Záchrana planety: Proč bezuhlíková budoucnost závisí na schopnosti oceánu vázat uhlík?

25. 2. 2021

čas čtení 2 minuty
Ilustrační obrázek: Wikimedia Commons

Teplejší oceán přispívá k vyšší intenzitě hurikánů, které se nyní častěji vyskytují u kanadského pobřeží a které směřují dále do vnitrozemí. Hurikány, sněhové bouře a zvyšující se hladiny moří; to vše se bude zhoršovat, pokud nezpomalíme klimatické změny, píší Anya M. Waite, Brad deYoung, Chris Milley, a Ian G. Stewart.

Oceán zmírňuje změny klimatu tím, že absorbuje teplo a uhlík. Zůstává jenom na nás, kolik uhlíku budou oceány i nadále pohlcovat. Musíme přitom brát v potaz hlubokou spojitost mezi životem na zemi a mořským životem.

Jednotlivé státy jako Kanada se zavázaly k bezuhlíkové budoucnosti a plánují post-covidové ekonomické zotavení, nicméně chystané inovace a investice mohou mít opačný účinek, pokud omezí schopnost oceánu absorbovat nadbytečný uhlík.

Oceán vždy přímo ovlivňoval klima na zemi. Blahobyt jednotlivých komunit po celém světě je úzce spojen s regulační kapacitou oceánu, co se tepla a uhlíku týče.

Například v Austrálii vysoké teploty Indického oceánu predikují podprůměrné dešťové srážky, které zde trvají už několik let. To vede k vysušování půdy a snižování toku řek, což se projevuje tvrdými dopady na místní komunity: méně vody, úpadek zemědělské produkce a zvýšená frekvence požárů.  

Neměli bychom už nadále opomíjet nejdůležitější globální „skladiště“ na planetě: oceán „skladuje“ stokrát větší množství tepla a padesátkrát větší množství uhlíku než atmosféra a pohlcuje více uhlíku než všechny deštné pralesy dohromady.

Absorbce uhlíku a tepla oceánem rovněž stanovuje důležitý časový rámec, jehož prostřednictvím můžeme analyzovat naše úsilí v boji s klimatickou změnou. Množství uhlíku, které může oceán odstranit z atmosféry, se totiž podepisuje na urgenci, s níž musíme jednat.

Pokud se schopnost oceánu pohlcovat teplo a uhlík sníží, redukuje se tím pádem i naše šance omezit emise vyprodukované na zemském povrchu. Jestliže se tato schopnost naopak zvýší, logicky získáme více času na zavedení obtížných, leč potřebných strategií na neutralizaci emisí. 

Celý článek v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
5544

Diskuse

Obsah vydání | 2. 3. 2021