Studie: Výzkumy protilátek proti COVIDu-19 podceňují infekce

27. 11. 2020

čas čtení 2 minuty
Studie prevalence COVIDu-19 detekující hladinu protilátek, aby určily, zda byli lidé v minulosti infikováni, mohou být nespolehlivé vzhledem k tomu, jak rychle tyto proteiny bojující s infekcemi mizí, uvádí studie zorganizovaná americkou vládou.


Zda úpadek protilátek zvyšuje riziko opětovné infekce zůstává nejasné.

Je považováno za pravděpodobné, že imunitní systém většiny lidí by po opětovném setkání s virem produkovaly nové protilátky, stejně jako imunitní buňky, které se dokážou zaměřit na infikované buňky a zničit je.

Ale nová studie zdůrazňuje důležité omezení "séroprevalentních studií", které jsou prováděny po celém světě ve snaze lépe pochopit skutečné počty lidí, kteří byli infikováni virem, jenž často nevyvolává symptomy.

Americká organizace Centers for Disease Control and Prevention sesbírala vzorky krevního séra zdravotnického personálu působícího v první linii za období 3. dubna až 19. června 2020 a další šetření provedla zhruba o dva měsíce později.

Celkem 194 účastníků výzkumu (6 %) mělo během prvního testování v krvi zjistitelné protilátky proti viru SARS-CoV-2.

Mezi pozitivně testovanými účastníky výzkumu 156 souhlasilo s opětovným testem v období o 50-91 dní později.

V této skupině 94 % zaznamenalo pokles hladiny protilátek, přičemž 28 % neprodukovalo dostatek protilátek proti COVIDu-19, aby dosáhli jasné hranice indikující předchozí infekci.

"Tyto výsledky naznačují, že sérologické testování v jediném časovém bodě pravděpodobně podceňuje počet lidí s předchozí infekcí SARS-CoV-2 a negativní výsledky sérologického testu nemusejí spolehlivě vylučovat předchozí infekci," napsali autoři.

Účastníci, kteří nahlásili symptomy nemoci, měli původně vyšší úroveň protilátek než ti, kdo prodělali asymptomatickou infekci a existovala u nich nižší pravděpodobnost, že zůstanou pod hranicí "pozitivního" testu.

Většina infikovaných lidí s virem si vytvoří protilátky během několika příštích týdnů, ale lidé s mírnější nebo asymptomatickou infekcí vytvářejí protilátek méně.

Kromě toho, že výsledky studie pomáhají kvantifikovat, kolik infekcí může vypadávat ze studií séroprevalence, také zpochybňují pojetí, podle nějž lze používat výsledky sérologického testování na individuální úrovni k označování prodělaných infekcí SARS-CoV-2.

Konečně studie také ukazuje, že existuje omezený čas pro odběr potenciálně účinné plasmy z krve pacientů, kteří se z choroby vyléčili.

Podrobnosti v angličtině:

0
Vytisknout
9074

Diskuse

Obsah vydání | 3. 12. 2020