Průběžné zpravodajství:

ČR: Denní nárůst nákaz o 15 672! V ČR budou nyní nesmyslně umírat desetitisíce lidí, v době, kdy jsou už k dispozici vakcíny

24. 2. 2021

čas čtení 6 minut
Nikam nechoďte. Následující týdny až měsíce budou v ČR katastrofální.


Český rozhlas: Na takzvanou britskou mutaci koronaviru současná opatření nefungují, vyplývá to z analýzy PCR testů společnosti Diana Biotechnologies, kterou má Radiožurnál k dispozici. Kvůli této variantě viru SARS-Cov-2 hrozí Česku v příštích týdnech strmý nárůst počtu nakažených. Šíření mutace totiž neustále zrychluje.

Analýza PCR testů: Opatření na britskou mutaci nefungují, počty nakažených budou strmě růst



V úterý 23.2.  bylo v ČR očkováno 16 663 osob. Celkem se v ČR dosud uskutečnilo jen 581 542 očkování.    Oběma dávkami bylo dosud proočkováno jen 220 924 osob.  V neděli bylo dokončeno očkování  u 5994 osob.    Aby bylo proočkováno 60 procent obyvatelstva ČR do léta, muselo by ČR očkovat  půl milionu lidí týdně. (Kvůli vyšší infekčnosti nových koronavirových kmenů bude ve skutečnosti  třeba naočkovat nejméně 70 % populace - pozn. KD.) Pro srovnání: V Británii bylo už očkováno první vakcínou 17,9 milionů lidí, to je 27 procent obyvatelstva. V USA bylo očkováno 44,1 milionů lidí, to je  13,4 procent obyvatelstva), z nich 19,4 milionů oběma dávkami. (V USA zdržuje nyní očkování drasticky kalamitní mrazivé a sněhové počasí.)
 
Počet registrovaných nakažených v ČR  dosáhl počtu 1 184 352 osob. V úterý 23.2.  bylo v ČR zaznamenáno dalších  15 672 nových denních nákaz.  Zemřelo 19 682 lidí, to je denní nárůst o 145 mrtvých.   V nemocnicích je 6 817 lidí, to je nárůst od včerejška o  244 osob.  MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.

 - Guardian cituje Andreje Babiše: ČR musí zpřísnit opatření proti pandemii a zabránit v nadcházejících týdech katastrofě v nemocnicích, protože ČR čelí jedné z nejvyšších měr infekce a úmrtí na světě. List připomíná, že za úterý ČR registrovala více než 15 000 denních nákaz, což je nejvíce od 6. ledna, má nejvyšší míru šíření nákazy v Evropě a počet nákaz per capita je šestkrát větší než v sousedním Německu. Počet hospitalizovaných osob ve vážném stavu stoupl na rekordních 1389. ČR žádá o pomoc Německo,

Maďarsko zatím nemůže rozvolnit karanténu, třetí vlna infekcí rozšířila pandemii a dosud nebyl očkován dostatečný počet obyvatelstva, řekl Viktor Orbán. Ve středu začalo Maďarsko jako první země v EU očkovat občany čínskou vakcínou Sinopharm, poté, co předtím očkuje ruskou vakcínou Sputnik V, kterou regulační orgán EU neschválil. Ve středu mělo Maďarsko celkem 410 129 nákaz a 14 552 úmrtí. Bylo očkováno asi 471 000 osob, což je přibližně 5 procent obyvatelstva.

- Vakcína firmy Johnson & Johnson, skládající se z jediné dávky, byla v testech efektivní, konstatuje ve středu americké Food and Drug Administration, regulační orgán pro schvalování potravin a léků. V USA měla vakcína efektivitu 72 procent, v Latinské Americe 66 procent a v Jihoafrické republice 57 procent - tam se šíří nová varianta koronaviru. Celkově však v 85 procentech případů vakcíbna zabránila vážnému průběhu nemoci.  ZDE 

- Polský ministr zdravotnictví Adam Niedzielski zavedl vládní omezení na obchodní centra, hotely a školy ve Varminsko-mazurském vojvodství na severovýchodě země.

- AstraZeneca dodá Evropské unii v druhém čtvrtletí méně než polovinu slibovaných 180 milionů vakcín. Snaží se přesto zvyšovat výrobu.

- Světová zdravotnická organizace uvádí, že globální počet úmrtí za poslední týden poklesl o 20 procent.

- Americká Sněmovna reprezentantů bude v pátek hlasovat o koronavirové finanční pomoci obyvatelstvu v hodnotě 1,9 bilionu dolarů.

- Ve Francii stoupl počet pacientů na JIPkách na nejvyšší míru za posledních 12 týdnů. Je jich tam 3435. Regionální činitelé požadují zákaz veřejného shromažďování.

- Irsko otevře některé školy, avšak prodlužuje lockdown do dubna.

- V Británii se diskutuje o zavedení elektronických očkovacích průkazů, které by umožnily očkovaným vstup do restaurací nebo kin.

- Počet registrovaných denních nákaz v Německuy stoupl o 8007 na 2 402 818. Počet mrtvých stoupl o 422 na 68 740.

- Všichni obyvatelé Hongkongu dostanou od vlády dotaci v hodnotě 640 amerických dolarů, aby utrácením stimulovali ekonomiku.

- Indie varovala ve středu, že porušování předpisů ohledně testování a dalších karanténních opatření proti koronaviru by v mnoha indických státech mohlo vést k velkému nárůstu nákaz, zejména poté, co Indie identifikovala několik nových variant viru. Téměř měsíc poté, co indický ministr zdravotnictví vyhlásil, že pandemii Indie už zvládla, roste výrazně míra nákaz v západních státech Indie, protože lidé nenosí roušky a nedodržují rozestupy. V Indii bylo dosud nakaženo 11,03 milionu osob, počet nákaz vzrostl za posledních 24 hodin o 13 742, počet úmrtí o 104 na 156 567.

- Londýské letiště Heathrow zaznamenalo v roce 2020 finanční ztrátu 2 miliard liber (60 miliard Kč).

- Švédsko uvolní restrikce uvalené na obyvatele pečovatelských domovů, kteří byli očkováni, ale karanténní opatření v zemi budou zpřísněna. Švédsko zaznamenává za posledních 14 dní nárůst nákaz a hrozí třetí vlna pandemie. 80 procent obyvatel pečovatelských domovů ve Švédsku však už bylo očkováno jednou vakcínou a 64 procent oběma.

- Britský ministr školství tvrdí, že od 8. března se bude moci až 40 procent britských univerzitních studentů vrátit k normální výuce. Británie proočkovala první vakcínou více nž 25 procent obyvatelstva.

- Polsko ve středu oznámí nová karanténní opatření, oznámil ministr zdravotnictví Adam Niedzielski. Denní míra infekcí v Polsku ostře roste. Za posledních 24 hodin došlo k nárůstu nákaz o 12 146 případů, což je ve srovnání s minulým týdnem nárůst o 2500.

- Ghana dnes dostane prvních 600 000 vakcín AstraZeneca v rámci systému Covax.

-1
Vytisknout
7878

Diskuse

Obsah vydání | 2. 3. 2021