společnosti na koronavirovou pandemii některé typické problémy, které vidí u svých pacientů. V diskusi s Janem Čulíkem se pokouší o návrh konstruktivního řešení, jak by se nynější rozval českého státu dal napravit. David Unger vidí v nynější totální krizi optimisticky pobídku k radikální nápravě nefunkčnosti českých státních struktur v blízké budoucnosti. Má pravdu? Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od středy 3. března 2021.


Mezitím v Absurdistánu 165:

Polská politická, soudní, církevní i podnikatelská korupce

2. 3. 2021 / Tomasz Oryński

čas čtení 12 minut

Foto: Daniel Obajtek

Zdá se, že plán vytvoření nového superhrdiny strany PiS v naději, že se z něj stane nový předseda vlády, byl vykolejen, poté, co generální ředitel firmy Orlen Daniel Obajtek obdržel ocenění od provládních novin i z trapně slizkých projevů chválících jeho manažerskou genialitu (více v kapitole z minulého týdne). Je pravda, že se začalo mluvit o jménu Daniela Obajtka, ale zdá se, že ne tak, jak by strana  PiS očekávala. Média a internet pečlivě zkoumaly Obajtkovu obchodní genialitu a kladly nepříjemné otázky jako „jak je možné, že ušetřil více peněz, než vydělal, pokud věříme jeho finančním prohlášením?“ nebo „jak to, že se firmě Orlen pod tak skvělým vedením už se nedaří tak dobře jako dřív?“.

 16637

Průběžné zpravodajství:

Vědci varují, že kolem 15 procent dětí trpí dlouhým covidem!

2. 3. 2021

čas čtení 7 minut

SITUACE SE ZHORŠUJE. ZŮSTAŇTE DOMA! BABIŠ MUSÍ UZAVŘÍT MONTOVNY


- Britští vědci varují, že je nutno vzít v potaz skutečnost, že z dat zveřejněných britským vládním statistickým úřadem  vyplývá, že až 13 procent dětí pod 11 let a asi 15 procent dětí ve věku 12-16 let trpělo pět týdnů  po potvrzené nákaze covidem nejméně jedním koronavirovým symptomem. Britský statistický úřad ovšem testuje domácnosti podle náhodného vzorku. Tyto informace jsou alarmující, pokud by se děti měly vrátit do školy, vzhledem k tomu, že vakcína pro děti neexistuje. ZDE  

- - Brazilská varianta koronaviru P1, která se rozšířila v tamějším městě Manaus a byla nyní identifikována u šesti lidí v Británii, dokázala znovu nakazit v městě Manaus 25 až 61 procent lidí, kteří už covid-19 měli. ZDE  


Počet registrovaných nakažených v ČR  dosáhl počtu 1 252 242  osob. V pondělí 1.3. bylo v ČR zaznamenáno dalších  12 150  nových denních nákaz.  Zemřelo 20 701 lidí, to je denní nárůst o 232 mrtvých.   V nemocnicích je 7049 lidí, to je nárůst od včerejška o  668 osob.  MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.

V neděli bylo v ČR očkováno jen 18 852 osob! Ukončeno bylo očkováníjen  u 2941 osob! (Celkem bylo od začátku očkování proočkováno 674 040  dávek, to je přibližně tolik dávek kolik se v Británii očkuje za cca den a půl.) Pro srovnání: V Británii bylo naočkováno první dávkou více než 20 milionů lidí, tedy 30 procent obyvatelstva.


"Kráva nejsem..."

2. 3. 2021 / Milan Kohout

čas čtení < 1 minuta

Nechápu, proč pořád Češi někam v době pandemie létají a cestují, proč nejsou doma a tím nepomůžou zabránit šíření viru po celém světě, píše Milan Kohout.

Zde je můj komentář k článku z nějakých českých novin:

"Na ostrově koronavirus není, já jsem jim ho přivezla, ale kráva nejsem...”

Rozhovor Britských listů 367. Uzavřete montovny, nebo bude apokalypsa

25. 2. 2021

čas čtení 1 minuta



"Montovny, to je součást českého náboženství, tak jako v Polsku jsou to kostely, na které nemůže nikdo sáhnout, tak v Česku se zdá, že jsou to montovny. Škoda, že neexistuje mistrovství světa v tom, proč něco nelze udělat, protože v tom by Češi určitě vyhráli."

Jan Čulík mluví s matematikem a dramatikem Reném Levinským z CERGE-EI o stále se zhoršující apokalyptické koronavirové situaci v České republice. Vyhlídky jsou opravdu chmurné: Vláda jedná nekompetentně pokud jde o lockdown i o očkování. Co teď? Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 26. února 2021.

 16730

Jemen: 16 milionů lidí hladoví a 400 000 dětí je ohroženo smrtí hladem

2. 3. 2021

čas čtení 2 minuty

Foto: Jedenáctiletá Sadia Ibrahim Mahmud, která zemřela na podvýživu

Jedenáctiletá Sadia Ibrahim Mahmud byla tak slabá, že nemohla ani posunout přikrývku, na svém vyzáblém těle.

"Chci se uzdravit, a chci chodit do školy," řekla, její hlas nebyl silnější než šepot. Později se mnou promluvila na chodbě její matka: "Saida nikdy nebyla ve škole. V naší vesnici škola není. Ale přísahám Bohu, jestli přežije, postavím školu sama."

To se nestalo. Sadia za několik dní zemřela.

Tento strašlivý příběh se po celém Jemenu opakuje každý den. 16 milionů lidí - polovina obyvatelstva země - hladoví.

Čím více se situace v Jemenu zhoršuje, tím více britská vláda snižuje svou humanitární pomoc. Na rok 2021 ji snížila o 50 procent. Británie však prodává zbraně Saúdské Arábii, která jimi Jemen bombarduje:

Reportéři bez hranic žalují saúdského korunního prince za zločiny proti lidskosti spáchané pronásledováním novinářů

2. 3. 2021

čas čtení 1 minuta

 

Saúdský korunní princ Mohammed bin Salman a další vysocí činitelé saúdského režimu byli obviněni ze spáchání zločinů proti lidskosti. Žalobu proti nim podali v Německu Reportéři bez hranic. organizace bojující za svobodu tisku.

Pětisetstránková žaloba, podaná německé spolkové prokuratuře v městě Karlsruhe, se soustřeďuje na "rozšířené a systematické" pronásledování novinářů v Saúdské Arábii, včetně svévolného věznění 34 tamějších novinářů a vraždy Džamala Chašákdžího, komentátora listu Washington Post.

Geniální úspěch brexitu

2. 3. 2021

čas čtení < 1 minuta

Toto je nyní papírování, jakého je zapotřebí k odeslání jediné zásilky zboží z Británie do EU. Dřív nebylo papírování žádné. Veterinární inspekce nyní stojí 100 000 liber ročně, dříve nebyly. Velmi nákladné pro zavedené podniky, ochromuje to malé firmy. Napsali jsme stížnost vládě, žádná reakce...


.

 16727

Reuters: Babiš odmítá uzavřít montovny

1. 3. 2021

čas čtení 2 minuty


Takto v pondělí odpoledne cituje mezinárodní list Guardian tiskovou kancelář Reuters o Babišově novém, nedostatečném lockdownu:


Přísnější lockdown zaveden v České republice uprostřed nejhoršího  nárůstu případů na celém světě


ČR v pondělí zpřísnila uzavření země a posílila policejní přítomnost k omezení pohybu po zemi. Česká vláda zápolí s nejhorší vlnou covidových infekcí na celém světě.

Premiér Andrej Babiš oznámil přísnější opatření minulý týden. Uvedl, že nemocnice se blíží kolapsu, protože počet vážně nemocných pacientů rychle dosáhl rekordů.

Více než 75 procent uprchlíků ze Sýrie trpí posttraumatickým syndromem

1. 3. 2021

čas čtení 1 minuta


Britská charitativní organizace Syria Relief požaduje větší investice do psychologických služeb pro uprchlíky v řadě zemí světa poté, co zjistila, že většina uprchlíků ze Sýrie, deset let po začátku tamější občanské války, trpí posttraumatickým syndromem (PTSD). Syrští uprchlíci v zahraničí i lidé, kteří jsou stále v Sýrii, ale byli vyhnáni ze svých domovů, nemají žádnou podporu od psychologů.

Jak z pandemie? Rozsáhlými investicemi do ekonomiky, především v ekologické oblasti

1. 3. 2021

čas čtení 4 minuty

Moderátorka: Covid na mnoha úrovních odhalil drsnou sociální nerovnost v této zemi. A dnes zveřejněná analýza to jen potvrzuje, že?

Miatta Fahnbulleh, ředitelka New Economic Foundation: Přesně. Už před pandemií  jsme měli situaci, kdy téměř polovina černošských a etnických menšinových rodin žila v chudobě. V bělošských rodinách je to dvacet procent. Tito lidé už před pandemií měli pravděpodobněji špatně placená a nejistá zaměstnání. A pandemie to jen zhoršuje. To, čeho jsme svědky, je, že nejzranitelnější lidi, ti, kteří mají největší problémy, jsou těmi, na které to dopadá nejtvrději.

Od minuty 3.00:

 

30649

Babiši, uzavři montovny. Jedině tak zabráníš navršení hor mrtvol

28. 2. 2021 / Jan Čulík

čas čtení 4 minuty


Česká vláda musí bezodkladně uzavřít montovny, než bude pozdě. Podobně jako britský premiér Boris Johnson po celý minulý rok, česká vláda jednala vůči pandemii dosud vždy pozdě, chaoticky a neefektivně. To musí skončit, jinak dojde v ČR k nezadržitelné katastrofě. Vzhledem k tomu, že při nynějším českém reprodukčním čísle R se počet nákaz za týden zdvojnásobuje, bez uzavření montoven se začnou za týden dva vršit tak obrovské hory mrtvol, že vláda bude muset montovny uzavřít i pak, ale už bude pozdě. Jakmile se vrší mrtvoly, vraždění pandemie už je v plném rozjezdu, protože lidé už jsou nakaženi a k hromadným úmrtím pak dochází až za následující měsíc.

To, že se vrší mrtvoly, je proto už neklamnou známkou, že za dva tři týdny se jich bude vršit ještě daleko víc.

 

 16723

COVID a čtvrté znevolnění

1. 3. 2021 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Foto: Wikimedia Commons. Licence: Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International.

Zhruba polovinu současných sociálních kontaktů lidé realizují v soukromí, druhou polovinu v zaměstnání. Ačkoliv omezování soukromých kontaktů vykazuje v ČR stále značné rezervy, největší rezervoár pro "skřípnutí" pandemie nalezneme v oblasti pracovních kontaktů. Avšak univerzální ministr Havlíček spolu s Hradem tvoří ohromné hlásné trouby lobbistů, kteří si nepřejí uzavřít průmyslové podniky, i kdyby to mělo znamenat konec světa. - A premiér Babiš navíc označil odborářského předáka Středulu, který prosazuje lockdown v průmyslu, za "největší ohrožení české ekonomiky".

30372

Uzrál čas na generální stávku

Kdo vlastně řídí zemi: Strakovka, anebo průmyslové koncerny a jejich poskoci?

1. 3. 2021 / Daniel Veselý

čas čtení 6 minut

Česká republika po chaotickém hašteření celé politické reprezentace vstupuje do děravého třítýdenního lockdownu. Proč děravého? Protože ti, kdo žijí v podzámčí, musí opět zatnout zuby a volky nevolky se novým opatřením podrobit, zatímco průmyslové koncerny a jejich podržtašky včetně prezidenta Zemana mohou slavit triumf. Montovny, kde se viru tak náramné daří, pojedou bez jakýchkoliv omezení dál, jako by se nechumelilo.

 16622

Hospodaření OSBL za leden 2021

13. 2. 2021

čas čtení 1 minuta

V lednu 2021 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 57 121.39 Kč výdaje byly  61 731.50  Kč. Zůstatek ke konci ledna byl 86 808.55 Kč.

Děkujeme mnoha čtenářům za  finanční podporu v měsíci lednu 2020. Bohužel (trochu předvídáme) v únoru 2021 zatím počet příspěvků docela výrazně poklesl. Prosíme, přispějte.

MNOHOKRÁT děkujeme všem věrným čtenářům, kteří na provoz Britských listů finančně přispívají -  trvale potřebujeme pravidelnou finanční podporu. Děkujeme.

Potřebujeme normálně cca 80 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. IBAN: CZ4455000000001001113917

Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. 

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

 

O temnotě středověku a jeho moderním dědictví

1. 3. 2021 / Boris Cvek

čas čtení 5 minut


Středověk bývá často považován za „dobu temna“. Je to osvícenský přístup, který vidí dějiny tak, že se do temnoty středověku vlomila vzdělanost antiky, která postupně porazila křesťanství a dala vzniknout moderní vědě a osvětě. Ve skutečnosti jde z velké části o sebepotvrzující se propagandu v politickém boji galileovské a osvícenské vědy s církví.

 16518

Průběžné zpravodajství:

Británie registrovala brazilskou variantu koronaviru z města Manaus

1. 3. 2021

čas čtení 5 minut

SITUACE SE ZHORŠUJE. ZŮSTAŇTE DOMA! BABIŠ MUSÍ UZAVŘÍT MONTOVNY

Počet registrovaných nakažených v ČR  dosáhl počtu 1 240 051  osob. V neděli 28.2. bylo v ČR zaznamenáno dalších  4557  nových denních nákaz (o víkendu se řádně netestuje, je to neuvěřitelné, vzhledem ke krizi).  Zemřelo 20 469 lidí, to je denní nárůst o 130 mrtvých.   V nemocnicích je 7049 lidí, to je nárůst od včerejška o  51 osob.  MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.

V neděli bylo v ČR očkováno jen 2608 osob! Ukončeno bylo očkování u 799 osob! (Celkem bylo od začátku očkování proočkováno 653 206  dávek, to je přibližně tolik dávek kolik se v Británii očkuje za cca den a půl.) Pro srovnání: V Británii bylo naočkováno první dávkou téměř 20 milionů lidí, tedy 30 procent obyvatelstva.

Počet nákaz na milion obyvatel - posledních 7 dní:



Počt úmrtí na milion obyvatel - posledních 7 dní:


- Brazilská varianta, objevená nyní v Británii, zřejmě znamená, že ani v létě nebude možno cestovat do zahraničí. Objevení šesti případů brazilské varianty v Británii vyvolává požadavky, aby bylo ještě více omezeno cestování do zahraničí z Británie. Už nyní musejí cestují ze 33 nejpostiženějších zemí se po příletu do Británie uchýlit do vládních hotelů na čtrnáct dní a zaplatit za to 1750 liber. Ve Skotsku to platí pro cestující ze všech zemí světa.

- Vakcína firem Pfizer/BioNTech je zřejmě méně účinná pro lidi trpící obezitou. Organismus obézních zdravotníků vyprodukoval v reakci na druhou vakcínu jen asi polovinu imunitních protilátek než zdraví lidé, zjistili italští výzkumníci. Může to znamenat, že lidé trpící imunitou budou potřebovat třetí dávku vakcíny. Z předchozího výzkumu vyplývá, že lidé s BMI vyšším než 30 jsou ohroženi úmrtím na covid o téměř 50 procent více než ostatní nakažení a jejich riziko hospitalizace se zvyšuje o 113 procent. ZDE

- Koronavirová pandemie v Británii silně podpořila vzájemnou solidaritu mezi lidmi. 12,4 milionu lidí se účastnilo dobrovolnických akcí na pomoc spoluobčanům. Navzdory tomu, že před pandemií byla Británie v důsledku brexitu absolutně rozhádaná, pandemie lidi sjednotila a vyvolala mezi nimi obrovskou vlnu vzájemné solidarity. ZDE  
 

 16637

Frustrace, vztek i dezinformace. Zdravotníci se během pandemie stali terčem

1. 3. 2021

čas čtení 21 minut

Nenávistné útoky míří na nemocnice i personál zdravotnických zařízení. Veřejné výzvy k agresi vůči zdravotníkům se stále častěji objevují na dezinformačních webech i v řetězových emailech. Opakovaně k nim vyzývá také poslanec Lubomír Volný, který již dříve na svém facebookovém profilu tvrdil, že lékaři pečující o pacienty s covid-19 „vědomě vraždí“, pokud nepoužívají neschválenou a neověřenou léčbu v podobě přípravku Isoprinosine, antiparazitika pro zvířata ivermectin nebo infuze s vitamínem C. V zahraničí již došlo na výhrůžky smrtí nebo dokonce fyzická napadení zdravotníků právě v souvislosti s pandemií, píše Ludmila Hamplová.

Obrovské fyzické i psychické vyčerpání, velký příval pacientů ve vážném stavu, jejichž počet se nesnižuje, omezený počet lůžek, ale také velký počet odsloužených hodin navíc, často za hranicí zákoníku práce, to je každodenní realita práce zdravotníků v době pandemie covid-19. K řadě stresových faktorů se přidává další. Zdravotníci se stali terčem frustrace a vzteku ze strany veřejnosti a jako katalyzátor nenávistných reakcí působí dezinformace, které se snadno a rychle šíří po sociálních sítích i v řetězových emailech. Intenzita agresivních zpráv v češtině v posledních týdnech narůstá a je možné, že spolu s tím, jak roste frustrace společnosti se současnou situací, ještě bude narůstat.

Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

 16724

Neumlčené svědomí podmanivého básníka

1. 3. 2021 / Pavlína Antošová

čas čtení 7 minut

 

Když 1. března 1971 v Českých Budějovicích zemřel šedesátiletý František Hrubín, uzavřel se vroucný život, prostoupený nepřeberným vnitřním bohatstvím. Zároveň však setrval otazník nad rozporem, který volal po otevřeném vyjádření bohemistů i historiků (a samozřejmě špičkových novinářů) – ale ti jej v té době veřejně zhodnotit nemohli.

 16447

Koronavirus: Situace ve Španělsku

1. 3. 2021

čas čtení 3 minuty

 


Podle listu El País a jeho mimořádného zpravodajství o covidu 19, „Španělsko se dostalo s covidem 19 do extrémě riskantní situace, když četnost nákaz dosáhla 235 případů na sto tisíc obyvatel (2021).: Ačkoli Španělsko neustále čelí nebezpečí, které tento virus představuje: „Ministerstvo zdravotnictví zaznamenalo v posledních 24 hodinách 7 461 nových nákaz a 443 úmrtí“ (El País, 2021). Z tohoto důvodu, ačkoli Španělsko se necítí být v extrémně riskantní situaci, je pravdz, že „31,5% lůžek JIP zabírají pacienti s coronavirem (El País, 2021), napsala pro nás Irene Sánchez Perez. Do češtiny přeložil František Řezáč.


 16518

Případ ivermektin: Serendepity je šťastná náhoda

1. 3. 2021 / Michal Giboda

čas čtení 11 minut

K tomu však: Frustrace, vztek i dezinformace. Zdravotníci se během pandemie stali terčem

Ta ve vědě přináší neočekávatelné a nepředvídatelné objevy. Serendipita (též serendipity) označuje „šťastnou náhodu“ či „příjemné překvapení“. Výraz vytvořil Horace Walpole roku 1754. V dopisu příteli vysvětloval neočekávaný objev, který učinil, a odkazoval se na perskou pohádku Tři princové ze Serendipu. Princové v ní dílem náhody i své prozíravosti objevovali věci, po kterých nepátrali. Slovo serendipita se obvykle objevuje v dějinách vědeckých objevů. Učinili je jedinci, kteří jsou schopni vidět mosty tam, kde ostatní vidí díry, a spojovat věci kreativně na základě postřehnutí významných vazeb. V medicíně to může být nový lék nebo aplikace dávno známého léku v léčbě nových onemocnění.

 16578

Sebevražedné myšlenky a jak vyhledat pomoc

1. 3. 2021 / Kateřina Duchoňová

čas čtení 7 minut

 

V posledních týdnech se ve své praxi u pacientů čím dál více setkávám se sebevražednými myšlenkami nebo s lidmi, kteří již mají nedokonané sebevražedné pokusy za sebou. Netýká se to jen dospělých, ale i adolescentů a dětí!

Současná pandemická situace je sama o sobě velkým náporem na psychiku a nezlehčují to ani chaotická a nedůsledně dodržovaná vládní opatření. Koronavirus se šíří dále, včetně nových a mnohem nebezpečnějších mutací, očkování vázne a nejistota zatím nebere konce. I v těch nejtěžších chvílích se vždy dá najít nějaké řešení!

Jestliže se u vás objeví výrazně zhoršená psychika včetně sebevražedných myšlenek, potřebujete okamžitou pomoc a bojíte se, že si nedokážete pomoci sami, potom udělejte následující kroky:

Rozhovor Britských listů 360. S kamerou proti úzkostným stavům

5. 2. 2021

čas čtení < 1 minuta



Ve spolupráci s arteterapeutkami z Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích bude spolupracovnice Britských listů a doktorandka Aberystwythské univerzity ve Walesu Dominika Švecová zahajovat v nadcházejících týdnech v Praze filmově-videoterapeutická sezení s klienty, trpícími úzkostnými stavy, kteří budou pod jejich vedením pro terapeutické účely natáčet vlastní krátké filmy. Jan Čulík s Dominikou Švecovou hovoří o tomto projektu. Přihlašte se! Tento Rozhovor Britských listů se vysílá v Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 5.února 2021.


Rozhovor Britských listů 366. Chtějí v ČR skutečně vyvraždit všechny starší lidi?

23. 2. 2021

čas čtení < 1 minuta



O neuvěřitelně katastrofální koronavirové situaci v ČR a neschopnosti a nečinnosti českých úřadů hovoří Jan Čulík s imunologem Václavem Hořejším. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od středy 24. února 2021.

Rozhovor Britských listů 364. Necháme Česko zbankrotovat výstavbou nových Dukovan?

17. 2. 2021

čas čtení 1 minuta



Jan Haverkamp, odborník organizace Greenpeace na jadernou problematiku, upozorňuje, že bezpečnostní opatření vyžadovaná mezinárodně i Evropskou unií pro výstavbu nových jaderných reaktorů jsou nyní tak rozsáhlá a nákladná, že si je nemohou žádné firmy ani státy dovolit a podniky, které se ještě dnes na Západě snaží postavit novou jadernou elektrárnu, z těchto důvodů krachují. Česká republika si proto v žádném případě nebude moci dovolit vybudovat Dukovany 5 a všechny řeči o tom jsou nesmysl. Přitom je už dnes výroba obnovitelné energie levnější než uhlíkové zdroje. Česká vláda musí vypracovat strategii pro přechod na obnovitelnou energii. Ta je realistická, neexistuje žádná jiná cesta. Jan Čulík hovoří s Janem Haverkampem v tomto Rozhovoru Britských listů, který se vysílá v Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od středy 17. února 2021.


Rozhovor Britských listů 359. Zdravotní sestra: Jak může někdo zlehčovat tu hrůzu v nemocnicích?

2. 2. 2021

čas čtení 1 minuta



"Nikdy nepochopím, že lidi jdou na demonstrace bez roušek, že říkají, že tady ta hrůza v nemocnicích, že neexistuje, že covid neexistuje. Ta nemoc je těžká, existuje, může postihnout každého a je zákeřná. To, že jste mladý sportovec, neznamená, že to přežijete. Ta nemoc si prostě vybírá podle nějakého klíče, který my neznáme. Může to postihnout každého. Úplně každého. Mně strašně vadí a ubližuje, že to utrpení těch lidí někdo zlehčuje."

Jan Čulík hovoří s Martinou Hvozdenskou, zdravotní sestrou z Krajské nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně, o jejích zkušenostech s covidem. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá v Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od středy 3.února 2021.

K tomu:



Rozhovor Britských listů 365. Koronavirus: Vás léčit nebudeme, protože tu máme potřebnější

18. 2. 2021

čas čtení 1 minuta



Česká republika se opět dostala do palcových titulků mezinárodního tisku. V ČR je s vážným covidem hospitalizován rekordní počet lidí, píše list Guardian. Situace se skutečně drasticky zhoršuje. Nemocnice jsou přehlceny a lékaři rozhodují, kdo smí dál žít a kdo musí zemřít. Přitom mnoho lidí nebere covid-19 vážně. Nedodržují karanténní opatření "na protest proti Babišovi". Jenže Babiš pandemii nevlastní. Dodržujte karanténní opatření, nechcete-li zemřít. Rozhovor Jana Čulíka s Bohumilem Kartousem v nyní už opravdu kritické situaci v ČR se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 19. února 2021. 



 16521

CNN: Jak se ČR propadla do covidové katastrofy, v důsledku postupných chybných kroků

28. 2. 2021

čas čtení 4 minuty

 

Česká republika má míru nákazy šestkrát vyšší než USA

Podle expertů dělá vláda obrovskou chybu, že odmítá uzavřít továrny a montovny. "Nová varianta zcela změnila situaci. Továrny jsou otevřené a lidé cestují do práce veřejnou dopravou. To může vést ke kolapsu celého zdravotnictví," varuje Maďar.

Na epidemiologické mapě světa je vidět Česká republika jako ostrůvek naprosté deprese. Zatímco globální počet nových koronavirových nákaz už šest týdnů klesá, tento středoevropský národ 10 milionů osob zaznamenává téměř rekordní míru nových infekcí.

Nová, nakažlivější varianta viru se rozšířila po celé zemi a dostala české nemocnice na samou hranici kolapsu. Počet mrtvých v ČR právě překročil 20 000. Počet mrtvých per capita je mezi nejvyššími na světě.

 16637

Průběžné zpravodajství:

Vakcíny nepostihují plodnost žen, dezinformace však dál trvají

28. 2. 2021

čas čtení 3 minuty

 

Počet registrovaných nakažených v ČR  dosáhl počtu 1 235 480  osob. V sobotu 27.2. bylo v ČR zaznamenáno dalších  7798  nových denních nákaz (o víkendu se řádně netestuje).  Zemřelo 20 339 lidí, to je denní nárůst o 145 mrtvých.   V nemocnicích je 6998 lidí, to je nárůst od včerejška o  90 osob.  MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.

V sobotu bylo v ČR očkováno jen 3238 osob! Ukončeno bylo očkování u 543 osob! (Celkem bylo od začátku očkování proočkováno 649 868 dávek, to je přibližně tolik dávek kolik se v Británii očkuje za cca den a půl.) Pro srovnání: V Británii bylo naočkováno první dávkou téměř 20 milionů lidí.

SITUACE SE ZHORŠUJE. ZŮSTAŇTE DOMA!



- Některé mladé ženy stále váhají nechat se očkovat proti koronaviru, protože se šíří dezinformace, že vakcína ochromuje jejich plodnost. Navzdory tomu, že lékaři a gynekologové upozorňují, že neexistuje žádný mechanismus, jak by proticovidové vakcíny mohly ovlivnit plodnost žen, dezinfomace trvají.  Channel 4 News přinesly znepokojující reportáž, že ženy jsou vážně ohroženy koronavirem v pozdní fázi těhotenství a nedostává se jim ochrany, na kterou podle zákona mají právo, zde svědectví, jak to vypadá v české nemocniční praxi.  

- Británie proočkovala první dávkou téměř 20 milionů svých občanů. První dávku vakcíny obdrželo v Británii 19,6 milionů lidí, druhou dávku 770 000. Začalo se očkovat 8. prosince 2020.  ZDE 

Rozhovor Britských listů 363. Československo bylo před válkou rozumná, Rakousko fašistická země

12. 2. 2021

čas čtení 1 minuta



Interwar Czechoslovakia was a reasonable country, Austria was fascist
(This interview is in English with Czech subtitles)
(For English, scroll below)

Julia Maria Secklehner je kunsthistorička, autorka pozoruhodné doktorské dizertace, v níž analyzuje satirické časopisy, které vycházely v Rakousku a v Československu v meziválečném období. Z práce vyplývá, jak pozoruhodně málo víme v České republice o moderní historii našeho jižního souseda. O tom hovoří s dr. Secklehnerovou Jan Čulík.  Rozhovor Britských listů se vysílá v Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 12. února 2021.

Julia Maria Secklehner is an art historian and the author of a remarkable doctoral dissertation in which she analyses satirical magazines which came out in Austria and in Czechoslovakia in the interwar period. It follows from this thesis how little we know about the 20th century history of Austria. Did you know that married women were banned from working there? Jan Čulík talks to Dr. Secklehner in this Britské listy Interview, which is broadcast by the Czech cable TV station Regionalnitelevize.cz from Friday 12th February 2021.




30717

Šmejdství a ubohost dezinformátorů nemají hranice

COVID-19 jako paralela protektorátu a koncentračních táborů

27. 2. 2021 / Bohumil Kartous

čas čtení 1 minuta

Současná situace zdravotnictví v pohraničí přirovnávaná k okupaci Sudet v roce 1938. Přednostně léčíme "nácky" a naši pacienti jsou převáženi do vnitrozemí a lékaře a sestry posíláme jako za "Hitlera do Reichu". Už zbývá jen zbudovat koncentrační tábory."

Toto je jeden z posledních dezinformačních narativů, které zachytili Čeští elfové a které se šíří mezi lidmi obecně zranitelnými nedostatečnou mírou informační gramotnosti.

Nepochybně najde adresáty (a distributory) i mezi covid-disidenty typu paní Lukáčové.

Nestane se zřejmě dominantním vláknem diskursu, nicméně samotný fakt, že se tento lživý blud, za nímž je nepochybně záměr povzbudit odpor vůči Německu a nepřímo i proti EU (obecný cíl dezinformací), šíří zcela "svobodně", by měl být dalším varováním lidem, kteří doposud vnímají dezinformace jako druhořadý problém.

Distorze rozumu, vkusu i etiky v těchto blábolech je sice do očí bijící, nicméně to neznamená, že by u části společnosti - dnes často aktivní v odporu vůči covid opatřením - nenašla své nadšené příznivce.

 16719

Průběžné zpravodajství:

Šíření nákazy v ČR se zrychluje, vláda montovny stále odmítá uzavřít

27. 2. 2021

čas čtení 4 minuty

 
Kdy budou odbory v ČR stávkovat? Jde o porušování zákona o bezpečnosti práce a o ohrožení života.

Počet registrovaných nakažených v ČR  dosáhl počtu 1 227 595  osob. V pátek 25.2. bylo v ČR zaznamenáno dalších  14 676  nových denních nákaz.  Zemřelo 20 194 lidí, to je denní nárůst o 195 mrtvých.   V nemocnicích je 7266 lidí, to je nárůst od včerejška o  90 osob.  MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.


https://twitter.com/dan_prokop/status/1365297469282783232?s=20

- Česká vláda omezila pohyb osob mimo okres a nařídila povinné nošení respirátorů. Provoz montoven, kde jsou největší ohniska nákazy, však nezastavila.

Česko je stále globálně NEJHORŠÍ co do počtu nových nákaz per capita:



Počet mrtvých per capita:

Slovensko má nyní 19,6 mrtvých na milion obyvatel, ČR 15,3, Maďarsko 12,7, Peru 12,5, Černá Hora 11,1, Libanon 7,3, Bulharsko a Německo 7,1, Španělsko a Albánie 7,0, Moldova 6,9, Polsko 6,8, Slovinsko 6,7,  USA 6,5, Brazílie 6,3, Mexiko 6,1, Estonsko 6,0, Litva a Irsko 5,9, Portugalsko 5,7, Británie 5,1, Itálie 4,2, Kanada 1,2


„Člověk se tomu nemůže poddávat,“ shrnuje většinový názor starší muž na vozíčku bez respirátoru před obchodem v Dolním Rychnově. Je přesvědčený, že  roušku ani respirátor nosit nemusí. Víru v to, že lidem zas tolik nehrozí, sdílí i   oslovení lidé v Kraslicích.  „Čeho se máme bát?“ vrací otázku jeden z mužů. „To se zbytečně medializuje.“  Václav má jasno v tom, že je to „všechno byznys“. Nejpříkladněji dodržuje povinnost nosit zakrytá ústa a nos skupinka romských dětí.


V pátek 25.2.  bylo v ČR očkováno 17 761 osob. Celkem se v ČR dosud uskutečnilo jen 644 321 očkování.    Oběma dávkami bylo dosud proočkováno jen 237 911 osob.  Ve pátek bylo dokončeno očkování  jen u 4638 osob. Pro srovnání: Jen v pátek 25.2. bylo v Británii očkováno 485 720 osob...

Bolsonaro zneužil německého onlinového průzkumu jako vědeckého důkazu o tom, že roušky prý škodí zdraví dětí

27. 2. 2021 / Fabiano Golgo

čas čtení 3 minuty

 

Prezident Jair Bolsonaro ve svém pravidelném týdenním televizním projevem znovu odrazovall od používání roušek proti covidu-19. Ve stejný den, kdy Brazílie zaregistrovala více než 1500 denních úmrtí na covid,  prezident se zmínil o „německé univerzitě“, která údajně ve „studii“ poukázala na to, že roušky „škodí dětem“.

„Začínají se objevovat vedlejší účinky masek,“ řekl Bolsonaro. „Německá univerzita tvrdí, že jsou pro děti škodlivé. Poukazuje na několik problémů: podrážděnost, bolesti hlavy, potíže s koncentrací, snížené vnímání štěstí, odmítání chodit do školy nebo do školky, odrazování od čehokoliv, zhoršenou schopnost učit se, závratě a únavu,“ dodal prezident.

 16637

Vážný průběh nemoci covid zřejmě způsobuje gen od Neandrtálců

27. 2. 2021

čas čtení 3 minuty



Pokud to vědci dokáží určit, Neandrtálci vyhynuli asi před 40 000 lety. Jenže nedávno se zjistilo, že z planety Země úplně nezmizeli. V posledních deseti letech vyšlo najevo, že se Neandrtálci pářili s předky moderních lidí a že měli s nimi potomky. Důsledkem toho je, že téměř polovina genomu Neandrtálců přeživá dodnes, rozprášená v malém množství v DNA většiny současných lidí. (Výjimkou jsou lidé s africkými předky, protože Neandrtálci nežili v Africe.)

Tyto geny se často spojují s přehnanou chlupatostí některých lidí či s metabolismem způsobujícím tloušťku. Mnoho z nich má vazbu na imunitní systém a působí riziko nemocí, včetně nemoci lupus (kdy imunitní buňky útočí na vlastní buňky lidského těla), Crohnovy choroby a cukrovky. A nedávné studie zjišťují, že do tohoto seznamu patří i covid-19. Dvě dlouhé sekce DNA, obě zděděné od Neandrtálců, dávají organismu buď odolnost proti vážnému covidu-19, anebo naopak vážný průběh nemoci posilují.

Vládní poslanci smetli motivační příspěvek pro lidi v covidové karanténě. Piráti a Starostové předloží klíčový návrh znovu v legislativní nouzi

27. 2. 2021

čas čtení 4 minuty

Tisková zpráva

Praha 26. února 2021 - Vládní poslanci v pátek odmítli příspěvek až 370 korun pro lidi v karanténě kvůli covidu, když nepodpořili senátní verzi zákona. Piráti a Starostové přitom dlouhodobě kabinet upozorňují, že je bezpodmínečně nutné občany pozitivně motivovat. Dnes se totiž řada z nich bojí chodit na testy nebo nahlašovat rizikové kontakty, protože jim i jejich blízkým hrozí bolestivý propad příjmů. „Je v zájmu celé země, aby lidé, kteří se necítí dobře, chodili na testy, hlásili kontakty, které mohli nakazit, a hlavně zůstávali doma v karanténě či izolaci. Jen tak se může dařit snižovat počty nakažených, což je v současné situaci, kdy jsou přeplněné nemocnice a máme tu agresivní mutaci koronaviru, naprosto klíčové. Vládní poslanci ale zcela nepochopitelně prosazovali k potřebnému zákonu ještě dva významné přílepky: evidenci veškerých dohod pod hrozbou pokuty až 1 milionu korun a povinnost hlásit volná místa na Úřad práce s pokutou nad 50 tisíc korun. O tyto přílepky očištěnou senátní verzi podpořit odmítli. Piráti a Starostové proto předloží senátní verzi zákona znovu ve zkráceném legislativním procesu,“ uvedla Olga Richterová, 1. místopředsedkyně Pirátů. 

Rozhovor Britských listů 361: Vyřeší konečně ve středu poslanci šokující problém exekucí?

6. 2. 2021

čas čtení 1 minuta



Ve středu 10. února 2021 bude Poslanecká sněmovna ČR projednávat novelu insolvenčního zákona a novelu exekučního řádu. Podaří se konečně odstranit parazitický systém exekucí, jaký nemá ve světě obdoby? Je to nepravděpodobné, protože skupina asi dvaceti velkých soukromých exekutorů má na českou politiku obrovský lobbistický vliv, přestože 4 a půl milionu exekucí, mnohé z nich z doby před mnoha lety, kdy bylo možno z malého dluhu vytvořit obrovský a odebrat lidem třeba i střechu nad hlavou, vážně ochromuje rozvoj českého hospodářství - lidé postižení exekucemi jsou totiž často zcela mimo ekonomický systém země, pracují a jsou odměňováni načerno. V tomto Rozhovoru Britských listů hovoří o tomto děsivém problému Bohumil Kartous s odborníkem na problematiku oddlužení a exekucí Danielem Hůlem z organizace Člověk v tísni. Rozhovor Britských listů se vysílá v Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od neděle 7.února 2021.


Prosba

26. 2. 2021

čas čtení 1 minuta

V Liberci dne 25.2.2021

V roce 2000 mi bezohledný řidič způsobil těžký úraz, po kterém jsem zůstal trvale ochrnutý a na invalidním vozíčku. Současně mám problémy s řečí a s tím spojené problémy v běžné komunikaci.

Velice obtížně zvládám hradit neustále rostoucí náklady na potřebné služby, dopravu, rehabilitace a celou řadu dalších souvisejících činností nutných k zajištění života s těžkým tělesným handicapem. I přes snahu mých nejbližších nejsem schopen sehnat potřebné finanční prostředky. Z tohoto důvodu si Vás dovoluji oslovit a zdvořile požádat, zda by jste mne mohli nějakou formou podpořit a alespoň trochu mi pomoci zpříjemnit nelehkou životní pouť- nejlépe finančním darem. Lze samozřejmě dohodnout i jiné formy pomoci. Věřte, že se mi o pomoc nežádá snadno. Veškeré podstatné informace vč. fotek a příslušných dokumentů naleznete na mých webových stránkách

https://www.ivan-drlik.cz/

 16578

Za neuzavíráním manželství v ČR stojí i exekuce

26. 2. 2021

čas čtení 2 minuty


K dnešnímu článku https://blisty.cz/art/102954-cr-mezera-v-pravnim-systemu-ponechava-zeny-zijici-v-neregistrovanych-partnerskych-svazcich-naprosto-bez-ochrany.html

S ženou máme 4 děti a v oficiálním svazku také nejsme. Náš byt je psaný na ženu mimochodem. Pro mě je to má žena, po ni jsem její muž, pro úřady jsme společná domácnost. V předchozích letech jsem měl exekuce, z nichž jsem se již dostal, ale právě ony byly důvodem proč jsme se nevzali. Protože v ČR je exekucí postihován i majetek, účet a mzda manželky. A jsou v naší minulosti roky, kdy jsme celá rodina žili jenom z mateřské mé ženy. Úředníci k nám byli arogantní a byli jsme pro ně póvl. Pomoc žádná.

30649

Průběžné zpravodajství:

V ČR už zemřelo 19 999 osob, od včerejška je to rekordní nárůst o 317 mrtvých! Je absolutně nutné uzavřít montovny!

26. 2. 2021

čas čtení 7 minut

Kdy budou odbory v ČR stávkovat? Jde o porušování zákona o bezpečnosti práce a o ohrožení života.

Počet registrovaných nakažených v ČR  dosáhl počtu 1 212 780 osob. Ve čtvrtek 25.2. bylo v ČR zaznamenáno dalších  14 457 nových denních nákaz.  Zemřelo 19 999 lidí, to je denní nárůst o 317 mrtvých.   V nemocnicích je 7176 lidí, to je nárůst od včerejška o  359 osob.  MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE

USA: Policie varuje před novým útokem na Kapitol

26. 2. 2021

čas čtení 1 minuta

Úřadující velitelka policie washingtonského Kapitolu Yogananda Pittmanová varovala, že miliční skupiny zapojené do útoku z 6. ledna si přejí "vyhodit Kapitol do vzduchu" a "zabít tolik členů [Sněmovny reprezentantů], kolik bude možné", během vystoupení prezidenta Joea Bidena před oběma komorami Kongresu, informují Whitney Wildová, Zachary Cohen a Marshall Cohen.

25863

Cirkulace vody v Atlantickém oceánu, která tvoří Golfský proud, slábne

26. 2. 2021

čas čtení < 1 minuta

 

Rozklad tohoto systému povede zřejmě k extremnějšímu počasí v Evropě a k vyšší hladině moře na východním pobřeží USA


Cirkulace vody v Atlantickém oceánu, která je základem Golfského proudu, přinášejícího teplé a mírné počasí do Evropy, je nejslabší za posledních tisíc let a příčinou je zřejmě globální oteplování.

Další oslabení této cirkulace by mohlo vést k většímu množství bouří, k mrazivějším zimám a k vlnám horka a sucha po Evropě.

Vědci předpovídají, že cirkulace vody v Atlantickém oceánu zřejmě poklesne do konce tohoto století o 34 až 45 procent, pokud bude globální oteplování pokračovat. Vedlo by to zřejmě k bodu zvratu, kdy by se systém stal nenapravitelně nestabilním. Oslabený Golfský proud by také vedl k zvýšení hladiny moře na atlantickém pobřeží USA.

Podrobnosti v angličtině ZDE  

 16578

ČR: Mezera v právním systému ponechává ženy žijící v neregistrovaných partnerských svazcích naprosto bez ochrany

26. 2. 2021 / Fabiano Golgo

čas čtení 4 minuty


Pavlína má jednu dceru a jednoho syna. Otec těchto dvou dětí je ultrakonzervativní člen politické strany Tomia Okamury. Je také velmi aktivní v katolické církvi a zasloužil se o lobbování za instalaci Mariánského sloupu na Staroměstském náměstí. Paradoxem je, že není ženatý. S Pavlínou žije již více než 10 let a jeho nejstaršímu synu je 8 let.

Rozhodnutí neuzavřít smlouvu o oficiálním uzavření manželství je na každém jednotlivém člověku. Pavlína však zjistila, že její partner má ještě další dítě, ale od milenky, s níž posledních pár let udržuje tajný vztah. Je realistka a ví, že vztahy nejsou navždy, a je připravena pokračovat ve svém životě bez otce jejích dětí. Problém je v tom, že zjistila, že nemá vůbec žádná práva. Po více než deseti letech, kdy partnerovi pomáhala budovat jeho kariéru a současně pracovala  na část úvazku jako překladatelka, aby zvýšila příjem rodiny, si Pavlína nyní uvědomila, že brzo opustí toto partnerství absolutně bez jakéhokoliv majetku.

 16711

Srovnání doby uzavření škol za první rok pandemie

26. 2. 2021 / Tomáš Morava

čas čtení 3 minuty

Jako první v Evropě se před rokem, 24. února 2020, uzavřely školy v Itálii. Do konce března přistoupila k jejich uzavření lavinovitě většina zemí. Alespoň částečně se zavřely školy v 96% zemích světa. V ČR k tomu došlo 11. března a to úplně. Uzávěry se šířily rychleji než virus.

Není jednoduché mezi sebou srovnat země podle míry uzavření, protože zvláště od května bývají školy uzavřeny často jen částečně (jen některé ročníky nebo regiony). Lze se o to pokusit s daty organizace Insights for Education (https://education.org/covid-19). V každé zemi pro každý den vyhodnocovali, jestli jsou školy velkou většinou zavřené, částečně zavřené nebo otevřené.

 16708

Globální renesance rukou přírody aneb Čemu lidstvo učí současná pandemie

26. 2. 2021 / Kateřina Paříková

čas čtení 13 minut

Ilustrační obrázek: Wikimedia Commons

To, čemu jako lidstvo celosvětově čelíme, je unikátní precedens, na který jednou, pokud to zvládneme, budeme nahlížet skutečně jako na obrovský mezník lidské existence.

Inteligentní hlasy, které se ze všech stran nyní ozývají, říkají v zásadě to samé: "Žijeme v čase limitní změny a nutně ji potřebujeme". Obdobně se přitom vyjadřují politici, ekonomové, filosofové, filantropové, psychologové, sociologové, environmentalisté či exaktní vědci zabývající se obory virologie, parazitologie či imunologie.

29541

Čím američtí Republikáni připomínají sovětské komunisty?

26. 2. 2021

čas čtení 6 minut

Žijeme v časech špatných metafor. Všechno je hned fašismus nebo socialismus, Hitlerovo Německo nebo Stalinův Sovětský svaz. Zejména Republikáni si přejí, aby jejich příznivci věřili, že Amerika stojí na pokraji dramatického období, okamžiku velkého konfliktu jako v roce 1968 - nebo možná, což je ještě horší, 1860, napsal Tom Nichols.

 16703

Tři cesty vpřed

26. 2. 2021 / Karel Dolejší

čas čtení 5 minut

Foto: Pixabay.

Na pokraji nové a dosud nejhorší vlny pandemie český stát selhává. A bude selhávat dnes už bez ohledu na to, jaké další jednotlivé protipandemické opatření zavede, nebo dokonce bez ohledu na to, zda vyhlásí nějaký nový celkový rámec takových opatření. Základním problémem je pochybná efektivita některých vládních kroků, jejich neustálé měnění a s ním úzce související deficit legitimity.

 16704

Až 2 roky vězení za duhovou svatozář? Amnesty kvůli Polsku burcuje českou veřejnost k akci

25. 2. 2021

čas čtení 1 minuta

tisková zpráva Amnesty International


V Polsku vrcholí proces s trojicí žen, které na jaře 2019 vylepily plakáty s Pannou Marií a přidělanou svatozáří v barvách duhy. Všechny tři jsou nyní obviněny z „urážky náboženského cítění“ a hrozí jim až dva roky vězení. Už příští úterý (2. března) vynese okresní soud v Płocku finální rozsudek. Lidskoprávní hnutí Amnesty nyní vyzývá českou veřejnost k solidární akci.

30710

Průběžné zpravodajství:

Česká vláda odmítá přijmout proti katastrofální situaci tvrdý lockdown. Počet nákaz vzrostl o dalších 13 657 osob!

25. 2. 2021

čas čtení 6 minut

Nikam nechoďte. Následující týdny až měsíce budou v ČR katastrofální. 

ČR má opět NEJHORŠÍ počet nákaz na milion obyvatel za posledních 7 dní.

- Česká vláda odmítá uzavřít podniky a zavést tvrdý lockdown, navzdory katastrofální situaci. Nezavede ani omezení cestování na vzdálenost větší než 20 km (ve Skotsku platí zákaz pohybu mimo 5 mil od domova, tedy mimo 8 km od domova), "protože by se to prý nedalo kontrolovat". Zajímavé je, že v jiných zemích se to kontrolovat dá. Ve Škodě Auto je téměř 700 nakažených. Podniky přímo ohrožují životy lidí. Nedodržuje se zákon o bezpečnosti práce. Kdy budou odbory stávkovat?

- Česká média vyvolávají strach z vakcíny zveřejněním informace, že "několik lidí po očkování zemřelo". Potíž je, že se očkují nesmírně staří a často nemocní lidé, u nichž je pravděpodobnost úmrtí vysoká. Po světě bylo očkováno více než 200 milionů lidí a úmrtnost na očkování není hlášena. Studie zjistily, že úmrtí starých lidí po očkování s očkováním nesouvisí. V českých médiích chybí informace o tomto mezinárodním kontextu. Vzhledem k absolutně indolentnímu, nebezpečnému postoji českých úřadů k pandemii je očkování pro zemi jedinou záchranou. Vakcíny jsou nesmírně efektivní k zvládání nákazy.

Ve středu 24.2.  bylo v ČR očkováno 16 615 osob. Celkem se v ČR dosud uskutečnilo jen 600 429 očkování.    Oběma dávkami bylo dosud proočkováno jen 226 780 osob.  Ve středu bylo dokončeno očkování  u 5142 osob.    Aby bylo proočkováno 60 procent obyvatelstva ČR do léta, muselo by ČR očkovat  půl milionu lidí týdně. (Kvůli vyšší infekčnosti nových koronavirových kmenů bude ve skutečnosti  třeba naočkovat nejméně 70 % populace - pozn. KD.) Pro srovnání: V Británii bylo už očkováno první vakcínou 18,2 milionů lidí, to je 27,5 procent obyvatelstva. V USA bylo očkováno 44,5 milionů lidí, to je  13,5 procent obyvatelstva), z nich 19,9 milionů oběma dávkami. (V USA zdržuje nyní očkování drasticky kalamitní mrazivé a sněhové počasí.)
 
Počet registrovaných nakažených v ČR  dosáhl počtu 1 198 168 osob. Ve středu 24.2.   bylo v ČR zaznamenáno dalších  13 657 nových denních nákaz.  Zemřelo 19 682 lidí, to je denní nárůst o 153 mrtvých.   V nemocnicích je 6 817 lidí, to je nárůst od včerejška o  150 osob.  MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.


 16702

...o půlnoci zavolali vítěznýho úmora

25. 2. 2021 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty

Foto: Pixabay.

Letošní úmor je v Česku mimořádně náročný. Polovinu zatím nejhoršího měsíce pandemie se absurdně debatovalo o rozvolňování, otevírání obchodů, návratu dětí do škol. Pak kabinet jako obyčejně otočil na pětníku a nyní hovoří o nutnosti zpřísnit opatření. Ve středu v noci ovšem nic nevyjednal, rozhodnout má tedy ve čtvrtek večer. Experti jsou ale k plánům na další zpřísnění skeptičtí, protože úřady podle nich nedovedou vymáhat ani současná opatření. Při nedávném průzkumu skutečně 15 % lidí přiznalo, že nenosí roušku, a až 46 % přiznalo úmysl nezůstat s COVIDem doma.

 16470

Boris Johnson je lhář a covid bude jeho výmluvou za katastrofu brexitu, píše francouzská velvyslankyně

25. 2. 2021

čas čtení 3 minuty

 

Boris Johnson je zatvrzelý a notorický lhář, který se ve svém lhaní vyžívá a má pocit, že nemusí dodržovat pravidla, jaká musejí dodržovat jiní lidé, píše ve své nové knize Sylvie Bermannová, velvyslankyně Francie v Británii v letech 2014-2017.

Píše také, že brexitéři jsou posedlí nenávistí vůči Německu a mýtem, že Angličané osvobodili Evropu sami. Charakterizuje brexit jako vítězství emocí nad rozumem, jehož bylo dosaženo prostřednictvím kampaně lží, během níž Boris Johnson a Michael Gove zneužili záporných postojů mnoha Angličanů vůči migraci.

29869

Stal se z Maďarska trojský kůň Kremlu uvnitř Evropské unie?

25. 2. 2021 / Albín Sybera

čas čtení 3 minuty

Ilustrace: Jáchym Bohumil Kartous

Francouzský veřejnoprávní zpravodajský kanál s mezinárodním vysíláním France 24 odvysílal reportáž o závislosti Maďarska na Rusku. Pro českého diváka je pozoruhodné, kolik paralel se situací v Maďarsku se již delší dobu odvíjí v České republice. Podobnost lázeňského městečka Hévi s ruskou diasporou, kde reportáž začíná, s Karlovými Vary na západě Čech je přitom asi tou nejméně významnou paralelou.

30714

Svištíme počtvrté

25. 2. 2021 / David Marenčák

čas čtení 5 minut

Ilustrace: Jáchym Bohumil Kartous

Po několika pěkných přirovnáních pandemické situace Vráti Kadlece s autobusem a požárem, mi s posledními zbytky sněhu přišla na mysl metafora se sáňkováním.

První prudkou sjezdovku jsme se v hrůze z její výšky, krkolomného terénu, nebezpečí lavin a neznámosti terénu rozhodli obejít. Párkrát jsme při tom zabloudili, bolely nás nohy, trmáceli jsme se bez jídla a pití. Únavu a hlad z této cesty cítíme ještě dnes. Skoro nikdo se nám neztratil, k vážnějším úrazům také nedošlo a zažili jsme krásné pocity solidarity a vzájemnosti. Ale když přišlo na srovnávání toho, co jsme zažili, a tím, co jsme nezažili, opět se ukázala, že nejen u souseda je tráva vždy zelenější. A tak jsme bez velkého přemýšlení u druhé sjezdovky hupsli na sáně a strhli sebou i ty, co by raději šli oklikou pěšky. Nedbali jsme ani vyprávění a varování pomlácených, otrhaných, zdecimovaných horalů, co první sjezdovku sjeli přímo a na rozbitých saních.  

 16470

Brexit je mašinérie, jejímž účelem je vyvolávat trvalý pocit křivdy a rozhořčení. Dělá to perfektně

25. 2. 2021

čas čtení 6 minut

 
Příběh hrdinné malé Británie, která se postavila agresivnímu Bruselu, umožňuje brexitérům, aby se vyhnuli nepříjemnému vědomí, že hlasovali pro podvod, píše Raphael Behr.

Brexit změnil všechno ohledně vztahu Británie  k Evropské unii, a také nezměnil nic. Pro lidi, kteří se snaží podnikat přes nově vzniklou hranici, zaplněnou byrokracií, srovnání s tím, co bylo, je ostré a bolestné. Avšak v politice převládá starý vzorec - cyklus podezřívání a sebesabotáže, který vznikl dlouho před referendem o brexitu r. 2016.

 16578

Český stát neselhává na Babiše, ale s Babišem

25. 2. 2021 / David Unger

čas čtení 11 minut

Mnozí dnes kritizují selhávání české vlády v pandemické krizi, zatímco vláda sama se stále méně věrohodně hájí tím, že problémy s pandemií jsou celosvětové a další vlády států mají rovněž problémy. Mají, ale zcela jiného řádu. Problémy u nás jsou mnohem strukturálnější a mají historické kořeny poměrně nezávislé na podobě a mandátu této konkrétní vlády. Pandemie u nás odhaluje slabé základy státu a státnosti, které jsou v krizi vždy více vidět než v době klidu, míru a konjunktury.

Po třicetileté zkušenosti se svobodou se neschopnost českého státu efektivně zajistit potřeby svých občanů a vymoci si své zájmy ukazuje v celé své nahotě. Trefně to zde před pár dny komentoval pan Trávníček, když svou úvahu uvedl citátem svého dědečka: „Češi si neumějí vládnout“. Nyní je již několik měsíců zřejmé, že vláda nerozumí svému národu, neumí mu sdělovat nutná opatření a tím efektivně bojovat s pandemií COVID-19.

 16415

Někteří europoslanci apelují na dočasné zrušení patentů na očkovací látky

25. 2. 2021

čas čtení 2 minuty

Skupina europoslanců dnes podpořila otevřený dopis určený Evropské radě a Komisi vyzývající k přechodnému zrušení patentových omezení na očkovací látky a další pomůcky spojené s bojem proti covidu-19. Například vakcínu proti covidu-19 by pak mohla vyrábět jakákoli firma na světě a zvýšila by se tak její dostupnost zejména v chudších zemích. Dopis podepsal také pirátský místopředseda Evropského parlamentu Marcel Kolaja. Situací kolem pandemie covidu-19 se zítra bude zabývat Evropská rada.

 16701

Ekocida by měla být považována za mezinárodní zločin, abychom dokázali zastavit klimatickou katastrofu

25. 2. 2021

čas čtení 3 minuty

Ilustrační obrázek: Wikimedia Commons

Pokud postavíme ekocidu mimo zákon, mohli bychom vlády a korporace hnát k zodpovědnosti za environmentální nedbalost

 

Pařížská klimatická dohoda selhává. Nicméně je tu nová naděje, jak zachovat udržitelnou planetu. Sílící globální kampaň za kriminalizaci ekocidy by mohla definovat hluboké kořeny klimatické krize a zachránit naši planetu, píší Jojo Mehta a Julia Jackson v Guardianu.

 16700

Záchrana planety: Proč bezuhlíková budoucnost závisí na schopnosti oceánu vázat uhlík?

25. 2. 2021

čas čtení 2 minuty

Ilustrační obrázek: Wikimedia Commons

Teplejší oceán přispívá k vyšší intenzitě hurikánů, které se nyní častěji vyskytují u kanadského pobřeží a které směřují dále do vnitrozemí. Hurikány, sněhové bouře a zvyšující se hladiny moří; to vše se bude zhoršovat, pokud nezpomalíme klimatické změny, píší Anya M. Waite, Brad deYoung, Chris Milley, a Ian G. Stewart.

Hanba: Izrael posílá vakcínu proti covidu-19 do zahraničí, ale Palestincům téměř nikoliv

25. 2. 2021

čas čtení 2 minuty

V úterý začala izraelská vláda posílat vakcínu proti koronaviru zemím, které se nacházejí tisíce kilometrů daleko – Hondurasu, Guatemale a České republice. Mezitím Palestinci žijící pod izraelskou okupací převážně zůstávají bez vakcinace, a to zčásti proto, že Netanjahuova vláda zdržuje zásilky lahviček s očkovací látkou na Západní břeh a do Gazy. Kontroverzní kroky Tel Avivu tak narazily na široký odsudek, píše Jake Johnson na webu commondreams.

 16637

Budoucí scénáře koronavirové pandemie

25. 2. 2021

čas čtení 5 minut

Pandemie koronaviru se setkala s nerovnými reakcemi v různých zemích, což vedlo k nerovným dopadům viru. Zejména obyvatelstvo Evropy, USA a Latinské Ameriky bylo neúměrně zasaženo. Věda přinesla spoustu mnoho informací o SARS-CoV-2 a dosáhla mimořádného a bezprecedentního pokroku ve vývoji vakcín. Stále však panuje velká nejistota ohledně toho, jak se pandemie postupně vyvíjí, informuje lékařský časopis The Lancet.

Rozhovor Bohumila Kartouse pro Akademii mediální gramotnosti, kterou společně připravuje TechSoup se Sdružením Via

25. 2. 2021

čas čtení 9 minut

Dezinformace korespondují s vývojem tématu. Na začátku se objevovaly zejména konspirace o údajném umělém původu viru a jeho záměrném šíření z mocenských či ekonomických důvodů. Následně se začaly objevovat dezinformace, které začaly popírat zprávy o vývoji pandemie a zpochybňovat, že by šlo o vážný problém nebo dokonce existenci viru.

30717

Pokročilá eroze reality

Nasraná jednota

25. 2. 2021 / Bohumil Kartous

čas čtení 6 minut


Zcela fascinován jsem sledoval projev paní Simony Lukáčové, ze které se v posledních dnech stala veřejně známá odpůrkyně protipandemických opatření, zejména nošení dvou roušek. Paní Lukáčová se rozhodla, že z prádelny ukončí politickou kariéru všech, které viní za současnou situaci a učinila tak skutečně neotřelým, svérázným způsobem. Člověk se neubrání úsměvu nad způsobem, jakým se paní Lukáčová rozhodla opřít do politické reprezentace a jaké vysvědčení a ultimáta jí předkládá.

Jenže paní Lukáčová není komická figura. Je to člověk, který hluboce uvěřil tomu, že dvě roušky jsou vlastně způsob ne zase tak pomalého zabíjení lidí, že protipandemická omezení vlastní vedou k vytvoření koncentračních táborů, nebo že prezidenta Zemana někdo ovlivňuje omamnými látkami a manipuluje jím, aby se - v očích paní Lukáčové - zpronevěřil sám sobě.

Paní Lukáčová má ve sněmovně své zástupce a v české společnosti nemálo obdobně smýšlejících souputníků, kteří nevěří, že COVID-19 je hrozba a naopak jsou přesvědčeni, že se stali obětí celosvětového spiknutí. Vytváří "nasranou jednotu" (licence paní Lukáčové), která je ochotna - jak ostatně lze ukázat na jiných příkladech - klidně vyměnit realitu za pocit vzdoru proti všemu, co se jim nelíbí. Evidentně za jakoukoliv cenu.

 16518

Katastrofa

24. 2. 2021

čas čtení < 1 minuta

Půlhodinová výpověď o fatálním řízení krize v ČR, s novými mutacemi se mění skladba pacientů, během března budou mít v sokolovské nemocnici tolik nemocných jako běžně za celý rok. "Bohužel se pan exprezident už se potýká s poměrně vážnější fází demence. A pakliže to dobře přežije, tak ty jeho výstupy budou o to ještě důraznější. Bohužel on je člověk, který ovlivňuje spoustu lidí. A bude do toho ještě víc tlačit a bude lidi ovlivňovat ve smyslu, že žádný covid není." Prožili jsme si peklo, bouchne to všude. Bojujeme o padesátníky, říká primář Straka

 16699

Průběžné zpravodajství:

ČR: Denní nárůst nákaz o 15 672! V ČR budou nyní nesmyslně umírat desetitisíce lidí, v době, kdy jsou už k dispozici vakcíny

24. 2. 2021

čas čtení 6 minut

Nikam nechoďte. Následující týdny až měsíce budou v ČR katastrofální.


Český rozhlas: Na takzvanou britskou mutaci koronaviru současná opatření nefungují, vyplývá to z analýzy PCR testů společnosti Diana Biotechnologies, kterou má Radiožurnál k dispozici. Kvůli této variantě viru SARS-Cov-2 hrozí Česku v příštích týdnech strmý nárůst počtu nakažených. Šíření mutace totiž neustále zrychluje.

Analýza PCR testů: Opatření na britskou mutaci nefungují, počty nakažených budou strmě růst



V úterý 23.2.  bylo v ČR očkováno 16 663 osob. Celkem se v ČR dosud uskutečnilo jen 581 542 očkování.    Oběma dávkami bylo dosud proočkováno jen 220 924 osob.  V neděli bylo dokončeno očkování  u 5994 osob.    Aby bylo proočkováno 60 procent obyvatelstva ČR do léta, muselo by ČR očkovat  půl milionu lidí týdně. (Kvůli vyšší infekčnosti nových koronavirových kmenů bude ve skutečnosti  třeba naočkovat nejméně 70 % populace - pozn. KD.) Pro srovnání: V Británii bylo už očkováno první vakcínou 17,9 milionů lidí, to je 27 procent obyvatelstva. V USA bylo očkováno 44,1 milionů lidí, to je  13,4 procent obyvatelstva), z nich 19,4 milionů oběma dávkami. (V USA zdržuje nyní očkování drasticky kalamitní mrazivé a sněhové počasí.)
 
Počet registrovaných nakažených v ČR  dosáhl počtu 1 184 352 osob. V úterý 23.2.  bylo v ČR zaznamenáno dalších  15 672 nových denních nákaz.  Zemřelo 19 682 lidí, to je denní nárůst o 145 mrtvých.   V nemocnicích je 6 817 lidí, to je nárůst od včerejška o  244 osob.  MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.

29544

Americký Nejvyšší soud odmítl Trumpův pokus utajit svá daňová přiznání

24. 2. 2021

čas čtení 1 minuta


Americký Nejvyšší soud odmítl pokus právníků Donalda Trumpa zabránit manhattanskému prokurátoru Cyrusi Vancovi realizovat soudní příkaz, nařizující Trumpovi dát soudu k dispozici osm let jeho osobních a korporátních daňových přiznání. Trump byl prvním americkým prezidentem, který svá daňová přiznání nezveřejnil.

 16698

Monitor Jana Paula: Kulturní noviny volají SOS, proč je dobré je podpořit?

24. 2. 2021 / Jan Paul

čas čtení 3 minuty

Protože jsou alternativou k mainstreamu, vyznávají občanskou solidaritu, chtějí objevovat nové kulturní hodnoty a připomínat ty, které jsou z minulosti stále živé, a inspirativní. Tolik výňatek z internetového družstevního listu, který se věnuje společnosti, politice, a umění, a o tyto ideály se snaží. Kulturní noviny jsou, stejně jako Britské listy, plně závislé na podpoře čtenářů, a bez jejich pomoci nemají v současné době šanci přežít. Ekonomická situace tohoto listu je v těchto chvílích kritická, a Kulturní noviny naléhavě žádají o podporu ve své výzvě „Potřebujeme pomoc“ https://www.kulturni-noviny.cz/nezavisle-vydavatelske-a-medialni-druzstvo/archiv/online/2021/4-2021/kn-na-hrane-potrebujeme-pomoc

 16637

Vyhnutí se hospitalizaci - jen pro známé?

24. 2. 2021

čas čtení 6 minut

Pozn. red.: Zveřejujeme tuto výzvu a petici jen s určitou mírou rezervovanosti: V žádném případě nepodporujeme prosazování žádných vědecky nevyzkoušených "léčebných" metod proti covidu, které neprošly řádným testováním a recenzním řízením. Na druhé straně, pokud někteří čeští lékaři poskytují pacientům nakaženým covidem jen paralen, a jiní, snad úspěšně, léky podporující schopnost dýchání, je pravda, že by asi ministerstvo zdravotnictví (pokud je vůbec schopno jakékoliv akce, za nynějších okolností o tom vážně pochybujeme) mělo lékařům dát instrukce, aby používali i těchto dodatečných léků. - Mimochodem, jak doufáme, lidi vědí, jednou z nejnebezpečnějších věcí na covidu je náhlý pokles koncentrace kyslíku v krvi, který je životu nebezpečný a lidé si ho neuvědomují. Proto je rozumné pořídit si oxymetr a testovat se. Jakmile by prokázal pokles kyslíku v krvi, okamžitě volat sanitku!

 

"...Nemohl jsem dýchat po několika dnech léčby Covidu doma, vezli mě do nemocnice, ale nakonec se ukázalo, že množství kyslíků v krvi není ještě tak kritické. Vrátili mě domů, musel by se mi stav ještě více doma zhoršit, abych potřeboval alespoň kyslík a tím se otevřely dveře k mé léčbě. V nemocnici totiž poprvé skutečně dostanu nějaké účinné léky, ventilátorů je málo a dle sdělení lékařů z Covid jednotek šance na přežití, pokud již musím být napojen na ventilátor, je tak 50 : 50. Nakonec jsem se rozhodl vzít věci do vlastních rukou, obrátil jsem se na známého lékaře, ten mi předepsal lék ...kortikoidy či jiný lék ... a ejhle již do nemocnice nemusím a místo toho se vracím do práce. Připadá Vám to povědomý příběh z Vašeho okolí ?"

Objevují se stále nové a nové léky, které jsou dlouho na trhu a je možné je okamžitě nasadit , nově i lék Ivermektin, který dokonce ničí i samotný virus. (Pozn. red.: Neověřeno!) Lékaři o nich vědí a lidem, kterým důvěřují, je předepíší včas t.j. v době kdy jejich plíce fungují a tyto léky v domácím ošetření zastanou službu umožňující " bezbolestné " projití nemocí.

 16697

Předchůdce estetiky i nonsensu

24. 2. 2021 / Pavlína Antošová

čas čtení 5 minut

Vrcholnou podobu britské romantické poezie reprezentuje druhá generace anglických romantiků – tři velcí básníci. Všichni odešli ze světa mladí, každý z nich navíc mimo svou vlast. Nejprve se uzavřela životní pouť nejmladšího z nich: John Keats zemřel 23. února 1821 v Římě. Na rozdíl od generačních souputníků George Gordona  Byrona (1788 – 1824) a Percyho Bysshe Shelleyho (1792 – 1822) jej široká veřejnost v rodné zemi nemohla pomlouvat kvůli jeho soukromému životu. V anglických literárních kruzích se však objevovaly odmítavé až zdrcující kritiky jeho tvorby (především ambiciózních poém) a tyto ohlasy básníkův osud výrazně ztrpčovaly.

29869

Putinův Alexandr Něvskij je metaforou Stalina

24. 2. 2021

čas čtení 2 minuty


Debata o tom, čí socha by měla stát na Lubjance před sídlem služby FSB, se přiostřuje. Řada Putinových příznivců v Rusku i na Západě se raduje, že podnájemník Kremlu signalizoval podporu umístění sochy Alexandra Něvského, jemuž dává přednost před Felixem Dzeržinským, píše Irina Pavlovová.

30710

Proč Babiš uhání k Neumětelům

24. 2. 2021 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty


Nástup Bidenovy administrativy v USA znamenal návrat politických profesionálů. To znamená lidí, kteří mají znalosti a dovednosti, jež jim umožňují prosadit a zavést nejrůznější opatření zákonným způsobem a ústavně konformně, ale zároveň i tak, aby fungovala. - Přesně tyto dovednosti české populistické vládě národní ostudy a katastrofy pod vedením Andreje Babiše fatálně chybějí.

 16495

Evropa: Jak by měla vypadat strategie vůči Rusku?

24. 2. 2021

čas čtení 5 minut

Foto: Wikimedia Commons. Licence Attribution-ShareAlike 4.0 International.


Dekády po konci studené války zůstává Rusko naprostým nepřítelem s bezkonkurenční schopností vzrušovat evropskou politickou třídu. Ale intenzita evropských debat a emocí ohledně Ruska maskuje sílící jednotu, která může podepřít nový přístup k režimu prezidenta Vladimira Putina, napsal Mark Leonard.

 16696

Rozhod` jsem se léčit COVID tarasnicí

24. 2. 2021 / Karel Dolejší

čas čtení 5 minut

Foto: Wikimedia Commons. Licence: Creative Commons Attribution 3.0 Unported.

Už jste pochopili, proč si podle vládních sentimentů od počátku druhé vlny pandemie nesmíte v ČR pořídit zimní kabát, nicméně po celou dobu je vám dovoleno koupit si zbraň? - Přece proto, aby až naštvaní poddaní vyrazí nejprve z domovů do ulic a poté z ulic do sídla vlády a parlamentu, mohli tam úřadovat obdobně, jako američtí radikálové 6. ledna ve Washingtonu.

Brexit | Brexit - vše | Koronavirus | Oligarchie | PPF | Donald Trump | Česká republika | Globální oteplování | Bezdomovectví | USA | Životní prostředí | Jan Palach | Náboženství | Filmový festival Karlovy Vary 2018 | Islám | Česká politická scéna | Ekologie | Velká Británie - politika a společnost | Pro stoupence czexitu | EYE - Evropské setkání mladých | Babiš | Iracionální nenávist v České republice | Rozhovory Britských listů | Filmový festival Karlovy Vary 2017 | Filmový festival Karlovy Vary 2016 | V Londýně zvolili muslimského primátora labouristu Sadiqa Khana | Panama Papers | Násilné útoky v Bruselu, 22. března 2016 | Žhářský útok na pražské centrum Klinika | Sexuální útoky v Kolíně nad Rýnem | Útoky v Paříži, listopad 2015 | Imigrace do Evropy | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Český film | Útok na časopis Charlie Hebdo | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák | Sdělovací prostředky | Sdělovací prostředky | Sdělovací prostředky
21703