Univerzita v Glasgow (založená 1451) byla prohlášena Univerzitou roku za to, že přiznala své historické vazby na otrokářství

27. 11. 2020

čas čtení 2 minuty
Profesor Sir Anton Muscatelli, rektor University of Glasgow: S potěšením přijímám ocenění Univerzita roku jménem University of Glasgow a jsem vděčen posuzovatelům z časopisu Times Higher Education za to, že nás Univerzitou roku jmenovali. Tohle je vynikající iniciativa týkající se historického otrokářství  a nápravné spravedlnosti. Opravdu to naši univerzitu proměnilo. Byli jsme první britskou univerzitou, která uznala ty vazby provedením průzkumu našeho zázemí a která se postavila s otevřeností k našim historickým vazbám. Samozřejmě, že to bylo obtížné pro univerzitu otevřít své archivy a zjistit pravdu o naší historii, ale mělo to obrovský dopad na naši instituci. Mělo to dopad na způsob, jak učíme, dopad na to, jak o sobě přemýšlíme, na to, jak přemýšlíme o své historii a jak svou historii interpretujeme.

 

Otázky rasismu  a otázky rasové spravedlnosti samozřejmě nyní v naší společnosti začínají zaujímat čelné místo. V Británii, ale také šířeji po celém západním světě. Takže pro mě je tohle také platforma, jak dosáhneme rasové spravedlnosti. Nejde jen o naši spojitost s otrokářstvím, ale i o to, co to znamená pro dnešek pro univerzitu, která je moderní a chce se posunout dopředu a dát rovnost a spravedlnost do svého ohniska.

Takže nápravná spravedlnost, kterou v rámci této iniciativy provádíme, je začátek, ale zcela určitě to tím nekončí. Jsem nesmírně vděčen našim partnerům na Univerzity of the West Indies, v komunálním úřadu města Glasgow i našemu poradnímu sboru, který učinil tuto iniciativu skutečností.

Takže vám děkuji a děkuji časopisu Times Higher Education za to, že nám udělil tuto cenu.

0
Vytisknout
7303

Diskuse

Obsah vydání | 3. 12. 2020