Vyhnutí se hospitalizaci - jen pro známé?

24. 2. 2021

čas čtení 6 minut
Pozn. red.: Zveřejujeme tuto výzvu a petici jen s určitou mírou rezervovanosti: V žádném případě nepodporujeme prosazování žádných vědecky nevyzkoušených "léčebných" metod proti covidu, které neprošly řádným testováním a recenzním řízením. Na druhé straně, pokud někteří čeští lékaři poskytují pacientům nakaženým covidem jen paralen, a jiní, snad úspěšně, léky podporující schopnost dýchání, je pravda, že by asi ministerstvo zdravotnictví (pokud je vůbec schopno jakékoliv akce, za nynějších okolností o tom vážně pochybujeme) mělo lékařům dát instrukce, aby používali i těchto dodatečných léků. - Mimochodem, jak doufáme, lidi vědí, jednou z nejnebezpečnějších věcí na covidu je náhlý pokles koncentrace kyslíku v krvi, který je životu nebezpečný a lidé si ho neuvědomují. Proto je rozumné pořídit si oxymetr a testovat se. Jakmile by prokázal pokles kyslíku v krvi, okamžitě volat sanitku!

 

"...Nemohl jsem dýchat po několika dnech léčby Covidu doma, vezli mě do nemocnice, ale nakonec se ukázalo, že množství kyslíků v krvi není ještě tak kritické. Vrátili mě domů, musel by se mi stav ještě více doma zhoršit, abych potřeboval alespoň kyslík a tím se otevřely dveře k mé léčbě. V nemocnici totiž poprvé skutečně dostanu nějaké účinné léky, ventilátorů je málo a dle sdělení lékařů z Covid jednotek šance na přežití, pokud již musím být napojen na ventilátor, je tak 50 : 50. Nakonec jsem se rozhodl vzít věci do vlastních rukou, obrátil jsem se na známého lékaře, ten mi předepsal lék ...kortikoidy či jiný lék ... a ejhle již do nemocnice nemusím a místo toho se vracím do práce. Připadá Vám to povědomý příběh z Vašeho okolí ?"

Objevují se stále nové a nové léky, které jsou dlouho na trhu a je možné je okamžitě nasadit , nově i lék Ivermektin, který dokonce ničí i samotný virus. (Pozn. red.: Neověřeno!) Lékaři o nich vědí a lidem, kterým důvěřují, je předepíší včas t.j. v době kdy jejich plíce fungují a tyto léky v domácím ošetření zastanou službu umožňující " bezbolestné " projití nemocí.

 

Je potřeba odvahy k tomu začít využívat dostupnou léčbu ? Naprostá většina léků je schválena Státním ústavem pro kontrolu léčiv jako vhodná pro léčbu Covidu. Nicméně praxe ? Nejdřív v nemocnici. Čekáme raději na výzkumy farmaceutických firem a informaci o jejich naprosto průkazné účinnosti na Covid 19 na velkém vzorku populace. Pokud by se neprokázala,  znamená to, že těm lidem, kterým pomohl se vyhnout hospitalizaci, daný lék vlastně nepomohl ? Je-li překážkou nehospodárné využití léku, pokud nejsou prokázány účinky známého léku dalšími výzkumy, léčba pacienta na ARO, JIP, stojí denně desetitisíce. Prioritou by mělo být především zdraví pacienta, zabránění šíření nákazy a rychlé zvládnutí epidemie, nikoliv problémy politické.

V této souvislosti jsem vytvořila petici za včasnou léčbu Covid 19, píše Zuzana Finková.

https://www.petice.com/petice_laik_za_vytvoeni_seznamu_lek_ministerstvem_zdravotnictvi_pro_necilenou_lebu_covid_19_ji_v_domaci_izolaci_pro_vechny_vkove_kategorie

Text petice :

Žádáme vytvoření seznamu léků ministerstvem zdravotnictví pro praktické lékaře pro  necílenou léčbu Covidu 19 již v domácím ošetření, a to pro všechny věkové kategorie. Během celého období epidemie se objevují  v médiích stále nové možnosti necílené  léčby Covidu 19, které mohou velmi významně snížit riziko závažného stavu a nutnosti hospitalizace, pokud se použijí včas. Jedná se o léky, které jsou vnímány jako relativně velmi bezpečné a v jiných indikacích je pacienti běžně užívají bez nutnosti hospitalizace. Jedná se o např. nově o lék Pulmicort, Izoprinosin (při možném sledování praktickým lékařem),  kortikoidy, Fluonxamin  a další .....

Většinu z těchto léků  pak pacient stejně dostane v nemocnici, ale již ve zbytečně velmi zhoršeném stavu, ze kterého je mnohem obtížnější cesta zpět. Obracíme se na Vás jako laici - nechceme zasahovat lékařům do volby vhodné léčby, ani hodnotit účinnost jednotlivých léků. Chceme jen využít maximum léků u kterých  nebyly provedené drahé výzkumy,  jsou dlouho na trhu, je těžké najít někoho, kdo by tyto výzkumy zrealizoval, ale osvědčily se v řadě případů léčby Covid 19  ve světě i u nás.

Žádáme, aby  bylo doporučené ze strany ministerstva zdravotnictví směrem k praktickým lékařům  hledat vhodnou podpůrnou léčbu Covidu 19  pro osoby ve všech věkových kategoriích. I  pro mladého, zdravého člověka je mnohem příjemnější strávit čas v izolaci pouze s mírnějšími příznaky se včasně zahájenou léčbou ideálně před objevením prvních  příznaků, ihned  po diagnostice Covid 19.

Kromě toho i mladý člověk se může dostat do vážného stavu,  jak vídáme v médiich z informací lékařů z  Covid jednotek. Přínos vidíme i v běžném využívání léků na větší ochranu plicních sklípků a to před rozvojem  dýchacích potíží a masivního kašle. Část praktických lékařů v tomto směru předepisuje svým pacientům léky usnadňující zvládnutí nemoci , ale část se omezuje pouze na doporučení Paralenu a kontaktování záchranné služby v případě výrazných  dechových obtíží. V tomto směru vnímáme potřebu změny, kde jedním z iniciátorů může být právě ministerstvo zdravotnictví. 

Též žádáme větší apel ministerstva zdravotnictví na prevenci Covid 19 a to nejen z hlediska dodržování hygieny, nošení roušek a bezpečné vzdálenosti, ale i doporučení ohledně volně prodejných dostupných podpůrných prostředku doporučovaných lékaři pro zvýšení imunity jako vitamín C , D, zinek, případně betaglukany a další doplňky pestré stravy a jejich zajištění v domovech pro seniory.

 

Odkaz upřesňující informace pro signatáře:

https://ct24.ceskatelevize.cz/veda/3267686-bezny-lek-na-astma-snizuje-riziko-hospitalizace-s-covidem-o-90-procent-naznacuje-vyzkum


0
Vytisknout
9370

Diskuse

Obsah vydání | 2. 3. 2021